12 Kasım 2016 03:46

Renault işçileri sözleşme dönemine baskı altında giriyor

Çoğunluğun Birleşik Metal-İş’te olduğu Renault'da Türk Metal Sendikasının genç işçilere baskı yaparak çoğunluğu sağlamaya çalıştığı ifade ediliyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Metal eylemlerine damgasını vuran Renault işçileri 2017 sözleşme dönemine baskı altında hazırlanıyor. Fabrikada çoğunluğun halen Birleşik Metal-İş’te olduğunu söyleyen işçiler Türk Metal Sendikasının genç işçilere baskı yaparak çoğunluğu sağlamaya çalıştığına dikkat çekti. Birleşik Metal-İş’in buna karşı çalışma yapması gerektiğini ifade eden işçiler, “Örgütlü hareket edersek her şey istediğimiz gibi olur” dedi. Çalışma koşullarının ağır, ücretlerin ise düşük olduğunu dile getiren işçiler, “Bu sözleşme metal işçisini mutsuz ederse herkes mutsuz olmaya hazır olsun” uyarısında bulundu. 

TÜRK METAL YENİ İŞÇİLERE BASKI YAPIYOR

Sendika ayrımı olmadan herkesin gözünün kulağının 2017’deki sözleşmede olduğunu söylen bir Renault işçisi, “Sadece bizim değil bütün metal işçilerinin gözü kulağı bu sözleşmede. Vaatler verilmeye çoktan başlandı ama bu vaatleri zamanında çok duyduk. Eskiden bir şekilde kandırıyorlardı işçileri ama geçtiğimiz mayısta başlayan eylemler her şeyi değiştirdi. Bizleri de değiştirdi. Artık eskisi gibi kimse olmaz o yüzden bu sözleşme iyi olacak başka çaresi yok” dedi. Geçen yıl direnişin etkisiyle bir çok fabrikada işçilerin Türk Metal’den istifa ettiğini ancak aradan geçen zamanda yapılan baskılar sonucuyla işçilerin istifa ettikleri sendikaya döndüklerini dile getiren işçi, şöyle devam etti: “Bir tek biz dönmedik. Fabrikada halen çoğunluk Birleşik Metal-İş’te. Sözleşme dönemine yaklaştıkça Türk Metal’in de baskıları her geçen gün artıyor. Özellikle yeni ve genç işçilere baskı yapıyorlar. Türk Metal’e geçmezseniz yarın öbür gün buradan çıkarıldığınızda başka yerde kolay kolay iş bulamazsınız, çünkü Bursa’daki metal sektörünün çoğunda Türk Metal var diyerek baskı altında tutuyorlar. Bu baskıların sözleşme dönemi yaklaştıkça daha da artacağını biliyoruz. O yüzden Birleşik Metal-İş bu noktada bir çalışma yapmalı. Sadece sendika değil Türk Metal’e öfke duyan herkes bu baskıları boşa çıkarmalı. Geçmişte yaptığımız bütün hatalarımızı görerek örgütlü bir şekilde hareket etmeliyiz. Eski işçilere bilerek gelmiyorlar, gelseler cevaplarını çok iyi alacaklar.” 

Türk Metal yöneticilerinin fabrikada rahatça gezmelerine halen izin vermediklerini söyleyen bir başka işçi ise, “Yılların verdiği öfke dinmiş değil, dinmez de. Metal işçisinin bu halde olmasının en büyük sebebi bu sendika. Bu sözleşmede metal işçisinin beklentisi net bunu karşılamazlarsa tepkisi de net olacak” dedi. Renault’nun diğer fabrikalarından daha fazla iş yaptığını ve ağır koşullara rağmen ücretin çok az olduğunu söyleyen işçi, “Ucuz iş gücüyüz anlayacağın hakkımızı istediğimizde de gördüğümüz muamele ortada. Asgari ücret artışıyla farklar iyicene kapandı zaten bu saatten sonra kaybedecek pek de bir şeyimiz yok. Bu sözleşme metal işçisini mutsuz ederse herkes mutsuz olmaya hazır olsun” uyarısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

‘Cari açık beklenenden az arttı’ sevinci yersiz

SONRAKİ HABER

Yolbulan işçileri, Çelik İş'in imzaladığı TİS'e tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...