12 Kasım 2016 07:48

Kılıçdaroğlu'dan ‘başkanlık sistemi’ tepkisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin düzenlediği Anayasa Çalıştayı’na katıldı: Bir ülkenin rejimini bir kişi belirleyemez.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin hukuk ve seçim işleri genel başkan yardımcılığı tarafından düzenlenen, Anayasa Çalıştayı'na katıldı. Ankara'daki bir otelde gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin anayasa tarihine değindi.

En çok değişikliğe uğrayan anayasanın 1982 Anayasası olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Bütün bu değişikliklere karşın acaba darbe ruhu hala varlığını koruyor mu bu anayasada? Bunun üzerinde de durulması ve düşünülmesi gerekir. Kuşkusuz tek başına anayasayı ele almak da doğru değil. Anayasa darbe ruhunu taşıyan bir üst hukuk normuysa aynı ruhu taşıyan alt hukuk normlarının olduğunu da bilmemiz gerekiyor. O nedenle biz tartışmalarımızda sürekli olarak bir darbe anayasasından değil, bir darbe hukukundan söz ederiz” ifadelerini kullandı.

‘HER TÜRLÜ KATKIYI YAPMAYA HAZIRIZ’

“Eğer anayasa dahil darbe hukukundan Türkiye'yi tamamen arındıracaksak, eş zamanlı ve birlikte ele alacaksak biz bunu yapmaya hazırız” diyen Kılıçdaroğlu, “Bu kadar açık bir çek vermede hiçbir sakınca görmedik. Türkiye eğer uygar, özgür dünyanın bir parçası olacaksa Türkiye'nin darbe hukukundan arınması gerekiyor” diye konuştu.

TUTUKLU GAZETECİLER HATIRLATMASI

Cezaevinde bulunan gazetecilere de değinen CHP Lideri, basın özgürlüğüne vurgu yaparak, “Eğer bir ülkede 80 darbesinden yıllar sonra 142 gazeteci hapisteyse, o ülkede basın özgürlüğünden söz edemezsiniz. Peki bunlar anayasanın hükmüne rağmen nasıl içerdeler? Darbe hukukunun öngördüğü kalıplar içinde oluşturulan hukuk ve yargıyla içerideler” dedi.

‘MEYDANLARDAN ÇAĞRI YAPILIYOR, MAHKEME HAPSE KOYUYOR’

Yargı bağımsızlığına da değinen Kılıçdaroğlu, durumu “Bırakın emir ve talimat vermeyi. Miting meydanlarından çağrı yapılıyor. Savcı harekete geçiyor. Mahkeme alıyor, tutuklayıp, hapse koyuyor. Bugün içinde bulunduğumuz atmosfer öyle bir atmosfer ki yargıcın önüne çıkan kişi tutuklanmazsa yargıç, kendi geleceğinden kaygı duyuyor” diye anlattı.

‘ÜLKENİN REJİMİNİ BİR KİŞİ BELİRLEYEMEZ’

Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili değerlendirmede de bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Bugün deniyor ki bir anayasa değişikliği yapalım. Arkasından cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra 'Sistemi değiştirelim, parlamenter demokratik sistemden vazgeçelim, yerine başkanlık sistemi getirelim'. Nasıl bir başkanlık sistemi? Türkiye'ye özgü bir başkanlık sistemi. Bir ülkenin rejimini bir kişi belirleyemez. Bir kişinin arzusu üzerine rejim değişmez. Bir ülkenin rejimini, o ülkenin tarihsel koşulları belirler” diyerek tepki gösterdi.

‘BAŞKAN ÜLKEYİ FELAKETE SÜRÜKLERSE NE OLACAK?’

Başkanlık sistemine yönelik eleştirilerini sürdüren Kılıçdaroğlu, “Güçler ayrılığı, ne gerek var? Bir kişi söylemeli, herkes buna uymalı. Ne olmalı? Hep beraber çay toplamaya gitmeliyiz. Ne güzel, elimizde makaslarla çayları kesiyoruz. Ülke huzur içinde. Peki güç zehirlenmesi dediğimiz kavram ne olacak? Gücü elinde toplayan bir kişi ülkeyi felakete sürüklerse ne olacak? Hitler, bütün güç elindeydi. Öyle bir sürecin içine girdik ki, Türkiye de aynı normları neredeyse benimser hale geldi. Bizi rahatsız eden budur” dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da trafiğe kapatılacak yollar

SONRAKİ HABER

Başbakan Yıldırım ve Bahçeli bir araya gelecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...