14 Kasım 2016 07:07

AİHM istismar suçunda aklına geldi!

Diyarbakır'da 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunma suçlamasıyla yargılanan D.Ö., AİHM kararları gerekçe gösterilerek serbest bırakıldı.

Paylaş

Diyarbakır Bağlar’da 14 yaşındaki lise öğrencisi N.S, 18 yaşındaki öğrenci D.Ö’nün cinsel istismarına maruz kaldı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan D.Ö. 7 ay tutuklu kaldıktan sonra ilk duruşmada tahliye edildi. D.Ö, 15 yaşından küçük bir çocuğa karşı 'Cinsel istismar' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarını işlediği için 23 yıla kadar hapisle yargılanıyor.

Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanan davada ifadesi alınan tutuklu sanık D.Ö., suçlamaları kabul etmedi ve istismar davalarının klasik savunmalarından biri olan “Ben kendisinin 17-18 yaşında olduğunu düşünüyordum” ifadesiyle serbest bırakıldı.

TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİLER

Mahkeme, pedagogun talebi üzerine mağdurun ifadesinin alınması sırasında duruşma salonunu boşalttı. Ardından yeniden açık celse yapılırken, savcı esas hakkındaki görüşünde sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

TUTARSIZ AİHM GEREKÇESİ!

Mahkeme ise savcılığın mütalaasına rağmen tutuksuz yargılamaya karar verdi. Mahkemenin tutuksuz yargılama kararına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutuklulukla ilgili kararları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni referans göstermesi dikkat çekti. Diğer pek çok davada uzun tutukluluğa itirazın gerekçesi olan AİHM ve AYM kararlarının, cinsel istismar suçunda uygulanması kadın örgütlerinin tepkisine neden olan ‘erkek adalet’ tartışmalarını daha da alevlendirecek gibi görünüyor. Mahkeme heyeti tutuksuz yargılama kararının ardından duruşmayı erteledi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kar lastiği uygulaması başlıyor

SONRAKİ HABER

10 Ekim anmasında darp edilen öğrencilere soruşturma!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...