12 Kasım 2016 10:32

Faaliyeti durdurulan dernekler: Susmayacağız

İçişleri Bakanlığı kararıyla faaliyetleri durdurulan 370 derneğin binaları mühürlenirken dernek yönetimlerinden 'Susmayacağız' açıklamaları geldi.

Paylaş

İçişleri Bakanlığı kararıyla faaliyetleri durdurulan 370 dernek mühürlenmeye başlandı. Mühürlenen derneklere önceden bir bildirim yapılmazken, dernekler kapılarına polis geldiği zaman faaliyetlerinin durdurulduğunu anladı. Zira bakanlık, ‘Soruşturma sürüyor’ diyerek, 370 derneğin isimlerini kamuoyuna açıklamadı.

Faaliyeti durdurulan dernekler arasında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Halkın Hukuk Bürosu gibi, önemli davaları takip eden avukatların oluşturduğu derneklerin yanı sıra, kadınların ve çocukların hak mücadelelerini takip eden Gökkuşağı Kadın Derneği, Gündem Çocuk gibi dernekler de yer alıyor.

Kapısına mühür vurulan dernek statüsündeki kurumlardan bazıları şöyle: Dokuz8 Haber Sitesi, Özgür Kadın Kongresi (KJA), Kürt Yazarlar Derneği, Dicle Fırat Kültür Merkezi, Özgür Gazeteciler Cemiyeti, Rojava Derneği, Göç- Der, Barış Derneği, Panayır Kadın Derneği.

GECE YARISI BASKIN YAPILDI

İçişleri Bakanlığı tarafından ‘faaliyet durdurma’ kararı verilen derneklere gece yarısı polis baskınları yapıldı. ÇHD Ankara Şubesine yapılan mühürleme işleminin ardından polis Halkın Hukuk Bürosunun Ankara’daki bürosuna operasyon yaptı.
Halkın Hukuk Bürosuna destek için giden avukatların yanı sıra, CHP ve HDP’li milletvekilleri de polisin büroya girmesini engellemeye çalıştı. Ancak polis Halkın Hukuk Bürosunda 6 avukatı gözaltına aldı ve diğer avukatları da binadan çıkardı. Bu arada Halkın Hukuk Bürosu Twitter hesabından, binalarını mühürlemeye gelen polislerin, avukatların dosyalarına baktığı aktarıldı. 
Barış Derneğinin Kadıköy’deki binasına gece yarısı yapılan polis baskınında ise derneğe ait flash disk ve bilgisayar kayıtlarına el konuldu. 
Özgürlükçü Hukukçular Derneğinin (ÖHD) faaliyetlerinin de OHAL Kanunu kapsamında durdurulması kararı alındı. ÖHD, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Derneğimizin de an itibariyle faaliyetleri durduruldu. Mücadeleye devam” dedi.

GÖKKUŞAĞI KADIN DERNEĞİ: İTAAT ETMİYORUZ

Kapısına mühür vurulan Gökkuşağı Kadın Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Kadınların faaliyetlerinden, özgürleşme mücadelelerinden ve dayanışmalarından korkanlar ellerine aldıkları mühürle kadınları engelleyeceklerini düşünüyorlar.  Binlerce yıllık insanlık tarihi bizlere gösteriyor ki kendini her şeye muktedir ve sonsuz sananlar değil direnenler ve mücadele edenler her zaman kazanmıştır. Bizler bir adım geriye atmadan oy hakkı için mücadele eden kadınlarız, eşit işe eşit ücret diyerek fabrikalarda yakılan işçi kadınlarız, ırkçılığa karşı otobüsteki yerinden kalkmayarak isyan eden siyah kadınlarız, tacize tecavüze ve IŞİD zulmüne karşı siyah çarşafı fırlatarak özgürlüğü haykıran Êzidî kadınlarız, çırılçıplak bedenleri teşhir edilmiş, zindanda zalimin yüzüne tükürmekten bir an olsun çekinmeyen Kürt kadınlarıyız. Erkek devlet şiddetinin tüm saldırılarına karşı susmuyoruz, korkmuyoruz,  itaat etmiyoruz.”

