12 Kasım 2016 19:00

Cumhuriyet'in İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay tutuklandı

Türkiye'ye döndükten sonra gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay tutuklandı.

Paylaş

Almanya'dan Türkiye dönüşüyle Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Atalay çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.  Atalay, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak"la suçlandı.

Dün Türk Hava Yolları'na ait uçakla saat 11.30'da Berlin'den İstanbul'a gelen Atalay uçağın kapısına gelen polis ekipleri tarafından alınarak apronda bir araca bindirilmişti. Bir süre havalimanındaki polis merkezinde tutulan Akın Atalay, daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmüştü.

Akın Atalay ile birlikte gelen eşi Adalet Atalay’ı, havalimanında Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar, Cumhuriyet Gazetesi’nin avukatı Bahri Belen ile Cumhuriyet Gazetesi yöneticileri karşılamıştı.

Soruşturmayı yürüten savcılardan Özgür Metin tarafından emniyette sorgulanan Atalay, bugün saat 15.00 sıralarında tutuklanması talebiyle Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.

Atalay'a destek olmak için CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile Cumhuriyet Gazetesi çalışanları adliye binasına geldi. Atalay, 3 avukatıyla birlikte 19.30 sıralarında hakim karşısına çıktı. Yaklaşık üç saat süren ifade sonrası Nöbetçi İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, Akın Atalay'ın, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak" suçundan tutuklanmasına karar verdi.

AKIN ATALAY'IN AVUKATI: TUTUKLANACAĞINI BİLİYORDUK

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın tutuklanmasının ardından avukatlarından Bahri Belen adliye çıkışında bir açıklama yaptı. Atalay'ın tutuklanacağını bildiklerini ifade eden Belen şunları söyledi:

“Niçin biliyorduk? Çünkü, geçen duruşmada, tutuklamaya ilişkin duruşmada da Cumhuriyet Gazetesi ile ilgili yöneltilen bütün sorular ve bütün haksız suçlamalara çok somut, açık ve net cevaplar verdik. Bu somut cevaplara ve olgulara yönelik cevaplarımıza rağmen ve hukuki bakımdan çok açık suçlama yapılamayacak dayanaklara bakaraktan yine o geçen haftaki duruşmada tutuklama kararı verilmişti. Eğer o gün 9 kişi ve 9 kişinin avukatları, bu kadar açık hukuki ve olgusal savunmaya rağmen bu tutuklama kararı verildiyse bugün de tutuklama kararı verileceğini; çünkü bu artık yargı kararı değil siyasal bir karar olduğunu biliyorduk. Tabii bizim görevimiz bunları yine söylemek, yine söylemek. Türkiye daha evvel Ergenekon davaları, KCK davaları hatta daha eski 27 Mayıs davaları ve 12 Eylül davalarında da siyasal yargılamalar gördü. Ve siyasal yargılamalar sonucunda mahkum olan, hapis yatan birçok insanın sonradan suçsuz olduğu ortaya çıktı. Biz de bunları, hukuk tarihine not düşsün diye bugün tekrarladık. Karardan dolayı tabii ki üzgünüz ama geçen, 9 kişiyi tutuklayan kararlardan biri Akın Atalay'ın yurt dışına kaçmış olduğu gerekçesiydi. Akın Atalay bugün bu hakkındaki yakalama kararını bile bile geldi. Ama yine tutuklandı. İş, bu kadar açık ve net" 
 

TUTUKLU SAYISI 10'A YÜKSELDİ

Gazeteye yönelik operasyon kapsamında 9 gazeteci “FETÖ/PDY ile PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri” iddiasıyla tutuklanmıştı. Atalay'ın tutuklanmasıyla bu rakam 10'a yükseldi.

Soruşturma kapsamında gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Karasinir, Bülent Utku, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay ile Yayın Danışmanı Kadri Gürsel ve Karikatürist Musa Kart, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Hakimlik tutuklama gerekçesinde, "Gazetenin, süreklilik arz eden terör örgütlerinin reklam ve propagandasını yaptığını" belirtmişti.

Gözaltına alındıktan sonra savcılığa sevk edilen yazarlar Aydın Engin ile Hikmet Çetinkaya, sağlık sorunları ve yaş durumu gerekçe gösterilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, gazetenin muhabese müdürü Günseli Özaltay ile eski muhasebe müdürü Bülent Yener ise savcılık sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Soruşturma kapsamında, yurt dışında bulunan Can Dündar hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sururi: İktidarlar tiyatroya köstek oldu

SONRAKİ HABER

Kamuran Yüksek: Seferberlik ilan ediyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...