12 Kasım 2016 08:29

KHK’lerle ihraçlara ITUC ve ETUC’tan tepki

OHAL kapsamında uygulamaya konulan KHK’lerle kamu emekçilerinin ihraç edilmesine uluslararası emek hareketi tepki gösterdi.

Paylaş

Uluslararası Sendikalar Konferedasyonu (ITUC) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Türkiye’de yürürlüğe giren kanun hükmünde kararnamelerle kamu emekçilerinin ihraç edilmesine tepki gösterdi.

Uluslararası emek örgütleri Türkiye’deki politik tabloyu, “Bu toplu işten çıkarmalar darbe girişiminin ardından Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen Olağanüstü Hal hükümlerince yayınlanan son iki KHK kapsamında yapılmıştır. Şu ana kadar toplam 10 KHK yayınlandı ve bunların çoğunun ülkenin politikası, ekonomisi ve toplumu üzerinde kalıcı sonuçlar yarattı. Sosyal medya ve VPN üzerinden internete bağlanmayı da engellediler ve bu yılın mayıs ayında demokratik yolla seçilmiş 130’dan fazla milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından muhalif HDP’nin 11 vekilini tutukladılar.  HDP meclis çalışmalarını askıya aldığını duyurdu. 15 medya kuruluşu daha kapatıldı ve neredeyse 100 gazeteci cezaevinde” ifadeleriyle anlattı.

‘TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ GÖSTERMELİK HALE DÖNÜŞMEKTE’

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, konuya ilişkin; “Hükümetin ifade, örgütlenme, toplantı hakkına saldırma ve hatta parlamento üyelerini tutuklama yoluna başvurmasıyla Türkiye’de demokrasi tam anlamıyla göstermelik bir hale dönüşmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zor kullanarak iktidarı ele geçirmeyi başaramayan itibarsız bir azınlığın yaptıklarını demokrasinin en temel yapıtaşlarını ortadan kaldırmanın gerekçesi olarak kullanmaktadır. ITUC daha önce Türkiye’nin diktatörlüğe dönülme riski bulunduğu ve sıradan işçilerin sadece etnik kökenleri temelinde ya da siyasi görüşleri nedeniyle cezalandırılmakta olduğu uyarısında bulunmuştu” dedi.

‘EMEKÇİLERİN KANITSIZ İŞTEN ATILMASI KABUL EDİLEMEZ’

ETUC Yönetim Kurulu Olağanüstü Toplantısı’nda Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’a kaygılarını ileten ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini ise “Türkiye ILO Sözleşmelerinin yanı sıra uluslararası ve Avrupa Anlaşmalarında güvence altına alınan demokratik değerlere ve sendikal özgürlüklerin yanında hukukun üstünlüğü ilkesine saygı duymak zorundadır. Darbe girişimini kınıyoruz, ancak çoğunlukla bir kanıt olmaksızın yüzlerce işçinin ve ailesinin geçim kaynaklarının zarar görmesini kabul etmemiz mümkün değil” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı başladı

SONRAKİ HABER

Strasbourg'da, Türkiye’deki baskılara karşı yürüyüş yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...