ÇHD: 40 YILLIK MÜCADELEDEN GELİYORUZ

Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, “OHAL bahanesiyle bu şekilde bir durumla karşılaşacağımızı biliyorduk. Ancak onlar şunu unutuyorlar, biz sadece dört duvardan ibaret bir dernek değiliz. Bizim mücadelemize mühür vurmaları söz konusu değil. Biz 40 yıllık bir mücadeleden geliyoruz. 1994’te Ankara Şube Üyemiz Faik Candan, Mehmet Ağar ekibi taraf öldürüldüğünde, müvekkillerimiz gözaltı ve baskılara uğradığında da asla mücadelemizden vazgeçmedik” dedi. Toplumsal muhalefete saldıranların şimdi de toplumsal muhalefetin avukatlığını yapanlara yönelim gösterdiğini kaydeden Yılmaz, asla mücadeleden vazgeçmeyeceklerini, işçilerin, gençlerin, yoksulların avukatsız kalmayacağını sözlerine ekledi. ÇHD’ye 2013’te operasyon yapıldığında 3 bin avukatla temsil edildiklerini belirten Yılmaz, “Bu onlara vurduğumuz bir tokattı. Bu karar da geri tepecek. Dostlarımız dün koşarak yanlarımıza geldi. Islıkla, alkışla protesto ettik. Direneceğimizi söyledik. Hukuksuz bir karardır. Nasıl 10 Ekim davasında, Soma’da, Ermenek’te faili meçhul cinayetlerde var isek, yarın yine var olacağız. Ancak bu hukuksuzlukları yapanlar yok olacaktır” dedi.

ÇOCUKLARIN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Evrensel'e konuşan Gündem Çocuk Derneği yöneticilerinden Mehmet Onur Yılmaz, 11 yıllık bir dernek olduklarını, çocukların yaşam hakkı, barış sürecine çocukların katılımı, çocuk hakkı ihlalleri, vaka takibi, çocuk istismarı, çocuk işçiliği gibi konularda çalışmalar yaptıklarını ve çalışma odaklarının çocuk olduğunu söyledi. Yılmaz, “Bugüne kadar Valilik ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile de birlikte çalıştığımız şeyler oldu. Valilik, MEB ile okullarda fiziksel güvenliği artırmak için birlikte çalıştığı bir derneği kapatmış oldu” dedi. Yılmaz, devletin, sivil toplum kuruluşlarını kapatmak yerine onların ne dediğine kulak vermesinin daha doğru olacağını söyleyerek, “Gündem Çocuk Derneği ofis kapatmayla çalışma durduracak bir yapı değildir. Dernek olarak faaliyetlerimiz durdurulmuş olabilir. Çocuk hakları savunuculuğu çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.

‘SOKAKLAR ÇALIŞMA ALANLARIMIZ OLACAK’

Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi Derneği Başkanı Ahmet Yılmaz, 14 yıllık bir kültür, sanat merkezinin kapatılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek “Biz burada Kürt kültürünü yaşatıyoruz, Kürt çocukların sokaklarda kötü alışkanlıklar edinmemesi için çocuklara, gençlere yönelik kültürel çalışmalar yapıyoruz. Bu kapatma işlemi bu faaliyetlerimize yöneliktir ve kabul etmiyoruz” dedi. Yılmaz, “Biz çalışmalarımızı durdurmayacağız, derneğimiz kapatılmış olsa da sokaklar bizim çalışma alanlarımızdır, istediğimiz her yerde kültür sanat faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

‘DENENMİŞ FAŞİZMDE ISRAR EDİLİYOR’ 

Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Yıldız Çakar: “Bir sistem farklı renkleri, muhalifleri, meslek örgütlerini neden kapatır, bu neyin korkusu? Kürt Yazarlar Derneği, yazarların, şairlerin, aydınların yer aldığı bir yerdir. Dünyadaki tüm toplumlar daha önce faşizmden ders alarak demokrasiyi tercih etmişlerdir, dökülen kandan sonra adaleti hukuku tercih etmişlerdir, barışın insanların yararı için insanlar kötü ve yanlış sonuçlardan ders çıkarmışlardır ama bu ülkede 21. yüzyılda daha önce denenmiş ama iyi bir sonuç alınmamış ama ısrarla hâlâ aynı politika üzerinden devam edilmektedir. Çalışmalarımıza devam edeceğiz, evet siz bizi kapattınız yerimizde oturacağız demeyeceğiz, direneceğiz."

