12 Kasım 2016 14:05

‘İklim değişikliği çok hızlı artarsa, sonumuz gelebilir’

Küresel ısınmaya inanmayan Donald Trump'ın başkanlığa seçilmesi iklim değişikliği kaygılarını artırıyor.

Paylaş

Müslime KARABATAK
Cenevre

The Independent’ta yer alan habere göre, yapılan son araştırmalar dünya ikliminin sera gazlarına düşünüldüğünden daha hassas olduğunu gösteriyor.

Dünya yedi dereceden daha fazla bir küresel ısınmaya doğru gidiyor. En ünlü iklimbilimciler, Amerika’da henüz şeçilen Başkan Donald Trump’ın küresel ısınmaya inanmamasının her şeyin sonu olabileceğini söylüyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yaptığı en iyi tahmine göre, eğer insanlar fosil yakıt tüketiminde aynı tas aynı hamam şeklinde devam ederse, dünyanın ortalama sıcaklığı 2100 yılı geldiğinde sanayileşme öncesine göre 2,6 ile 4,8 derece arasında bir artış gösterecek. Ancak, Dünya ikliminin 800 bin yıldır nasıl değiştiğini inceleyen bir grup uluslararası uzman, bu tahminin yanlış olduğunu ileri sürüyor. Çünkü sıcaklık arttıkça iklimin sera gazlarına karşı daha hassas oluyor. Yani, aslında 2100 yılında sıcaklığın gerçek ortalamasının 4.78 ile 7.36 C arasında artacağını iddia ediyor Science Advance dergisindeki bir makalede.

‘ÜRKÜTÜCÜ TABLO GERÇEKLEŞEBİLİR’

İklim değişikliği ile mücalede etmek için Amerika’nın yaptığı anlaşmaları yırtıp atacağını söyleyen Donald Trump’ın Amerika’nın yeni başkanı seçilmesiyle, bazı bilim insanları iklim üzerine çizilen bu ürkütücü tablonun gerçekleşeceği şeklinde uyarılar yaptı. Penn State Üniversitesi Profesörü Michael Mann ‘Trump’ın başkanlığı, iklimin sonunu getirebilir. Yani, küresel ısınma artık tehlikeli seviyelerin (2 dereceden yüksek seviyeler) altında tutulamayabilir. Eğer Trump dediklerini yaparsa ve ABD Paris İklim Anlaşması’ndan çıkarsa, küresel ısınma bu seviyelerin altında kalmayacaktır’ dedi.

‘TEK ÇIKAR YOL SERA GAZI YAYILIMINI AZALTMAK’

Science Advance’te yer alan makalenin yazarlarından Dr. Tobias Friedrich Dünya’nın şu an sıcak evrede, yani buzul arası dönemde, olduğunu belirterek, ‘Buna bağlı sıcak iklim hassaslığı, insanların neden olduğu küresel ısınma da alınarak göz önünde bulundurulmalı. Tek çıkar yol sera gazı yayılımını mümkün olduğunca azaltmak’ dedi.

‘SICAKLIK TAHMİNLERİNDE BELİRSİZLİKLER VAR’

Cambridge Üniversitesinden Profesör Eric Wolff ise, bu makaledeki sıcaklık tahminlerinde bazı belirsizlikler olduğunu ve 2100 için tahmin aralığının çok geniş olduğunu söyledi. ‘Ancak yine de, başka tahminlerle örtüşüyor ve yayılımın azaltılmasına dair Paris’te alınan kararların iklim değişikliğini önleyebilmek için birinci derecede önemli olduğunu onaylıyor’ diyerek bu anlamda makalenin kayda deger olduğunu belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Polis, kadınların 'kazan kaynatma' eylemini engelleyemedi

SONRAKİ HABER

Özyalçıner, Sennur Sezer'in kitaplarını imzalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...