14 Kasım 2016 13:15

Dördüncü tohum takas şenliğiyle tohumlar geleceğe aktarıldı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen 'Şile Yeryüzü Pazarı Tohum Takas Şenliği' ülkenin dört bir yanından gelen doğal tohumları meraklılarıyla buluşturdu.

Paylaş

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Şile Yeryüzü Pazarı Tohum Takas Şenliği’ne Türkiye’nin dört bir tarafından yoğun ilgi vardı. Ata tohumlarını yaşatmak, sağlıklı ürün ve adil üretimi desteklemek adına gerçekleştirilen şenlik birbirinden güzel görüntülere sahne oldu. Şile Belediyesi’nin ev sahipliğinde dünyanın 45. Yeryüzü pazarı olan Şile Yeryüzü Pazarı’nda gerçekleştirilen Tohum Takas Şenliği’ne çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu, üretici ve tohum sahibi katıldı. Lezzet atölyeleri, çocuk atölyeleri, müzik dinletisi ve doğal ürünlerden yapılan ikramlarla festival tadında bir hafta sonu sağlıklı ve doğal beslenme meraklılarıyla buluştu.

Şile Belediyesi, Slowfood Şile Palamut Derneği, Şile Turizm ve Tanıtma Derneği, Ovacık Kadın Tohum Derneği gibi Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte bu yıl Tohum Takas Şenliği’nin dördüncüsünü düzenledi. Şenlikte çocuklar tahıllardan puzzle yapımı, mısır ayrıştırma makinasının keşfi ve tohum ekimi atölyeleriyle eğlenirken, yetişkinler kış çayı atölyesinde çay demleyip, nar kabuğundan ekmek, tanelerinden reçel ve meyve suları yapımına kadar birbirinden keyifli doğal ve sağlıklı beslenme atölyelerinin tadını çıkardı. Etkinlikte konuklara en keyifli anları ise Şile Belediyesi Müzik Okulu öğrencileri verdikleri konserle yaşattı.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu: “Şile Yeryüzü Pazarı dünyanın 45. Yeryüzü Pazarı, aynı zamanda İstanbul’un ilk yeryüzü pazarı, Şile 57 köyü ile İstanbul’un geleceğinin teminatı olan, 800 km2 alan içerisinde yüzde 80’i ormanlarla kaplı, su kaynakları, tarım arazileri olan doğal bir ilçe, kaynakların bir arada olması bizlerin uzun uğraşlar neticesinde bir vizyon ortaya koymamıza sebep oldu ve bizleri bu vizyon doğrultusunda sürdürülebilir hedefler peşinde koşmaya sevk etti. Şile Yeryüzü Pazarı köylünün kendi ürettiği, ata-dede tohumları ile tezgaha kendi getirdiği, mevsiminde ne varsa onu üreterek tüketilmesini tavsiye ettiği, aracısız, iyi, temiz ve adil sloganları ile buluştuğu bir pazar… Şile topraklarının geleceği adına, sürdürülebilirlik diye tabir ettiğimiz, doğal ve tabii ortamda yaşama kültürü var. Tohum takas şenliğimizle ata-dede tohumlarını da yaşatma, sürdürülebilir bir tarımı hayata geçirme hedeflerimiz arasındadır. Takaslar yoluyla tohumlarımız hem gelece aktarılacak, hem de çeşitlilik artacak. Adil üretimin, sağlıklı üretimin devam etmesi temennisi ile 4. Tohum Takas Şenliğimiz Hayırlı Olsun” dedi.

Bu sene 70 yıllık domates tohumu takasının damga vurduğu şenlik ürünlerin neslinin devam ettirebilmesi adına Şile Belediyesi’nin desteğiyle yaşayacak, gelecek nesillere aktarılacak. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Özel’den başkanlık sistemi açıklaması

SONRAKİ HABER

İHH için para toplanmasına karşı çıkan öğretmene sürgün!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...