15 Kasım 2016 09:48

Eğitim emekçisine 15 ay hapis

Eğitim Sen 8 No'lu Şube Sekreteri Sevgi Yılmaz'a sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 15 ay hapis cezası verildi. Karara itiraz edilecek.

Paylaş

Eğitim Sen 8 No'lu Şube Sekreteri Sevgi Yılmaz'ın sosyal medya paylaşımlarında "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla yargılandığı dava İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Bimer'e yapılan şikayet üzerine dava açılan Yılmaz' a  1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Daha sonra Mahkemedeki iyi hali göz önünde tutularak mahkeme heyeti hükmün açıklanmasını erteledi. 5 yıl süreyle başka bir suç işlemezse karar ortadan kalkacak.

Mahkemede savunması sorulan Sevgi Yılmaz, "Eğitim sen yöneticisiyim. Hukuka ilişkin hiçbir bilgisi olmayan bir kişi benim yaptığım  paylaşımlardan propaganda yaptığımı söylüyor, kendisinden farklı  düşünen bir öğretmeni propaganda ile suçlayabiliyorlar, yaptığım paylaşımlarda propaganda yoktur, paylaşımlarım toplumsal duyarlılığı ortaya koymak için yaptığım paylaşımlardır, sivil ölümleri eleştirdim, herhangi bir örgüt propagandası yapmadım. Sivil ölümlere itiraz ediyorum, ona dair haberleri paylaşan vicdani bir sorumluluk bilinciyle paylaştığım fotoğraflardır, şiddete ve terörle destek vermedim. Beratimi talep ediyorum" diye konuştu.

Avukat Metin İriz, suç unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle müvekkilinin beraatini istedi. 

Avukat Yıldız İmrek ise, "CMK 170. Maddeye aykırı bir iddianameydi, paylaşımların hiçbiri kendi üretimi değildir, paylaşımlarından hiçbir örgütün simgeleri paylaşılmamıştır, paylaşımdaki renkler kürt yurttaşların yöresel olarak kullandığı simgelerdir, sanığın araştırılması gerekir, bir şiddet çağrısı ve şiddeti öven cebir ve tehdit içeren paylaşımları yoktur, Anayasa mahkemesinin ve AIHM'in kararların da da ifade özgürlüğünün korunması gereken temel özgürlük olduğuna ilişkin kararlar vardır, TMK 7.maddesindeki  değişiklik ortadadır, bu nedenlerle müvekkilin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Avukatların savunmalarından sonra incelenecek başka bir husus kalmadığı gerekçesiyle duruşmanın bittiği bildirilerek karar açıklandı. Kararda Sevgi Yılmaz 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı, mahkemedeki iyi hal göz önünde tutularak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına karar verildi.

Mahkeme sonrası görüştüğümüz Avukat Yıldız İmrek Kararın hukuksuz olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Söz konusu tweet paylaşımlarında roboski cenazeleri ve cizre cenazelerine ilişkin bir paylaşım söz konusu. Bu haber paylaşımlarım herhangibir örgüt propagandası olarak değerlendirmesi mümkün değil. Sivil ölümleri ile ilgili bir paylaşım. Geçen celsede savcı mütalaasını değiştirdi ve beraat istedi. Buna rağmen ceza verilmesi hukuksuzdur. Mahkemenin de tarafsiz olmadığını gösteren bir karar. Bu karar üzerine Anayasa Mahkemesine ihlal başvurusunda bulunacağız."

Avukat Kamil Tekin Sürek ise, "Geçen celse savcı müdahale vermişti. Savcı değişti. Gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gerek Anayasa Mahkemesi kararları, gerek Yargıtay kararlarında eğer şiddet savunulmuyorsa her türlü  düşünce serbestçe söylenebilir, paylaşabilir. Bu maddeye rağmen ceza verdiler. Biz bu karara itiraz edeceğiz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya Dışişleri Bakanı: Tutuklamalardan endişe duyuyoruz

SONRAKİ HABER

Dünya Hapisteki Yazarlar Günü'nde ortak basın açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...