14 Kasım 2016 14:18

Aslı Erdoğan makalelerinin kitaplaştırılmasını istiyor

PEN tarafından Aslı Erdoğan'a verilecek ödülü almak üzere İsveç'te bulunan annesi Mine Aydoslu, Evrensel'e konuştu.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç PEN Kulubü, 2016  yılı Tucholsky Ödülü’nü Türkiye’de tutuklu bulunan Yazar Aslı Erdoğan’a vermek için yarın akşam saatlerinde Stockholm’deki Kültürevi’nde bir tören düzenleyecek.

Bakırköy Cezaevinde tutulduğu için törende bulunamayan Erdoğan’ın adına ödülü annesi Mine Aydoslu, İsveç Demokrasi ve Kültür Bakanı Alice Bah Kunkhe’nin elinden alacak.

Ödül törenine katılmak için Stockholm’de bulunan Mine Aydoslu, Evrensel'e duygu ve düşüncelerini anlattı.

Aslı Erdoğan’ın kendisine daha önce pek çok kez ziyaret ettiği Stockholm’deki ödül töreninde bulunmak istediğini ama bunun mümkün olmadığını söyleyen Aydoslu, “Ne yazık ki dikenli teller arkasında tutulduğu için Aslı gelemedi ve ödül törenine onun yerine ben katılmak durumunda kaldım. Ben kızımın törende bulunmasını ve ödülünü kendisinin almasını isterdim” dedi.

Aydoslu, Erdoğan’ın sırf Özgür Gündem Gazetesinin Yayın Danışma Kurulu Üyesi olduğu için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasının mevcut yasalara aykırı olduğunu ve yayın danışmanlarının hiçbir hukuki sorumlulukları olmadığını söyledi.

Savcının iddianamesinin hukuki değil siyasi olduğunu söyleyen Aydoslu, “Basın kanunu açık. Aslı’nın sorumluluğu yok. Akıldışı, siyasi ve trajikomik bir dava bu. Hiçbir temeli yok. Tüm hukukçular aynı şeyi düşünüyor. Savcının iddianamesinin açıklamasından sonra Aslı ile telefonda 10 dakika konuştum. O da böylesi bir ceza talebini beklemiyordu. Serbest bırakılacağına inanıyordu” şeklinde konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra AKP hükümetinin demokrasiye darbe vurduğunu ve basın özgürlüğünü ortadan kaldırdığını, gazeteci ve yazarları cezaevine attığını söyleyen Aydoslu, tüm bunların demokrasi ile çeliştiğini ve demokratik ülkelerde insanların düşüncelerini açıkladıkları için cezalandırılamayacaklarını söyledi.

Aydoslu, Aslı Erdoğan’ın Türkiye’de ağırlaştırılmış hapis istemiyle yargılanırken İsveç’te Demokrasi ve Kültür Bakanının ödül törenine katılması ve ödülü bizzat verecek olmasını değerlendirdiğimiz sorumuza ise, “Bu bir ironi. Bu, ülkeler arasındaki farkı gösteriyor. Demokrasinin olduğu ülkelerde yazarlar ödüllendiriliyor ama bizde demir parmaklıklar arkasına konuluyor” diyerek yanıtladı.

Erdoğan'ın Avrupa’daki yayıncılarından yazdığı makaleleri bir kitap haline getirmeleri ricasında bulunduğunu ve bu şekilde görüşlerinin Avrupa kamuoyu tarafından bilinmesini istediğini söyleyen Aydoslu, AKP hükümetine yazar ve gazetecileri serbest bırakması çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Yap-İşlet-Devret sonucu: İşçi ücret, devlet vergi alamaz

SONRAKİ HABER

BTS 25 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...