14 Kasım 2016 14:05

CHP'li Turpcu: Zonguldak yaşanmaz bir şehir olmak üzere

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde konuşma yaptı.

Paylaş

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde kömürle çalışan termik santrallerin olumsuz etkilerini en fazla yaşayan illerin başında gelen, bu gerçeğe rağmen yeni termik santrallerin yapılmasının planlandığı bir il konumunda olan Zonguldak’ın bu konuda yaşadığı olumsuzlukları dile getirdiği bir konuşma yaptı. 

Halihazırda 4 termik santral bulunan bir şehre 5inci santral kurulma çalışmalarının sürdüğünü belirten Turpçu 2 santralin daha sırada beklediğini söyledi. Bu planların gerçekleşmesi durumunda Zonguldak’ta yaşayan vatandaşların ya ölümle burun buruna kalacağını ya da doğdukları toprakları terk etmek zorunda kalacağının aktaran Turpçu mevcut santrallerin insan sağlığına ve doğaya olumsuz etkilerini en aza indiren filtreleme işlemlerinin de gerektiği gibi yapılmadığını söyledi.

Şerafettin Turpçu partikül kirliği açısından Türkiye’nin en kirli bölgelerinden biri olan Zonguldak’ın artık kuşların dahi yaşamadığı bir yer haline geldiğini söyledi. Ankara’da masa başı kararlarla Karadeniz’in özelde de Zonguldak’ın doğasının ve geleceğinin telafisi mümkün olmayacak şekilde tahrip edildiğini belirten Turpçu “ÇED raporları, bilimsel özelliğini kaybederek, sadece formaliteyi yerine getirmekten ibaret hale gelmiştir.” dedi.

Milletvekili Turpcu, soru cevap bölümünde ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki`ye şu soruları yöneltti:

- “Mevcut ÇED anlayışını gözden geçirmek gerektiğini düşünüyor musunuz? Yönetmelikte sürekli yapılan değişiklikler ve uygulamalardan elde edilen sonuçlar hazırlanan ÇED raporlarının vatandaşlarımızın gözünde inandırıcılığını yitirmesine neden olmuştur. Bunu yeniden objektif ve bilimsel bir çerçeveye oturtmak için bir çalışma var mıdır?

- Bu projelerin etkisini günlük hayatlarında her gün hissedecek olan yöre sakinleri en başta olmak üzere, coğrafyayı bilen yerel sivil toplum örgütlerinin görüşleri sürecin her aşamasına dahil edilmesine yönelik bir yaklaşım olacak mıdır?

- Zonguldak`taki termik santrallerin hava kirliliğine ve bu durumun halk sağlığına ve çevreye olumsuz etkisine ilişkin bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldı ise hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Bakanlığınızın, Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışması olmuş mudur? Eğer olduysa bu çalışmanın sonuçları nelerdir?

- Zonguldak bulunan toplam 6 adet hava kalitesi ölçüm istasyonundan sadece 2 tanesi (Merkezde ve Kdz. Ereğli) Ulusal Hava Kalitesi İzleme İstasyonuna Entegre edilmiştir. Diğer İstasyonlar Ulusal Hava Kalitesi İzleme İstasyonuna şimdiye kadar neden entegre edilmemiştir? Bu istasyonlar Ulusal Hava Kalitesi İzleme İstasyonuna ne zaman entegre edilecektir?

- Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün (2014) Raporu`nda Zonguldak İlimiz “Yüksek Kirlilik Potansiyeli” bulunan iller arasında yer almaktadır. Buna rağmen Termik santrallerin bulunduğu Çatalağzında neden düzenli ölçüm yapılmamaktadır?

 - İnşaat emsali sizin iktidara gelmeden önceki dönemlerde bir ada veya parsel için en fazla kaçtı, şimdi bir ada veya parsel için sizin döneminizde kaça yükselmiştir? 

- Sayın Bakan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Yasin Aktay şöyle bir şey söylemiş bu akşam: “Biz saftık, CHP biliyordu FETÖ’yü, Kılıçdaroğlu yargılanmalı.” Şimdi buradaki CHP milletvekilleri ve ben de FETÖ’yü biliyorduk, şehirlerimizin, bilhassa sizin partinize ait büyükşehirlerimizin ne kadar kıymetli arazilerinin bunlara verildiğini de biliyorduk, şimdi bizim durumumuz ne olacaktır?”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının cevabı merak konusu.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Bir ayağı çukurda olan hukuk sistemi tümden çökmüştür’

SONRAKİ HABER

Tarım enflasyon yüzde 0.63 azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...