12 Kasım 2016 11:11

İşçilerin yürüyüşüne OHAL engeli

Toplu sözleşme sürecinde talepleri tanınmayan Schneider Elektrik işçilerinin eylemini polis OHAL gerekçe göstererek engelledi.

Paylaş

Tıkanan TİS süreci nedeniyle sendikalarının aldığı eylem kararı gereği Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde yürüyüş yaparak fabrikalarına gitmek isteyen Schneider Elektrik işçilerine, polis OHAL gerekçesiyle izin vermedi. Eylemi fabrika bahçesinde yapan işçiler, EMİS'e toplu sözleşme taleplerini kabul etme çağrısında bulundu.

Birleşik Metal-İş Sendikası ile Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) arasında yürütülen grup TİS görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmıştı. MESS'ten ayrılarak EMİS bünyesine geçen fabrikalar arasında bulunan Schneider Elektrik'in Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikasında dün işçiler vardiya giriş çıkışlarında eylem yaptı.

İşçilerinin organize sanayi bölgesi içinde yapmak istediği yürüyüş polis tarafından engellendi. İşçilerin yürüyüşü fabrika içiyle sınırlı kaldı. Slogan, alkış ve ıslıklar eşliğinde yapılan eylemde, işçiler “Direne direne kazanacağız”, “EMİS şaşırma sabrımızı taşırma”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganlarını attı.

‘HAKLARIN GERİYE ÇEKİLMESİNİ İSTEDİLER’

EMİS'in taleplerini kabul etmediğini belirten Şube Başkanı Ali Çeltek, “Sendikamız toplu sözleşme masasından kalkarak, ‘bu şartlarda anlaşma imzalanamaz, bu şartlarda bizim üyelerimizle paylaşacağımız bir şeyimiz yok’ demiştir. Onlar bizi kavgaya davet etti. Davetleri kabulümüzdür. Sözleşmede ülke şartlarına uygun ücret, sosyal haklar istedik ama onlar şartların daha da geriye çekilmesini istedi. Bu haklar işçilerin bedel ödeyerek aldığı haklardır. Patronlara böyle bir hakkı geri vermeyeceğiz” dedi.

‘İŞÇİLERİN KANLARINI EMDİKÇE BÜYÜYORLAR’

İşyeri Baştemsilcisi Sedat Sadak da şunları söyledi: “Kimimiz 5 senedir, kimimiz 20 senedir bu fabrikada alın teri döküyoruz. Her yerde karşımıza çıkan sorunu burada da yaşıyoruz. 'Daralıyoruz, küçüleceğiz, sipariş yok' gibi. İşçilerin kanlarını emdikçe büyüyorsunuz. Bizler, pastadan hak ettiğimiz dilimi istiyoruz, sizin servetinizi değil. Gecelerinde aç yatılmayan, gündüzlerinde ekmek yiyebildiğimiz bir dünya istiyoruz. O yüzden bizler geleceğimizden, ekmeğimiz, işimizden vazgeçmeyeceğiz.”

TÜM İŞYERLERİNDE EYLEM

Birleşik Metal İşçileri Sendikası ile patron örgütü Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) arasında yürütülen ve 26 iş yerinde 2 bin 200 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından fabrikalarda basın açıklamaları, fazla mesaiye kalmama ve belirli günlerde vardiya giriş çıkışlarında eylem yapma kararları alınmıştı. EMİS patronları, sendikanın 83 maddelik teklifinin üzerinden yürütülen müzakerelerde ücret ve ücrete bağlı maddeler olmak üzere 49 maddeyi kabul etmemişti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Alpay’dan Erdoğan’a ve Kılıçdaroğlu’ya açık mektup

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da Evrensel dağıtımına polis engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...