23 Mayıs 2012 14:22

İHD de ‘Şakran’daki cinsel taciz’ dedi

İzmir Aliağa’da bulunan Şakran Cezaevine nakledilen 10 kadın tutukluya gardiyanlar tarafından saldırılarak, çırılçıplak soyulup askerlere izlettirildiğine dair haberlerin ardından insan hakları savunucuları Şakran Cezaevi’nde inceleme yaptı.Adana Karataş Cezaevinden, Şakran Cezaevine sürgün edilen 8’i siyasi 2’si adli hük

İHD de ‘Şakran’daki cinsel taciz’ dedi
Paylaş
Güler Can / Sevdiye Ergürbüz

Adana Karataş Cezaevinden, Şakran Cezaevine sürgün edilen 8’i siyasi 2’si adli hükümlü kadın arasında yer alan Sibel Mustafaoğlu, Hanım Aydın, Hafize Toprak, Eylem Etli ve Sevcan Atak cezaevine ayrı ayrı kabulleri sırasında maruz kaldıkları işkence, insanlık dışı ve onur kırıcı uygulamalarının gündeme gelmesinin ardından insan hakları savunucuları cezaevine giderek, incelemelerde bulundu. İHD Onur Kurulu Üyesi Avukat Eren Keskin ile İHD Cezaevlerinden Sorumlu Genel Yönetim Kurulu Üyesi Necla Şengül tarafından yapılan inceleme ve görüşmelerin ardından rapor hazırlandı.
Karataş Cezaevinden nakledilen kadınların anlatımlarına yer verilen raporda, Özgür Halk dergisi çalışanı olan ve 2 yıldır tutuklu olan Sevcan Atak’ın sözleri aktarıldı: “Cezaevine girişte bizi araçtan indirdikten sonra, tek tek arama noktasına almak istediler. Biz, tek aranmak istemediğimizi söyledik. Bunun üzerine tekrar ring aracına bindirdiler. Sonra, tekrar tek tek indirmeye başladılar. Arama noktasına giren arkadaşlarımızın karşı koyuş ve haykırışlarını duyuyorduk. Aslında, biz normal aramayı tabii ki kabul ediyorduk.”
Raporda Atak’ın, “Kıyafetlerimiz yırtıldı.  Pantolonlarımız ve iç çamaşırlarımız zorla çıkarıldı.  Sonunda hepimiz çırılçıplak kaldık. Kadın gardiyanlar bizi o şekilde bırakıp, kapıyı da açık bırakmak suretiyle dışarı çıktılar. Ve aralık olan kapıdan askerlerin bize baktıklarını gördük. Bu durum hepimizi korkunç bir biçimde rahatsız etti. Yaşadığımız cinsel taciz hepimizi çok etkiledi” sözlerine de yer verildi. Raporu hazırlayanlardan insan hakları savunusu ve Avukat Eren Keskin de, kadınların yaşadığı en vahim olayların tacizi aşan aramalar ve 2. müdürün tehditleri olduğunu belirterek şunları kaydetti:  “Bu insanlar zaten bu tür kurallara dayatmalara karşı oldukları için cezaevindeler. Bu uygulamaları kabul etmek istemiyorlar. Cezaevi müdürünün tehditleri karşısında ‘Yine bizi tehdit edecek, yine hazır ola geçmemeye zorlayacak’ diye insanlar şikayetlerini dile getiremiyorlar. Biz cezaevinde yaşananların takipçisi olacağız” dedi. (İzmir/DİHA)


‘TACİZ SUÇU TESPİT EDİLDİ’

Raporun sonuç bölümünde ise, incelemeler sonucunda tespit edilenlere ilişkin, “Şakran Cezaevinde yapılan incelemede ve mahpuslarla yapılan görüşmelerde ayrıntılarına yer verdiğimiz ihlaller saptanmıştır. Mahpusların ortak anlatımlarından özellikle cezaevine girişte yaşanan ve Türk Ceza Kanunu’nda cinsel taciz olarak tanımlanan suçun oluştuğu kanısına tarafımızca kanaat getirilmiştir. Ayrıca mahpusların maruz kaldıkları ve yukarıda anlatılan diğer şikayetlerin de özellikle tecrit koşullarında yaşayan mahpuslar açısından travmalara neden olduğu düşüncesine varılmıştır” değerlendirmesinde bulunuldu.

ÖNCEKİ HABER

Devrim Çakır’a mektup

SONRAKİ HABER

Bu kanun Meclis’e inerse tek uçak kalkmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...