24 Mayıs 2012 06:54

'Başbakan ve bakanları Roboski'den yargılanacak'

Roboski'de bir katliam yaşandığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Hükümet bundan sorumludur. Sorumluluk bizzat Başbakan'a aittir. Altını çiziyorum cezai sorumluluğu vardır. İşlenen suç insanlığa karşı suçtur, Başbakan ve bakanları Türkiye'de yargılanacaktır. Bu suçta zamanaşımı yoktu

'Başbakan ve bakanları Roboski'den yargılanacak'
Paylaş


Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun CHP'li üyeleri toplantıyı terk ettikten sonra TBMM'de basın toplantısı düzenledi. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısını CHP'li üyeler olarak terk ettiklerini açıklayan Tanrıkulu, "Komisyon 1 yıllık süreçte sadece 10 kez toplandı. Komisyonun aynı zamanda Başkanvekiliyim. Başkanlık Divanı üyesiyim. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Başkanlık Divanı bugüne kadar bir kez toplanmamıştır. Komisyon Başkanı kendi inisiyatifini kullanarak kendi gündemini komisyona dayatmaktadır. Komisyon Başkanının kendisi insan haklarını ihlal etmektedir" dedi.

'ROBOSKİ'NİN SORUMLUSU BAŞBAKAN'

Roboski'de bir katliam yaşandığını kaydeden Tanrıkulu, "Hükümet bundan sorumludur. Bu sorumluluğu hiç kimseye atamaz. Sorumluluk bizzat Başbakan'a aittir. Altını çiziyorum cezai sorumluluğu vardır. İşlenen suç insanlığa karşı suçtur, Başbakan ve bakanları Türkiye'de yargılanacaktır. Bu suçta zamanaşımı yoktur. Umuyoruz bu yargılama sağlıklarında olur. Ama yargılanacaklarını burada ifade ediyorum" diye konuştu. İçişleri Bakanı'nın dün yaptığı açıklamayı "vahim" olarak değerlendiren Tanrıkulu, "İçişleri Bakanı'nın dili ayrımcı bir dil, dili ayrıştırıcı bir dil, dili bir öfke dilidir, dili nefret söylemi içermektedir. Bu nedenle İçişleri Bakanı'nı kınıyoruz. Başkasının tavuğu ölse özür dileyecek olan bir hükümet, Başbakan 34 yurttaşımızın ailesinden ve Türkiye'den özür dilememiştir. Bunu da kınıyoruz, protesto ediyoruz" diye kaydetti.

'SINIR ÖTESİ OPERASYON EMRİNİ BAŞBAKAN VERİR'

Bir basın mensubunun, "Komisyonu bir yılda 10 kez toplandığı için mi terk ettiniz?" sorusuna Tanrıkulu, "Bu olayı biz eğer bugün, bütün Türkiye'nin konuştuğu bir olayı İnsan Hakları Komisyonu'nda konuşmazsak nerede konuşacağız? Komisyonun tabii ki gündemi var, Başkan'ın tayin ettiği gündemi var ama komisyon üyeleri olarak bizim gündem önerme hakkımız var. Komisyon Başkanı bizim bu olayla ilgili olarak konuşmamıza müsaade etmemiştir, izin vermemiştir. O nedenle bugüne münhasır olmak üzere biz komisyonu terk ettik. Ve bu görüşlerimizi sizler aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıyoruz" yanıtını verdi. "İçişleri Bakanı'nın açıklamasının ardından bugün bir komutanın ismi gazetelerde yer aldı, ne diyorsunuz?" sorusuna Tanrıkulu, "Sınır ötesi yapılan bir operasyon var. Sınır ötesi operasyonda bizzat izin Başbakan tarafından verilir. Başbakan bu izin vermiştir, bundan, bu sorumluluktan kaçınamaz. Başbakan adına Milli Savunma Bakanı vermiştir. Çünkü bakanlar Başbakan adına görev yapmaktadır. Başbakan olayla ilgili olarak bugüne kadar hep küçümsemiştir, hata demiştir. 34 yurttaşımız Diyarbakır'dan kalkan F 16'larla öldürülmüştür. Bu bir trafik kazası değildir iş kazası değildir. Sınır ötesi bir operasyon vardır" dedi.
"İçişleri Bakanı'nın "figüran' ifadesine ne diyorsunuz?" sorusu üzerine Tanrıkulu, "İçişleri Bakanı'nın bu zihniyetini protesto ediyorum" dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Şehir tiyatrosu müdürü görevden alındı

SONRAKİ HABER

Öğrencilerden gözaltılara karşı yürüyüş ve boykot

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...