14 Kasım 2016 14:26

Yap-İşlet-Devret sonucu: İşçi ücret, devlet vergi alamaz

Ankara Bilkent Şehir Hastanesinin inşaatında çalışan 300’e yakın taşeron işçi, 75 gündür ücretlerini alamıyor.

Paylaş

Yap-İşlet-Devret modeliyle Dia Holding tarafından yapılan Bilkent Şehir Hastanesinin inşaatında çalışan 300’ye yakın taşeron işçi 75 gündür ücretlerini alamıyor. İşçilerin aktardığına göre taşeron firma işçilere verdiği ücreti sigortada asgari ücretten göstererek devletten vergi de kaçırıyor. Dia Holding ve taşeron firma yetkilileri ise işçilerin mağduriyetiyle ilgili suçu birbirine atıyor.

Bilkent Şehir Hastanesi’nin yapımı Dia Holding’e verilmişti. Holdingin altında birçok taşeron firma iş yapıyor ve hastane inşaatında 14 bine yakın işçi çalışıyor. Taşeron firmalardan Yanmax firmasında ve Yanmax’ın taşeronu olan Güney Anadolu Elektrik firmasında çalışın 200’ün üzerinde işçi 75 gündür ücretlerini alamıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Eskişehir yolu üzerindeki Sağlık Bakanlığı’na yürüyen işçilere “Pazartesi günü ücretlerinizi yatıracağız” sözü verilmişti. Ancak bu söz tutulmadı. Dia Holding ve taşeron Yanmax yetkileriyle görüşen işçiler görüşmeden eli boş çıktılar. Ücretlerini alamadıkları için 15 gündür çalışmayı bırakan işçiler, farklı illerden geldiklerini ve evlerine dönecek paraları dahi olmadığını anlattı.

VERGİ DE VERMİYOR

Paralarınız alıp memleketlerine gitmek istediklerini dele getiren işçiler, taşeron firmaların devletten vergi kaçırdığını da aktardı. Firmalar işçilere aylık 1800 lira aylık para veriyor ancak sigortada bunu asgari ücretten gösteriyor. Bu yolla devlete ödemesi gereken vergiyi de ödemiyor. İşçilerin aktarımına göre artık sigortalarının yatırılmasına da son verilmiş. Dahası yazın inşaatta çalışan öğrenci işçiler de olmuş. Ancak onlar da paralarını alamayınca okullarının olduğu illere gitmek zorunda kalmışlar.

Bugün de ücretini alamayan işçiler yine Eskişehir yolu üzerindeki Sağlık Bakanlığı’na yürüyerek, bakanlık yetkililerinde çözüm istediler.

İŞVERENLER SUÇU BİRBİRİNE ATIYOR

Görüştüğümüz taşeron firma Yanmax’tan yetkililer sorunun kendilerinden değil Dia Holding’den kaynaklı olduğunu ifade ettiler. Yetkilinin anlatımına göre Dia Holding hastane inşaatında iş verdiği taşeron firmalar gereken ödemeyi yapmıyor. Bir yetkili Evrensel’e şunları söyledi: “Doğru bazı gecikmeler yaşandı ancak bu bizden kaynaklı değil. Bize işveren holding gereken ödemeleri yapmadı. Farklı yerlerdeki taşeron firmalara da ödemelerini yapmadı bunu diğer firmalara da sorabilirler. Biz mavi ve beyaz yakalı çalışanlarımızın da ücretlerini ödeyemiyoruz” dedi. Görüştüğümüz Dia Holding yetkilileri ise taşeron firmayı yalanladı. “Biz hiçbir işçiyi mağdur etmiyoruz” diyen bir yetkili, sorun halinde olaya hemen müdahil olduklarını ileri sürdü. 75 gündür ücreti ödenmeyen işçileri hatırlattığımız yetkili sorularımıza yanıt vermek istemedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İnşaat işçisi can verdi

SONRAKİ HABER

Aslı Erdoğan makalelerinin kitaplaştırılmasını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa