12 Kasım 2016 13:38

Panayır Kadın Dayanışma Derneği: Susmayacağız, durmayacağız!

Bursa'da kadınlar İçişleri Bakanlığı tarafından OHAL ileri sürülerek Panayır Kadın Derneği’nin faaliyetlerinin durdurulmasına tepki gösterdi.

Paylaş

Funda EYLEM
Sennur UNAY
Bursa

İçişleri Bakanlığının 11 Kasım’da yayımlanan genelgesi doğrultusunda faaliyetleri durdurulan 370 dernek arasında Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Panayır Kadın Dayanışma Derneği de var. Dernek üyeleri ve farklı kadın dernekleri karara tepkili. Gazetemize konuşan Panayır Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Filiz Tali, “Derneğimiz 11 Şubat 2015’te Özgecan Aslan’ın katledilmesiyle ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde kadına yönelik şiddete karşı büyüyen öfkeye seyirci kalmayıp, mahallesinde bir araya gelen kadınların ürünü. Faaliyetlerimizi durdurdular ama biz durmayacağız, susmayacağız” dedi.

‘KADINA ŞİDDETE DUR DEDİĞİMİZ İÇİN KAPATILDIK’

Sürekli bir araya gelerek, tartışan, kendilerine ait bir yer olmasını isteyen kadınların 8 Mart’ta yaptıkları bir etkinlikle bu çabalarını duyurduğunu ve 1 Nisan’da resmi olarak derneği açtıklarını dile getiren Tali, “O günden beri derneğimiz; kadınların, kadın cinayetlerine karşı eylem birliği içinde olduğu, derneğe gelen doktor ve hemşirelerin kadın sağlığıyla ilgili bilgi verdiği, kadınların güncel konuları tartışıp, bilinçlendiği bir alandı. Çeşitli okuma, yazma, vb. kursları verildi, çocuklar için gönüllü yaz okulu, hafta sonları satranç ve drama kursları verildi bu zamana kadar. Derneğimiz devletin ve belediyenin yapmadığı birçok sosyal faaliyeti hayata geçirdi” şeklinde konuştu. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım’ın yaklaştığını ve o gün için etkinlik planları yaptıklarını, Özgecan Aslan’ın katledilmesinin yıl dönümünün de yaklaştığını ve böyle bir zamanda derneklerinin kapatıldığını belirten Tali, “Kadın cinayetlerine dur dediğimiz için, çocuk istismarına sessiz kalmadığımız, kadınları bir araya getirdiğimiz için derneğimizin faaliyetlerini üç ay durdurdular. Ancak biz susmayacağız, durmayacağız. Bütün sokaklar derneğimizdir” dedi.

‘KADINLAR BİR ARAYA GELMESİN İSTİYORLAR’

“Kadınların derneğe gelmesinden, bilinçlenmesinden korkuyorlar” diyen Dernek Başkan Yardımcısı Necibe Aslan ise “Kadınların gidecek zaten başka bir yeri yoktu. Birçok şeyden mahrum olan şu mahallemizde kadınlar kendilerini burada daha iyi hissediyorlardı. Oraya geldiğimizde sinirliysek, üzgünsek motive olmuş bir şekilde ayrılıyorduk. Ben dernekle okul bahçesinde tanıştığım arkadaşlar vasıtasıyla buluştum. İçine kapanık bir kız çocuğum vardı, ancak dernekte verilen drama kursu sayesinde çocuğum öz güven kazandı. Bizim gibi çocuklarımız da derneğin kapatılmasına çok üzüldü” dedi. Dernekte birçok faaliyet yürüttüklerini, yaşlı kadınların okuma-yazma dersleri aldıklarını, doktor ve hemşirelerin kadınlara meme kanseri gibi birçok hastalıkla ilgili bilgi verdiğini anlatan Aslan, “Kadınlar bundan çok mutlulardı. Bir araya gelmemizden bilinçlenmemizden rahatsız oluyorlar. Bizden korkuyorlar, kadınlar çalışmasın, eve sinsin istiyorlar ama biz sinmeyeceğiz ve derneğimizi yeniden açacağız” dedi.

‘TİYATROYA GİTMEMİŞ KADINLAR OYUN SERGİLEDİ’

İçişleri Bakanlığı kararıyla Panayır Kadın Dayanışma Derneği’nin faaliyetlerinin durdurulmasına “Çok şaşırdım” diyerek tepki gösteren Dernek Üyesi Sahibe Can da “Bahçesinde oturup çay içiyor, sorunlarımızı tartışıyor, çözüm yolu arıyorduk. Aynı zamanda birçok eğitim aldık ve birçok konuda da bilinçlendik. Hayatlarında hiç tiyatroya gitmemiş kadınlar drama eğitimi alıp tiyatro oyunu oynadılar. Kadınların bir araya gelmesini istemiyorlar. Ama biz yine gideceğiz, yine bahçemizde çay içeceğiz. Ne olursa olsun derneğimizi yeniden açacağız” dedi.

‘DERNEĞİN KAPATILMASI KADINA ŞİDDETİN BİR BAŞKA BOYUTU’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Bursa Temsilcisi Eda Derya Toper ise, karara tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Ülkemizde devlet tarafından korunmayan, kendi hayatlarına dair karar vermek isteyen kadınların türlü işkencelerle öldürüldüğü bir dönemden geçiyoruz. Bu OHAL döneminde her ay kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğine şahit oluyoruz. Yaşam hakları ve özgürlükleri ellerinden alınmaya çalışılan kadınlar, hakları için bulundukları alanlarda elbette örgütlenecek, bu doğrultuda mücadele veren derneklerin içerisinde elbette yer alacak. Bu yüzden Panayır Kadın Dayanışma Derneği gibi, kadınların hak ve özgürlükleri için kapısını açan bir derneğin kapatılması kabul edilemez. Bu, örgütlenen kadınların söz hakkına bir müdahaledir ve kadına yönelik şiddetin bir başka boyutudur. Bizler de kadına yönelik her tür hak ihlaline karşı mücadele ettiğimiz gibi elbette Panayır Kadın Dayanışma Derneği ile dayanışma içinde olacak, mücadeleye devam edeceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

'Terörü öyle bir bitireceğiz ki kimse PKK diyemeyecek'

SONRAKİ HABER

5 ilde balık operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...