24 Mayıs 2012 09:19

İşkenceyle öldürülen öğretmenin davasında beraat

Emekli Öğretmen Metin Yurtsever’in ölümüyle ilgili yargılanan 16 polis beraat etti. 20 Kasım 1998’de Abdullah Öcalan’ın İtalya’da bulunduğu sırada Türkiye’ye iade edilmemesi için HADEP binasında yapılan açlık grevine son verilmesi bahanesiyle HADEP il binasına polisler operasyon düzenlemişti. Aralarında

İşkenceyle öldürülen öğretmenin davasında beraat
Paylaş

Yurtsever’in ölümünün ardından ise o gün olaya karışan aralarında zamanın Asayiş Şube Müdürünün de bulunduğu 16 polis hakkında dava açılmıştı. Dava kapsamında Şeyh Ömer Ediz, Şaban Kurnaz, İsmail Türkdemir, Saadetin Topal, Bülent Oral Tunar, Bekir Şahin ve Temel Çakmak’a yargılandıkları Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ilk olarak 1 yıl 8 ay hapis cezası son olarak ise 5 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası verilmişti.

BERAAT ETTİLER

Ceza Genel Kurulu hapis cezası istenen polis memurlarının beraatlerini isteyerek dosyayı tekrar görülmesi üzerine Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Davanın ilk celsesi bugün tekrar Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülmesine başlandı. Davanın ilk celsesinde mahkeme Ceza Genel Kurulu’nun kararına uyarak sanıklara beraat verdi.

OLAYI ANLATTI

Mahkemenin kararının ardından ölen Metin Yurtsever’in ailesi ve onlara destek verenler adliye önünde basın açıklaması düzenledi. Metin Yurtsever’in eniştesi olan İsmet Yurtsever “olay günü polis ellerindeki baltalarla kapıyı kırarak içeriye girdi ve içeride bulunanları kalaslarla dövdü. Daha sonra tüm eylemciler emniyet müdürlüğüne götürüldü ve orada da işkenceye maruz kaldı ve Metin kaldırıldığı hastanede vefat etti” dedi.

ADLİ TIP BELİRLEDİ

Yurtsever devam ederek “Adli tıp kurumu raporuyla kaburgası kırılmış ve vücudun çeşitli yerlerinde yüzden fazla ezik ve yara olduğunun belirlenmesine rağmen Yargıtay ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ölüm nedeninin işkence ve polisin öldürücü darbeleri olmadığına karar verdi. Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi bazı sanıklara ceza vermekte diretti ancak karar yine Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından bozuldu” diye konuştu.

AİHM’YE BAŞVURULDU

Yurtsever ailesinin avukatı olan Keleş Öztürk ise “Olayların failleri bellidir. Ceza Genel Kurulu bu karar ile Metin Yurtsever’i taammüden katletmiştir. Bu karar bizi tatmin etmemiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk ve kararı bekliyoruz” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üç Fidan'ı anmaya ceza verilmesi protesto edildi

SONRAKİ HABER

Teleferik fantastik ve pahalıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...