13 Kasım 2016 09:48

Yazarlar 'Turhan Günay yalnız değildir' dedi

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin çağrısıyla biraraya gelen yazarlar “Turhan Günay Yalnız Değildir” dedi. 

Paylaş

Yazar, yayıncı, gazeteci ve yakın dostlarının katılımıyla 35. Uluslararası TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda yanayan gelen Turhan Günay’ın dostları, tüm tutuklu yazar ve gazetecilerin bir an evvel serbest bırakılmasını istedi. 

Aralarında Yazar Ahmet Ümit, Şair Haydar Ergülen, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı ve Şair Mustafa Köz,  Günışığı Yyayınları Editörlerinden Mine Soysal, E Yayınları sahibi Mehmet Atay, Faruk Şüyün, Deniz Kavukçuoğlu, Ayşe Kulin ve Oya Baydar gibi edebiyat dünyamızın önemli isimleri Turhan Günay için fuarda düzenlenen serbest kürsüde yer aldı. Elif Günay ise Marmara Salonu’nda bulunan babasının dostlarına cezaevinden Turhan Günay’ın selamını ulaştırdı.

PEN Türkiye adına konuşan Haydar Ergülen, Turhan Günay’ın ve cezaevindeki bütün tutuklu aydın, yazar ve gazetecilerin özgürlüklerine kavuşmasını istediğini söyledi. 

Ayşe Kulin ise konuşmasında Günay ile olan dostluğundan bahsettikten sonra “Turhan’sız ilk kitap fuarı bugün. Tek ümidimiz bugünlerin geçmesi. Umarım Turhan da günün birinde yeniden aramızda olur.” dedi. 

‘AMAÇ CUMHURİYET’İN SESİNİ BOĞMAK’

Beraber çalıştığı dostlarından Sevgi Özel, “80’li yılların sonunda dil derneğini kurduğumuz zamandan beri tanışıklığımız sürüyor. İçeride özgürlüğünden olan tüm arkadaşlarıma sevgilerimi gönderiyorum. İstanbul çok rüzgarlı, duygu ve düşüncelerimizi onlara tez ulaştıracak” dedi. 

Birlikte Cumhuriyet Kitap Eki’nde çocuk sayfalarını hazırlayan Mavisel Yener şunları söyledi: Cumhuriyet Kitap’ı okusalardı, yazanları özümselerdi; demokrasimiz bu halde olmazdı. 

Meslektaşı Faruk Şüyün konuşmasına Turhan Günay’ın nasıl bir bir kitap düşkünü olduğundan söz ederek başladı ve şu sözleri ekledi; “Aradığı bir kitabı, müziği bulmak için nasıl çabalar gösterdiğine yıllarca tanık olduk. Böyle bir insan bir karıncayı bile incitmez. Bu özelliği tüm ilişkilerine de yansır. Hiçbir arkadaşından onu incittiğini duymadım. Harikulade bir isim Turhan Günay.”

“Gayya kuyusu gibi, içine kimin ne zaman atılacağı belli değil.” diyerek kürsüdeki konuşmasına başlyan Deniz Kavukçuoğlu “Amaç Cumhuriyet’in sesini boğmak” dedi. 

‘KİTAPLAR YAYINLANIYORSA O ÜLKEDE UMUT VARDIR’

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu konuşmasında “Kitaplar yayınlanıyorsa o ülkede umut vardır. Umut ediyorum bu fuar bitmeden aramızda olur.” İfadelerine yer verdi. 

“Turhan Günay yalnız değildir diyoruz. Aslında hepimizi yalnızlaştırmak ve yabancılaştırmak istiyorlar. Ülkeyi yarı açık cezaevine dönüştürmek istiyorlar. Bunu yaparken de geleceği bizden koparmak istiyorlar.” diyerek sözlerine başlayan Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı ve Şair Mustafa Köz,  15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü’nün yaklaştığını hatırlatarak, tutuklu yazarlar için farkındalık yaratılmasının önemine dikkat çekti. 15 Kasım’da yazar ve basın örgütleri olarak  TGC’de bir araya geleceklerini duyuran Köz konuşmasını “Bu karanlığı parçalamaya çalışacağız. Tüm dünya kapalı bir tabuta dönüştü, düşünen, yaratan insanı yok etmeye çalışıyor. Elimizdeki, direnmek.” Sözleriyle bitirdi.

Mine soysal ise konuşmasında “Sadece Turhan Günay’ın tutukluğundan değil, yazdıklarıyla, fikirleriyle siyasi erki bu denli korkutan herkesi sevgiyle selamlıyorum. 35 yıldır süren bu kitap fuarında Turhan Günay’ın çok emeği var. Yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri de çocuklarla, gençlerle konuşmalı, bugünleri ve geçmişi çok anlatabilmeliyiz ki yarınlar değişebilsin.” İfadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Asfalt isteyen mahalle halkı yol kapattı

SONRAKİ HABER

Deniz Kuvvetleri'nde 291 personel görevden uzaklaştırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...