13 Kasım 2016 07:30

AB dışişleri bakanları yarın Türkiye’yi görüşecek

Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi’nin 14-15 Kasım günlerinde Brüksel’de yapacağı toplantıda Türkiye ağırlıklı bir konuyu oluşturacak.  

Paylaş

Dışişleri Bakanları düzeyindeki Dışişleri Konseyinin iki günlük toplantının yarın sabah oturumu, Türkiye’deki son gelişmelere ilişkin görüş alışverişi ile başlayacak.  OHAL uygulamaları ve bu çerçevede darbe girişimi sonrası ihraçlarla gözaltılar ile HPD’li milletvekilleri ve  gazetecilerin tutuklanmasının  ele alınması ve bu konularda Ankara'ya eleştirilerin yöneltilmesi bekleniyor.

Bu çerçevede Avrupa Komisyonunun geçen hafta yayımladığı  yıllık İlerleme Raporu da gündeme gelecek.  Komisyon, raporunda Türkiye’ye ifade özgürlüğü ve hukuk üstünlüğü gibi alanlara ilişkin sert eleştirilerde bulunuyor.

Oturum sırasında bazı bakanların daha önce dile getirdikleri Türkiye ile katılım müzakerelerinin askıya alınması veya yaptırımların uygulanması gibi talepleri dile getirip getirmeyeceklerinin merakla bekleniyor. Ancak  böyle bir durumda bakanların çoğunun müzakerelerin sürmesinden yana bir tavır takınacakları sanılıyor.

AB Bakanları, Türkiye-AB mülteci anlaşmasının uygulaması ve mutabakatın kapsamındaki Türk vatandaşlarına vize muafiyeti Türkiye oturumunda görüşülmesine kesin gözüyle bakılan konular arasında bulunuyor.

DONALD TRUMP’IN BAŞKANLIĞI DA GÖRÜŞÜLECEK

Yarınki oturumda öncesi AB Bakanları,  yarın başlayacak iki günlük toplantılar öncesi bu akşam gayrı resmi bir yemekte bir araya gelecek.

AB Konseyi’nden verilen bilgiye göre, AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin daveti üzerine gerçekleşecek akşam yemeğinde Donald Trump’un zaferi  ve Trump Yönetimi döneminde AB-ABD ilişkilerini “ilerletme yolu”na ilişkin görüş alışverişinde bulunulacak.

DİĞER GÜNDEM MADDELERİ

AB Bakanları, toplantılarında Doğu Ortaklık üyesi altı ülke olan Ukrayna,  Azerbaycan, Gürcistan,  Ermenistan, Moldova ve Belarus ile mevcut ikili ve çok taraflı ilişkileri değerlendirecek ve sonraki Doğu Ortaklık Zirvesi’ne yönelik olarak 2017 yılına ilişkin hedefleri belirleyecek.

SURİYE GÖRÜŞMESİ

Ukrayna’daki durumun, Gürcistan’daki son seçimler  ve Azerbaycan ve Ermenistan ile yeni anlaşmaların gibi konular üzerinde durulacak oturumdan sonra Bakanlar, öğle yemeği sırasında Suriye’deki gelişmeler de görüşecek.  Yemek sırasında Bakanlar,  Mogheri’nin Suriye meselesinin “kilit oyuncuları”na uzanmaya yönelik son çabalarına odaklanacak.  Oturumda Irak ve Libya’daki gelişmeler de değerlendirilecek.

DIŞİŞLERİ-SAVUNMA BAKANLARI ORTAK TOPLANTISI

Yarın son olarak AB Dışişleri ve Savunma Bakanları ortak bir oturum gerçekleştirilecek. Toplantıda Bakanlar,  AB küresel stratejisinin kapsamında güvenlik ve savunma planının uygulamasına odaklanacak.

15 KASIM ‘DA SAVUNMA GÖRÜŞÜLECEK

Konsey’in  15 Kasım toplantılarında ise Avrupa savunması, AB-NATO işbirliği, AB Ortak Güvenlik ve Savunma  Politikası operasyonları gibi konular ele alınacak.

AB-NATO işbirliğinin görüşüleceği oturumun bir bölümüne NATO Genel  Sekreteri Jens Stoltenberg de katılacak. (ANKA)


 

ÖNCEKİ HABER

Emekli maaşı kredi borcuna kesilince ormana çadır kurdu

SONRAKİ HABER

‘Düşlere güç ver’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa