14 Kasım 2016 14:18

‘Eğitim harcamaları yine halkın sırtına yüklenecek’

Eğitim Sen’den AKP’nin 2017 yılı bütçe teklifini değerlendirdi.

Paylaş

Eğitim Sen, eğitimin sorunlarının çözülmesi için eğitime ayrılan payın AKP Hükümetinin 2017 yılı bütçe teklifinde yer alan rakamın en az iki katına çıkarılması gerektiğini belirtti. Mevcut teklifte Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) ayrılan payın yetersiz olduğunu belirten Eğitim Sen, rakamsal olarak eğitime ayrılan kaynak artmış gözükse de eğitim harcamalarının asıl olarak halkın sırtına yüklendiğine dikkat çekti.

Eğitim Sen, bugün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanacak 2017 yılı Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. 2016 yılında 76 milyar 354 milyon TL olan MEB bütçesinin 2017 yılı için 85 milyar 49 milyon TL olarak belirlendiğini belirten sendika, “Bütçe rakamları içinde en kapsamlı ve en yaygın kamu hizmetleri içinde yer alan eğitime ayrılan pay hükümetin eğitim hedeflerini gerçekleştirmek bir yana, mevcut durumu bile kurtaracak nitelikte değildir” değerlendirmesi yaptı.

YÜZDE 80’İ PERSONEL HARCAMASI

Eğitim Sen’in resmi verilere dayanarak yaptığı çalışmaya göre, MEB bütçesinin yüzde 69’u personel giderleri, yüzde 11’i ise sosyal güvenlik devlet primi giderlerine harcanıyor. Yani eğitime ayrılan payın yüzde 80’i zorunlu olarak personel harcamalarına ayrılıyor. Bakanlık bütçesinde mal ve hizmet alım giderlerinin payı yüzde 9.5, cari transferler yüzde 2.5 yer tutuyor. Bütçe içinde eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesinin asıl göstergesi olan yatırım harcamaları ise sadece 8 düzeyinde kalıyor.

EĞİTİM YATIRIMLARI AZALIYOR

AKP’nin iktidarda olduğu 2002-2017 yılları arasında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan payın seyri ise, “Bütçeden en çok payı eğitime ayırdık” iddiasının aksine, düşüş eğiliminde. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17.18 iken, 2009’da yüzde 4.57’ye kadar düşürüldü. 4+4+4 sonrası zorunlu olarak artışa geçen bu oran 2014 sonrasında yeniden azalmaya başladı. 2017 yılında ise bu oran geçen yıla göre binde üçlük artışla 8.5 olarak öngörülüyor.

‘İKTİDARIN VAATLERİ GERÇEKÇİ DEĞİL’

Eğitim Sen, eğitim yatırımlarına ayrılan yüzde 8.5 pay ile hükümetin “tam gün eğitim” ve “Okul öncesi eğitim zorunlu olacak” vaatlerinin gerçekleşmesinin mümkün olmadığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Bunun tek anlamı, eğitimde yaşanan yoğun ticarileşme sürecinin artarak devam edeceği, velilerin 2017’de cebinden yapacağı eğitim harcamalarının istikrarlı bir şekilde artacağıdır. Eğitimden beklenen amaçların gerçekleşmesi, öğretmen açıklarının kadrolu istihdam ile kapatılması, eğitimin niteliğinin yükseltilmesi, okul-derslik açıkları sorununun çözülmesi, fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin giderilmesi, öğretmen açıklarının giderilmesi ve diğer sorunlar için mevcut bütçe anlayışının acilen değişmesi gerekmektedir.”

MEB BÜTÇESİ EN AZ İKİ KAT ARTMALI

Eğitime ayrılan bütçenin OECD ortalamasının üzerine çıkması için MEB bütçesinin en az iki kat arttırılması gerektiğini belirten Eğitim Sen, sorunların çözümü için şu taleplerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti:

- Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamasına derhal son verilmeli, eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalı.

- MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay arttırılmalı.

- Özel sektörle yapılan ya da yapılacak olan ortak projeler iptal edilmeli.

- 2017 yılında aile ve çocuk yardımı başta olmak üzere, sosyal yardımlar sembolik olarak belirlenmekten çıkarılmalı, ihtiyaç kadar artış yapılmalı.

- Öğretmen, akademik personel, memur ve yardımcı hizmetli açıkları kapatılmalı.

- Tüm eğitimcilere insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalıdır. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Ege Seramik’te kıyım hazırlığı

SONRAKİ HABER

İnşaat işçisi can verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...