13 Kasım 2016 11:20

2000’lerin şiir antolojisi çıktı

Şair Cenk Gündoğdu tarafından hazırlanan 2000’ler Şiiri Antolojisi Kırmızı Kedi etiketiyle okura sunuldu.

Paylaş

2000’lerde sanatta ve hayatta olanlar uzun süredir tartışma konusu. İkiz kulelerin vurulmasından Ortadoğu’da durmadan akan kana, Türkiye’deki muhafazakar/ milliyetçi iktidardan mülteci kirizine kadar her şey  2000’lerde oldu. Şiirde de 2000’lerde sular hareketliliğini hiç kaybetmedi:  Tartışmalar, soruşturmalar, itirazlar, bildiriler, dergiler, internet ortamı, eski yeni, lirik antilirik deneysel görsel klasik aklasik, modernist postmodernist...

2000’lerde sanat ve sosyolojik ortamda olanların da farklı pencerelerden ele alındığı antolojiyi nasıl ve neden hazırladığını açıklayan Cenk Gündoğdu,  şiirlerin seçici kurul eşliğinde hangi yöntemle seçildiğini, kimlerin neyi niçin yazdığı önsözde paylaşıyor.

Bu hareketli yıllardaki sosyolojik değişim, dönüşüm ve gelişmeleri şiiri merkeze alarak kapsamlı bir girişle bize sunan Gündoğdu farklı şiir anlayışına sahip şair Tuğrul Tanyol, Haydar Ergülen, küçük İskender ve editör/eleştirmen Hami Çağdaş’ın seçici kurul danışmanlığında ve birer değerlendirmesinde antolojiyi açıyor. Hilmi Yavuz, Güven Turan, Tahir Abacı, Ahmet Güntan, Tarık Günersel, Lale Müldür, Osman Çakmakçı’nın olduğu farklı kuşaklardan 15 şair, eleştirmen, akademisyen ve editörün, 2000’ler Kuşağı’na ve Şiiri’ne dair sorulan sorulara yanıtlarıyla döneme dair önemli tespit ve iddialarda bulunduğunu da eklemek gerek.

SENNUR SEZER’DEN 2000’LER ŞİİRİNE DAİR YAZI DA ANTOLOJİDE

Sennur Sezer’in kaleme aldığı 2000’ler şiirine dair değerlendirme de ölümünden sonra ilk kez okurla buluşacak. Kitapta, 2000’lerde yazılan şiiri temsiliyet hakkına sahip isimlerin antolojide yer alan verimleri üzerine inceleme ve değerlendirmeler de yer alıyor. Mehmet Yalçın, İsmail Mert Başat, Nihat Bayat, Mustafa Bayram Mısır gibi isimlerin, şiir kadar şiire ve sosyolojik hayata dair kapsamlı yazıları da antolojide yer alıyor. Çalışmayı özel kılan yazılardan biri de Baki Asiltürk’ün antolojideki şairlerin ilk kitapları üzerine değerlendirmesi.

Antolojiyle ilgili TÜYAP’ta 20 Kasım 15.30 Cuma günü, Cenk Gündoğdu, Baki Ayhan T. ve Ali Özgür Özkarcı’nın konuşacağı “Edebiyatımızda bir kırılma: 2000’ler Şiiri” konulu bir panel yapılacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye ‘veto’yu kaldırınca israil NATO tatbikatına katıldı

SONRAKİ HABER

Emek Hareketi grevdeki İZBAN işçilerini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...