14 Kasım 2016 12:15

Evleri yerine bomboş araziyle karşılaştılar

Mardin Nusaybin'de yasağın kısmi olarak kaldırıldığı Zeynelabidin Mahallesi’nde evlerini arayanlar boş araziyle karşılaştı.

Paylaş

Mardin'in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte tel örgülerle çevrilen Kışla ve Zeynelabidin mahallelerindeki yasak kısmi olarak kaldırıldı. 8 ay aradan sonra tellerin bir kısmının kaldırıldığı evlerinin bulunduğu mahallelerine giden yurttaşlar, evleri yerine enkazı bile kaldırılan boş arazi ile karşılaştı.

25 YILLIK EMEKLE İNŞA ETMİŞTİ

DİHABER’de yer alan habere göre evinin son durumunu görmek için yaşadığı Zeynelabidin Mahallesi’ne giden ancak bomboş arazi ile karşılaşanlardan biri 67 yaşındaki İbrahim Nezir. Yaşlı adamın 25 yıl boyunca verdiği emekle inşa ettiği evinin yerinde yeller esiyor.

Tüm emeklerinin kepçe darbeleriyle yıkılmasının üzüntüsü içerisindeki Nezir, yasağın kaldırılmasından sonra gözaltına alındığını, polislerin ajanlık dayatmasına maruz kaldığını, kabul etmeyince ise tutuklanıp 3 ay cezaevine konulduğunu anlattı.

90'lı yıllardaki koruculuk dayatması gibi, bu sefer de MİT ajanı olması için gözaltında baskıya maruz kaldığını aktaran Nezir, “Hiçbir suçum olmamasına rağmen, yasaktan sonra gelip evimin etrafını sardılar. 3 ay cezaevinde tuttular. ‘MİT ajanı olmazsan sen bilirsin. 12 buçuk yıl ceza yersin’ diye tehdit ettiler. Kabul etmedim. Ancak tutuklanıp 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakıldım” diye anlattı.

‘NE VAR NE YOK DÜMDÜZ ETTİLER’

Onun gibi aynı mahallede yaşayan Yusuf Bayar’ın, yıllarca Suudi Arabistan'da çalıştıktan sonra inşa ettiği iki katlı evi de yıkıldı. Evinin çatışmalar sırasında darbe görmemesine rağmen yıkıldığını söyleyen Bayar, yıllarca yaşadıkları sokakların bile artık tanınamaz hale getirildiğini kaydetti.

Yalnızca evlerin değil, bağ ve bahçelerin de enkaza dönüştürüldüğünü söyleyen Bayar, tepkisini ise “Eşyalarla birlikte ne var ne yok dümdüz ettiler. Tahrip ettikleri yalnızca evler de değil. Buralar yemyeşildi, ama nar ağaçları, üzüm ağaçları, ne var ne yok hepsini kökten kestiler. Evleri yıktıktan sonra, demirleri de toplayıp gidiyorlardı. Bir ton demir için milletin evini talan ettiler” sözleriyle dile getirdi.

Her iki mahalledeki evler yıkıldıktan sonra yasak kaldırılırken, halen yasağın sürdüğü Fırat ve Abdulkadirpaşa mahallelerindeki evlerin yıkımına da devam ediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Demiryol-İş metroyu durdursun biz de otobüsleri durduralım’

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem’den 4 ismin davaları yarın görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...