13 Kasım 2016 12:09

Basın özgürlüğüne saldırı artarak sürüyor

OHAL’de Gazeteciler Raporu: Akın Atalay’ın tutuklanması sonrası gazetecilik faaliyetinden dolayı hükümlü veya tutuklu olanların sayısı 144 oldu.

Paylaş

Bağımsız Gazetecilik Platformu, OHAL’de Gazeteciler Raporu’nun 36’ıncısını yayınladı: Cumhuriyet gazetesine düzenlenen operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkartılan Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay 12 Kasım’da tutuklandı. Böylece cezaevindeki gazetecilerin sayısı 144’e yükseldi.

Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Güray Öz, Hakan Kara, Musa Kart, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak” gerekçesiyle 31 Ekim günü tutuklanmışlardı.

FRANSIZ GAZETECİ GÖZALTINDA

Olağanüstü Hal’de gazetecilere yönelik gerçekleşen bir diğer gelişmede, Fransız Les Jours (lesjours.fr) haber sitesinin muhabiri Olivier Bertrand’ın Gaziantep’te gerekçe gösterilmeden polis tarafından gözaltına alınması oldu. 15 Temmuz’dan sonra Hatay sınırı yakınlarında ABD’li bir gazeteci olan Lindsey Snell tutuklanmış, 15 Ekim’de serbest bırakılmıştı.

Tahliye edildiği öğrenilen ABD’li serbest çalışan gazeteci Snell’in P24 listesinden çıkarılması ve Atalay’ın tutuklanması sonrası Türkiye’de gazetecilik faaliyetinden dolayı hükümlü veya tutuklu olanların sayısı 144 oldu.

GEÇEN HAFTA NELER OLDU?

* Özgür Gündem soruşturması: Özgür Gündem Gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik başlatılan soruşturma 11 Kasım günü tamamlandı. Aralarında gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın da bulunduğu 4’ü tutuklu 9 kişi hakkında, “Silahlı terör örgütüne üye olma, Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, Terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17.5 yıla kadar hapis cezası istendi.

* Baransu’ya kötü muamele: 28 Kasım 2013 tarihli Taraf gazetesinde “Gülen’i Bitirme Kararı 2004’te MGK’da Alındı” manşetine konu olan haberle ilgili olarak yargılanan Mehmet Baransu’nun, 9 Kasım günü görülen duruşma için beklerken 12 saatten uzun bir süre aç ve susuz bırakıldığı gözlendi.9 Kasım’da İstanbul Anadolu Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesinde saat 13:30’da başlaması gereken duruşma saat 18:30’da başladı. Kartal’daki adliyeye getirilmek üzere sabah 7’de tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden çıkarılan gazeteci Baransu’nun yanına cezaevi yönetimince kumanya verilmedi. Uzun süre aç kalması sonucu tansiyonu düşen Baransu sağlıklı savunma yapamayacağı itirazında bulununca, duruşma 8 Şubat 2017, saat 10:30’a ertelendi.

* Tahir Elçi haberine dava: Cumhuriyet Gazetesi’nden Mahmut Oral hakkında, katledilen Tahir Elçi üzerine yaptığı bir haber çalışması nedeniyle dava açıldı. Oral, “terör örgütü propagandası” ile suçlanıyor.

* Dernek kapatma ve diğer engellemeler: 12 Kasım günü İçişleri Bakanlığı, terör örgütleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla, Olağanüstü Hâl Kanunu 11. madde kapsamında 370 derneğin faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı. Kapatılan dernekler arasında Özgür Gazeteciler Cemiyeti ve Dokuz8 Haber’in kurucularından TODAY-TAREM gibi gazetecilik örgütleri de bulunuyor.

*İnternet sitelerine erişim yasakları da devam etti. Kasım başında Adıyaman İmam Hatip Lisesi’nde öğrencilere yönelik cinsel istismarı ortaya çıkaran yerel haber sitesi gergerfirat.com 12 Kasım günü kapatıldı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, Azez'de bombalı araç patlattı: Ölü ve yaralılar var

SONRAKİ HABER

Şişli'de HDP eylemine polis saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...