15 Kasım 2016 07:29

Barack Obama Yunanistan’da

ABD Başkanı Obama, Yunanistan’da iki gün boyunca temaslarda bulunacak. Polis her türlü gösteriyi yasakladı, örgütler ise protesto çağrıları yapıyor.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

ABD Devlet Başkanı Barack Obama, iki günlük ziyaret için Yunanistan’a geliyor.

Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Başbakan Aleksis Çipras ile görüşecek olan Obama,  Atina ziyaretinden sonra Berlin’e giderek Angela Merkel ile görüşecek.

Ziyaretin nedeni üzerine basına ayrıntılı bilgi verilmemiş olmasına rağmen gündemin esas maddelerinden birinin Yunanistan’ın borç yükünün hafifletilmesi olduğu biliniyor. Yunan hükümetinin bu konuda Barack Obama’dan, AB ve IMF nezdinde girişimlerde  bulunması ve destek vermesini isteyecek. Obama’nın Atina ziyaretimden sonra Belin’e geçecek olması tam da bu gündeme denk düşüyor.

Ancak ABD’nin de Yunan hükümetinden çeşitli taleplerde bulunacağı söyleniyor. Bunların başında Girit adasında bulunan “Suda askeri üssünün” Amerika’nın taleplerine cevap verecek ölçülerde büyütülmesi geliyor. ABD’li yetkililer üssün ihtiyaca cevap vermediğini açıklamış bulunuyorlar.

ATİNA’DA EYLEMLER YASAKLANDI

Obama’nın ziyareti Başkent Atina’da olağanüstü önlemlerin alınmasına neden oldu. Daha önceden gelmiş olanların dışında 500 kadar koruma ve istihbarat görevlisi, zırhlı araç ve teknik donanımlarla ‘güvenlik önlemi’ alınıyor.

Atina merkezinin büyük bölümünde trafik akışı değiştirildi, park yasakları getirildi ve metronun merkezi durakları kapatıldı. Ayrıca Atina içinde büyük bir alanda mobil telefon erişimlerinde sorunlar yaşanacağı da açıklandı.

Atina Emniyet Müdürlüğü de, Atina kent merkezinde her türlü gösterinin yasaklandığını duyurdu. Polis,  Yeni Sol hareket’in (NAR), bir ittifak cephesi olan ANDARSİA’nın ve diğer sol örgüt ve kurumların bürolarının olduğu binaların giriş kapısına savcılık tarafından alınan “yasak” kararlarını astı.

PROTESTO ÇAĞRILARI YAPILDI

Yunanistan kamuoyu ve demokratik kuruluşlar önlemleri “abartı” olarak değerlendirirken sol örgütler, sendikalar, gençlik örgütleri, kitle kuruluşları Atina merkezinde Obama’nın ziyareti dolayısıyla gösteri çağrısı yaptılar.

Yuınanistan Komünist Partisi akşam saatlerinde Omonia meydanında, diğer sol örgütler ise Atina Teknik Üniversitesinin (Politeknik) önünde toplanarak ABD Büyükelçiliğine yürüyüş yapacaklarını duyurdular.

POLİTEKNİK ANMALARI BAŞLADI

Bu arada Politeknik Gençlik Direnişi anmalarının başladığı 15 Kasımda gerçekleşen “Obama ziyareti” kamuoyunda “tahrik”  olarak değerlendiriliyor.

1974 yılında üniversiteli öğrenciler “Ekmek, eğitim, özgürlük” talebi ile Atina Teknik Üniversitesini işgal ederek üç gün boyunca direnmiş ve yüz binler de sokaklara çıkmıştı. Yüzlerce kişinin ölümünden ve binlercesinin yaralanmasından bir yıl sonra ise cunta yıkılmıştı.

Ülkede her yıl 17 Kasımda yapılan kitlesel gösteriyle ABD ve cunta protesto ediliyor. Cuntanın, ABD ve NATO merkezlerinde planlandığı ve bu merkezlerin desteği ile Yunan halkına diktatörlüğün dayatıldığı bugün kanıtlanmış durumda.

ABD, ülke genelinde yapılan gösterilerin kendi konsolosluğu ya da ataşelikleri önünde son bulmasından dolayı rahatsızlığını sık sık dile getiriyor.

17 Kasım yürüyüşünün ise diğer yıllarda olduğu gibi bu yıl da kitlesel geçmesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

HDK: Özgürlük, eşitlik, laiklik için ortak mücadeleye!

SONRAKİ HABER

Türkiye’de internet özgür değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...