14 Kasım 2016 14:14

Ege Seramik’te kıyım hazırlığı

İzmir’de kurulu Ege Seramik’te işçi atılacak, yerine kiralık işçi alınacak. Fabrikada kıyım hazırlığı sürerken, sendika durumdan bihaber...

Paylaş

Fabrikaların İŞKUR ve özel istihdam bürolarından işçi alımına yönelerek maliyetleri düşürme uygulaması artıyor. Bu fabrikalara son olarak Ege Seramik eklendi.

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan ve seramik sektörünün lideri konumunda bulunan Ege Seramik’in yıl sonunda 150’ye yakın işçiyi işten çıkaracağı belirtiliyor.

Ege Seramik, 150 yetkili satıcısı ve 2 bine yakın satış noktası ile 2015 yılında Türkiye’nin ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 12 sıra yükselmişti. Ege Seramik 2014 yılında yüzde 30.05, 2015’te yüzde 30.78 kâr artışı sağlarken sadece 2016 yılının ilk 9 ayında yüzde 26’lık büyüme sağlamıştı. 1500’ü aşkın işçinin çalıştığı fabrikada, Türk-İş’e bağlı Çimse-İş Sendikası örgütlü.

‘LİSTE BELLİ’

Ege Seramik işçileri, işten çıkarma söylentilerin giderek arttığını ve işten çıkarılacakların listelerinin dahi oluşturulduğunu söyledi. İşten çıkarmaların yıl sonunda ya da yılın ilk ayında gerçekleşeceğini belirten işçiler, şirketin işçi maliyetlerini kısmak için İŞKUR ile özel istihdam bürolarından işçi kiralayarak çalıştıracağını bu nedenle işten çıkarmaların yaşanacağını söyledi. İşçiler en fazla 6-7 ay kadar iş istihdamının sağlanacağını, devamlı işçi sirkülasyonu olacağını ve düşük maaş politikası ile şirketin çalışmaya devam edeceğini söyledi.

İşçiler aynı zamanda fabrikaya yeni robotlar alınarak üretimin arttırılıp iş gücünün dolayısıyla personel giderlerinin azaltılmasının hedeflendiğini bu nedenle de işçi çıkarımı olacağını belirtti.

SENDİKA YALANLADI

Daha önce fazla mesaiye kalmayan işçilerin, işten çıkarılma endişesi ile mesaiye kalmaya başladığı da dile getiriliyor. Taşeron ya da sendikasız işçinin bulunmadığı fabrikadaki söylentilerle ilgili görüştüğümüz Çimse-İş İzmir Şube Başkanı İbrahim Coşkun, haberlerin doğru olmadığını iddia etti. Coşkun, “Böyle bir şey olsa haberimizi olur, bize böyle bir bilgi gelmedi” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Başka Aydanurlar ölmesin diye...'

SONRAKİ HABER

‘Eğitim harcamaları yine halkın sırtına yüklenecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...