15 Kasım 2016 10:34

'Tekçiliğe karşı Seyit Rıza'nın direnişini unutmayacağız'

Seyit Rıza ve arkadaşlarının öldürülmesinin 79. yılında Ankara Dersimliler Derneği ve Dersim 37/38 Ortak Bellek Platformu açıklama yaptı.

Paylaş

Ankara Dersimliler Derneği ve Dersim 37/38 Ortak Bellek Platformu, Seyit Rıza ve arkadaşlarının öldürülmesinin 79. yılı nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Ankara'da Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen açıklamada konuşan Ankara Dersimliler Derneği Eş Genel Başkanı Aysel Ekmekçioğlu, “Dersimliler kadın, yaşlı, çocuk denilmeden hunharca boğazlanarak, yakılarak, bombalanarak öldürüldüler. Dönemin İçişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in anılarında anlatıldığı üzere 'mağaralarda böcek gibi zehirlenip kimyasal gazlarla boğularak, kafileler halinde kurşuna dizilip uçurum diplerine atıldılar'” dedi. Ekmekçioğlu, teslim edilen ve teslim olanların da Bakanlar Kurulu bildirisinde yer verildiği gibi katliamdan paylarına düşeni aldığını dile getirdi. 

TUTSAK ETTİLER AMA TESLİM ALAMADILAR

Seyit Rıza ve arkadaşlarının o dönem komplolarla tutsak edildiğini ancak teslim alınamadığını belirten Ekmekçioğlu, dik duruşları karşısında Seyit Rıza'nın vasiyetine rağmen önce çocuğunun asıldığını söyledi. Tekçi zihniyetin Seyit Rıza'nın haklılığı ve direnişi karşısında onun mezarından  bile korkulduğunu ifade eden Ekmekçioğlu, gelecek nesillerin Seyit Rıza'nın duruşunu örnek almasından çekinildiğini dile getirdi. Ekmekçioğlu, “Bu mağrur duruş ve direnişin torunları tek dil, tek din, tek millet anlayışını kabul etmeyeceği gibi bu direniş tarihini ve unutturulmaya çalışılan tüm değerlerini unutmayacaktır. Kerbela'dan Dersim 38 ve günümüze kadar süren baskıcı zihniyet, 7 Haziran seçimleri sonrasında savaş konseptiyle bu zihniyetini devam ettirmektedir” diye konuştu. “Seyitlerimizin mezarı açıklanmalıdır” diyen Ekmekçioğlu, Dersim'in adının iade edilmesi, katliam sanıklarının yargılanması, Dersim'de operasyonların son bulmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Paris Barosu Avukat Levent Pişkin'i onursal üye yaptı

SONRAKİ HABER

AKP'yi eleştirdi, 301'lik oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa