14 Kasım 2016 00:48

Düşük ücrete çalıştırmak ve sendikayı bitirmek istiyorlar

Gebze’de Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Mecaplast’ta patron baskısını artırırken, işçilerin tepkisi de büyüyor.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Gebze

Gebze’de Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Mecaplast’ta patron baskısını artırırken, işçilerin tepkisi de büyüyor. İşten atmaların yaşandığı fabrikada patron en son “Avrupa’da da bu sistemi uyguluyoruz” diyerek işçilerin sınıflandırmalarını değiştirmek istedi.

Ücretlerin düşmesi de dahil hak kayıpları getiren bu sisteme işçilerin tepkisinin artması ve Petrol-İş Gebze Şubesinin devreye girmesiyle patron kısmen geri adım attı. Yeni sistemden olumsuz etkilenecek 15 kişi 5’e indirildi. Yaşanan işten atmalara ve fabrikada sayıları hızla artan sözleşmeli işçilere dikkat çeken işçiler, patronun kadrolu işçiyi tasfiye ederek düşük ücretle işçi çalıştırmanın önünü açmak ve sendikayı bitirmek istediğini vurguladı.

Toyota, Renault, Honda gibi fabrikalara plastik aksam üretimi yapan ve 520 sendikalı 120 de sözleşmeli işçinin çalıştığı Mecaplast’ta baskılar her geçen gün artıyor. Sınıflandırmaları düşürülerek alt gruplarda çalıştırılmak istenen işçiler, fabrika yönetimine tepkili. “3 yıllık bir işçiyim. Kalıpçılık yapıyorum. Şimdi beni alıp operatörlüğe veriyor. Mesleğimi köreltiyor” diyen bir işçi, bunun sonuçlarını şöyle açıkladı: “Görev yerlerimizi değiştirerek kıdemimizi düşürüyor. Daha önce 5 makineye bakan işçiye şimdi 8 makineye bak deniliyor. Bir alt grubun işini veriyor. Yani 8. grupta olan bir işçiyi 5. gruba veriyor. Bu durumda ücretlerde en az 600-700 liralık bir düşüş yaşanacak.” Her geçen gün üzerlerindeki baskının arttığını ifade eden işçi, “Normalde kalıp bağlama ayrı üretim liderliği ayrı işler. Ancak patron şimdi her ikisini yaptırmaya çalışıyor. İş yükünü artırıyor” diye konuştu.

‘HAKLARINIZI ALIP GİDEBİLİRSİNİZ!’

Yapılan değişikliği “Avrupa’daki fabrikalarımızda böyle uygulanıyor” diyerek savunan fabrika yönetimi, yaşanan değişikliği kabul etmeyen işçilere de, “Haklarınızı alıp gidebilirsiniz” diyerek kapıyı gösteriyor. Üretim Müdürü’nün tek tek odaya çağırarak kendilerini tehdit ettiğini ve işten ayrılmaya zorladığını dile getiren işçiler, “Bugüne kadar işten attığı her işçiye bir gerekçe buldular. Yönetim bugüne kadar hiç kendinde hata bulmadı. Bütün hatayı işçide buldu. İşçiye eğitim verilmeden direk üretime sokuluyor. Hatalı yapınca da kadrolu işçiye sorumluluk yükleniyor” dedi. Bir yandan da Romanya’daki fabrikaya 4-5 makine gönderildiğini aktaran işçiler, bu girişimlerin işçiye karşı koz olarak kullanıldığını, her sözleşme döneminde de “fabrikayı kapatacağız” denilerek işçinin tepkisini engellemeye çalıştığını söyledi.

AMAÇ DÜŞÜK ÜCRETLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK

Fabrikadaki çalışma koşullarının kötüye gittiğini dile getiren işçiler, sözleşmeli işçi sayının da her geçen gün arttığına dikkat çekti. “Sözleşmeli işçi alınmaya başlandığında biz itiraz etmiştik. Alacaksanız kadrolu olarak alınsın dedik. Sonra yasal olarak hakkı olduğu için 20 işçi ile başladı. Şimdi ise 120 sözleşmeli işçi var. Bu işçiler asgari ücretle çalıştırılıyor” diyen işçiler, patronun kadrolu işçiyi tasfiye ederek düşük ücretle işçi çalıştırmanın önünü açmak ve sendikayı bitirmek istediğini vurguladı.

‘GÖRÜŞMELER NETİCESİNDE BU SAYI 5’E DÜŞÜRÜLDÜ’

İşçilerin tepkisi ve Petrol-İş Sendikası Gebze Şube yönetiminin yaptığı görüşmeler sonunda fabrika yönetimi yeni sınıflandırmalar konusunda kısmen geri adım attı.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, Mecaplast yönetiminin bütün dünyada uyguladığı sistemi Gebze’deki fabrikasında da uygulamaya çalıştığını dile getirdi. Akyüz, “Yeni bir sınıflandırma yapmak istiyor. Bununla birlikte 50’ye yakın arkadaşın yeri değiştiriliyor. Bir çoğu eşdeğer işlere terfi ediliyor. 15 arkadaşın ise grubu düşürülmek istendi. Görüşmeler neticesinde bu sayı 5’e düşürüldü. Bunlarla ilgili de bir çalışma yapılıyor. Daha kesin olarak düşürülmedi. Bize bilgi verecekler. Bir iş ortadan kaldırıldığı zam işveren yeni bir iş göstermek zorunda. Bunu kabul edecek ya da reddedecek. Reddettiğinde iş hakkı fesh edilecek. Biz bunu istemiyoruz. Arkadaşlarımız da istemiyor. Arkadaşlarımızı da eş değer işlere verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
İşten atmalarla ilgili de bilgi veren Akyüz, bugüne kadar işten atılan işçi sayısının 6 olduğunu belirterek “Bunlar dışında 4 işçi ise tazminatlarını alarak kendi istekleriyle ayrıldı. Bazı işçilerin de disiplin sorunları vardı zaten. Şimdi bu işten atmalar durmuş durumda” dedi.

İŞ BIRAKARAK ATILAN İŞÇİYİ GERİ ALDIRMIŞLARDI

Geçtiğimiz haziran ayında 1 işçinin işten atılması üzerine Mecaplast işçileri üretimi durdurmuş atılan işçinin geri alınmasını sağlamıştı. İşçiler o dönem gazetemize yaptıkları açıklamada, patronun işçilerin istediği şekilde sona eren toplusözleşmenin rövanşını almak istediğini söylemiş, işten atmanın asıl olarak örgütlülüklerini hedef aldığını dile getirmişti. İşçiler imzaladıkları sözleşmeyle brüt 400 TL zam, normal operatör ve lojistik operatörlere 50 TL iyileştirme almıştı.

ÖNCEKİ HABER

15 Temmuz'da er olan oğlu öldürülen baba: Katil bulunsun

SONRAKİ HABER

Bölündükçe evimize götürdüğümüz ekmek de parçalanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...