23 Mayıs 2012 14:58

Kürt Edebiyatı daha da büyüyecek

3. Diyarbakır. Kitap Fuarı devam ediyor. Fuara yurt dışından da bir hayli ilgi var.  Fransa’da yaşayan Kürt Şair Fawaz Husên Güney Batı Kürdistan’ın Amûdê şehrinde doğmuş. 35 yıldır Paris’te yaşayan Husên ilk defa Diyarbakır’a gelmiş.

Kürt Edebiyatı daha da büyüyecek
Paylaş

Faruk Ayyıldız / İsmail Dindar


Temel eğitiminizi Suriye’de Arapça aldınız. Hangi dillerde yazıyorsunuz?
Ben Kürtçe ve Fransızca yazıyorum. Ancak daha çok Fransızca yazıyorum. Örneğin ilk Kürtçe kitabım Amidabad 2000 yılında yayınlandı. Parisabad ise 10 yıl sonra ortaya çıkabildi. Bunun nedeni açıkçası Kürtçeden umudumun kalmamış olmasıydı. Ancak son yıllarda Kürtçe ve Kürt edebiyatında meydana gelen gelişmeler, Kürtçe okurun yavaş yavaş oluşması beni yeniden Kürtçe yazmaya zorladı. Şimdi de yeni kitabım Barê şevê (Gecenin Yükü) ile Kürt okurunun karşısına çıkıyorum.

Yazdığınız kitaplarda kahramanlarınız kimlerden oluşuyor?
Benim kahramanlarım güçlü, savaşçı insanlar değiller.  En büyük sorunları sürgünlük olan güçsüz insanları kahraman seçerim. Kahramanlarım fiziken Paris’te yaşarlar ancak ruhları ve beyinleri Kürdistan’dadır.

Paris’ten bakınca Kürt edebiyatındaki mevcut durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Son yıllarda Kürt edebiyatı roman, araştırma, şiir, öykü açısından gelişiyor. Diyarbakır’da çok önemli yazarlar yetişiyor. Umut ediyorum ki daha da iyileri olacaktır. İnternet üzerinden ben bunları izliyorum. Paris’e bir çok Kürtçe eserle döneceğim. Hepsini inceleme fırsatı bulacağım.

Türkiye’den tanıdığınız yazarlar kimler?
Yaşal Kemal’i, Aziz Nesin’i, Orhan Pamuk’u kim tanımaz ki. Orhan Pamuk ile Paris’te ödül almadan önce tanıştık, sohbetimiz oldu. Değerli bir yazardır. Rahmetli Mehmet Uzun’un ‘Yitik Bir Aşkın Gölgesinde’ adlı eserini 2000 yılında Fransızca’ya çevirmiştim.

İLK DEFA GELDİĞİM DİYARBAKIR’IN RÜZGARI ÇOK TANIDIK

Diyarbakır'a ilk defa mı geliyorsunuz?
Evet, ancak iki gündür uyandığımda yüzümde hissettiğim rüzgar çok tanıdık. Çünkü benim çocukluğum Amedin benzeri, Amûdê’de  geçti.

Türkiye’de çatışmalar ve ölümler ile birlikte süre giden  bir Kürt sorunu var. Ne düşündürüyor size gelişmeler?
Ben siyasetçi değilim. Strateji uzmanı da değilim ancak biliyorum ki bu sorun savaş ile çözülmez. Her iki taraf da savaştan zarar görüyor. Diğer toplumlar Avrupa’da örneğin yıllarca savaştılar. Birbirlerini katlettiler ancak şu an aralarında ki sınırları kaldırdılar. Kürtlerin ulusal haklarını elde etmeleri gerekir yoksa bu savaş bitmez. En önemlisi de dil hakkına sahip olmak.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Memurlar ayakta

SONRAKİ HABER

12 Eylül'ün değil Eylül’ün hikayesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...