12 Kasım 2016 14:35

TCDD çalışanlarından İZBAN grevine destek

İZBAN’da toplu sözleşmede anlaşma sağlanamadığı için başlayan grev devam ediyor. İşçilere, aynı işkolunda oldukları TCDD emekçilerinden destek geldi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığı olan İZBAN’da TİS görüşmelerindeki anlaşmazlıktan başlayan grev 5. günü geride bırakırken taraflar arasında yeni bir görüşme olmadı. 110 kilometrelik hattın, Torbalı-Çiğli kısmında seferler yapılamazken, Aliağa-Çiğli arasında kalan kısımda ise seferler taşeron şirkete bağlı işçiler aracılığıyla sürüyor. Grevdeki işçilere aynı işkolunda oldukları TCDD emekçilerinden destek geldi. TCDD emekçileri, grev başarıya ulaşana kadar İZBAN işçilerinin yanında olacaklarını söyledi.

Demiryol-İş Sendikası TCDD Baştemsilcisi Kemal Yıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bürokratların ağzına bakıp işçilerin talebinin karşılamamasını eleştirdi. “Başkan kalkıp da günde 300 bin insan taşıyan emekçilere saygı duymuyorsa bu konu hakkında bir şey bilmiyordur. Sabah 07.00’de İZBAN’a binecekler, toplumu görecekler ve karar verecekler” diyen Yıldız, “Ben 15 dakikada Buca’dan, Alsancak’a işe geliyordum. Şu anda sabah trafiğinden dolayı 2 saatte zor geliyorum. Zaten İzmir’in yolları yetersiz. Sabah duraklarda yığılma oluyor” dedi.

‘MİLYONLUK ARAÇ TESLİM EDİLİYOR’

İzmir’i taşıyan İZBAN emekçilerinin hakkının verilmelisi gerektiğinin altını çizen Yıldız şunları söyledi: “Onların da ailesi var. Bu arkadaşlarımızın büyük kısmı üniversite, teknik okul mezunu. Milyonluk makineyi teslim ediyorsun 100 lira zammı fazla görüyorsun. Psikolojilerinin düzgün olması lazım. Binlerce volt enerjinin altında çalışıyorlar. O yüksek gerilimin altında her gün gidip geliyorlar. Bu insanların kanser riski de var. Bunların hepsinin göz önüne alınması lazım. ‘Biz yüksek ücret verirsek, dengeler bozulur’ diyor başkan zaten aldığı ne ki? Sen 3 dönemdir belediye başkanısın. ‘İzmir, Azizdir, Aziz Kalacak’ dedik. Binlerce emekçi senin için çalıştı, yargılandığın zaman yanında oldu. Karşılık bu olmamalıydı. Biz TCDD işçileri olarak sonuna kadar arkadaşlarımızın yanındayız, destek olacağız.”

‘BİR MAKİNİST KOLAY YETİŞMİYOR’

İZBAN işçilerinin teknik ve zor bir iş yaptığını belirten 3 yıllık TCDD Çalışanı Emre Bayrak, “Bu arkadaşların kullandıkları setler, lokomotifler basit şeyler değil. Bir makinist kolay yetişmiyor. Arkadaşlar bu bilgiye gelene kadar uzun bir süreç geçiyor. Gidip bir ehliyet kursuna 1000 lira para verip E sınıfı ehliyet alıp otobüs şoförü olmak gibi bir şey değil. Arkadaşlar otobüs şoförlerinden bile daha az ücret alıyorlar” dedi.

‘SEVİYELER EŞİTLENMELİ’

TCDD makinisti olarak İZBAN çalışanlarının yanında olduklarını belirten Bayrak, “12-13 saatlik yoldan geldim, bütün gece yoldaydım ve arkadaşların yanına geldim destek için. Makinistlik mesleğinin belli bir statüsü olması gerekiyor. Maaş ve sosyal hakları da bu seviyeye çekilmeli. İstedikleri de aslında hak ettiklerinin altında bir rakam.”

‘YÜZDELİK TEKLİFLER YANILTICI’

TCDD çalışanı ve KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası Yöneticisi Oğuz Özçamlı da, sendika olarak İZBAN işçilerinin grevini desteklediklerini dile getirdi. Her gün binlerce yolcunun canını emanet alan İZBAN emekçilerinin hak ettiklerinin altında ücretle çalıştığını söyleyen Özçamlı, “Onlara teklif edilen artış işverence yüzdelik oranla ifade edilmektedir fakat bu, düşük ücretle çalıştıkları için yanıltıcı. Açlık sınırının altındaki ücretler açısından yüzdelerin bir anlamı yoktur. Üstelik ne olduğu belirsiz bir ‘performans’ kriteri getirilmiştir ki bunun içine çalışılan ay içinde izin almamak ve hastalanmamak şartları dahildir” dedi.

‘TRAFİK EMNİYETİ DE TEHLİKEYE ATILIYOR

İZBAN yönetiminin grevi kırmak için Aliağa-Çiğli arasında taşeron işçileri çalıştırmasının tehlikelerine dikkat çeken Oğuz Özçamlı “Ek seferler uzun zamandır atıl durumda emekli olmuş ve sağlık kontrolünden (Psikoteknik muayenesinden) geçmeyen personele yaptırılmaktadır. Bu durum grev kırıcılığının yanı sıra trafik emniyetinin tehlikeye atılmasıdır. En yetkili ağızlardan iş güvencemizin tartışmaya açıldığı bu dönemde, grevin taşeronlar eliyle kırdırılmaya çalışılması aynı zamanda gelecekte de nasıl bir iş güvencesinin yaratılmak istendiğinin göstergesidir. Tüm bu karşı hamleler, meşru değildir, etik değildir, hukuki de değildir. Bir an önce bu grev kırıcılığından vazgeçilip İZBAN işçilerinin haklı talepleri kabul edilmelidir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gerger'de cinsel istismar haberini duyuran site engellendi

SONRAKİ HABER

İstanbul Maratonu sebebiyle yarın trafiğe kapatılacak yollar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...