KJA: KADIN MÜCADELESİ HER ALANDA DEVAM EDECEK

Kapısına mühür vurulan derneklerden KJA önünde kadınlar basın açıklaması yaptı. KJA Üyesi Ayşe Gökhan, KJA’nın bir yıldır faaliyet gösterdiğini fakat kadın mücadelesinin 30 yıldır sürdüğünü söyledi. Gökhan, “Kadın mücadelesini derneğimiz mühürlenmiş olsa da toplumun her alanında, aile içinde her alanda sürdürmeye devam edeceğiz. Mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve Feleknas Uca da kadınlara destek verdi. Eylemde gazetemize konuşan HDP Adana Milletvekili Beştaş da şunları söyledi, “Tümüyle halka düşmanlık üzerinden muhalefete, sivil toplum kuruluşlarına, odalara, kadın kurumlarına, çocuk kurumlarına, hukuk kurumlarına bir bütün olarak aslında Türkiye’de demokrasinin tesisi, hak ve özgürlük mücadelesi yürüten bütün kurumlara yönelen bir durum. Dünden beri kurumları kapatıyorlar ama isimlerini yayımlamıyorlar. Bu içlerinde bulundukları korkuyu ve iktidarlarından duydukları şüphedir aynı zamanda. Çünkü her bir kurumun çalışması onlar için tehdit içeriyor. Kadın özgürlüğü mücadelesi hiçbir zaman bitmez. bu dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de tabii ki devam edecek. Kadınlar derneklere sığmayacak bir kimliktir zaten. KJA’yı kapatmaları mücadeleyi durdurmaz aslında daha çok motive eder” dedi.

ROJAVA DERNEĞİ: BÖLGE İNSANI SAHİPSİZ BIRAKILMAK İSTENİYOR

Rojava Derneği: Biz zaten, sık sık müfettişler aracılığıyla denetlemeye tutuluyorduk. Her fırsatta, inceleme yapılıyordu. Bu incelemeler neticesinde, ‘En iyi rapor tutan, kayıtları en doğru dernek konumundasınız’ deniliyordu. Yakın zamana kadar böyle denilirken, şimdi ne oldu da kapatılıyoruz. Anlaşılır değildir. Yüz binlerce insana umut olan, destek veren bir derneğin kapatılması neyle izah edilecektir. Rojava Derneğine dokunmak demek, bu bölgedeki insanların sahipsiz bırakılmak istenmesi demektir. Asla kabul edilemez.

ÖGC: TÜM KURUMLAR TEPKİ VERMELİ

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Eş Başkanı Hakkı Boltan: Daha dün bu ülkenin Cumhurbaşkanının bir açıklaması vardı, dünyada Türkiye gibi özgür ve demokratik bir ülke olmadığını ifade etmişti, tam da bu ifadeler kamuoyuyla paylaşıldığı zaman bu karar alındı. Özgür, ve demokratik ülke dediği bu olsa gerek... Türkiye’nin demokratik bir ülke olmadığı aksine hızla demokrasiden uzaklaştığını ve diktatöryal bir hal almaya başladığı kapatılan derneklerle de bir kez daha görülüyor. 21. Yüzyılda birileri diktatörlüğe sevdalanıyorsa bir halkı diktatörce yöneteceğim diyorlarsa, bunun örnekleri var. Saddamlar, Esadlar bu gidişatın aynısıdır. Bu durumda ısrar edilirse bunun bir örneği de Türkiye’de yaşanır. Halkın bu tutuma karşı kapatılan tüm dernekler ile el ele verip bunun üstesinden geleceğine inanıyoruz. Bir gazeteciler cemiyeti kapatılıyor, bunun mutlaka demokratik bir karşılığı olmalı, tüm tepkiler bu anlamda demokratik bir güçle, bir ruhla verilmelidir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Savcı da HSYK üyeleri de FETÖ şüphelisi!

SONRAKİ HABER

Bu da CNN Türk’ün utancı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...