11 Kasım 2016 18:04

Yargının durdurduğu termik santral KHK ile devam edecek!

Alarko-Cengiz Enerji’nin CENAL Termik Santrali için ÇED onaylarından sonra bir ‘kıyak’ da KHK ile yapıldı, ‘acele kamulaştırma’ kararı çıkarıldı!

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde kurulum çalışmaları hız kazanan CENAL Termik Santrali için ‘acele kamulaştırma’ içeren Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarıldı.

Daha önce yerel ve bölge idare mahkemelerince verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen ÇED dosyaları onaylanan Alarko-Cengiz Enerji ortaklığında  CENAL Termik Santrali için bir ‘kıyak’ da KHK ile yapıldı. Son olarak kurulma alanı olan beldeyi hiçbir yere bağlamayan ‘Karabiga Çevre Yolu’ projesine ait çevre düzeni planları yargı tarafından iptal edilen CENAL Termik Santrali için çıkarılan kararname ‘kıyak’ olarak yorumlandı.

2016/9376 nolu, “CENAL Elektrik Üretim Anonim Şirketi Doğal Gaz Bağlantı Hattı Projesinin Gerçekleştirilmesi Amacıyla Çanakkale İli Sınırları İçerisinde Bazı Taşınmazların Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Tarafından Acele Kamulaştırılması hakkında Karar” bugünkü Resmi Gazete’de yer aldı. Kararda “CENAL Elektrik Üretim Anonim Şirketi Doğal Gaz Bağlantı Hattı Projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Çanakkale İli sınırları içerisinde yer alan ve ekli haritada gösterilen güzergâha isabet eden taşınmazlar ile söz konusu Proje kapsamında inşa edilecek sabit tesisler, ulaşım yolları, enerji nakil hatları, katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapımı amacıyla ihtiyaç duyulan taşınmazların Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 29/7/2016 tarihli ve 20343 sayılı yazısı üzerine, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27 nci maddesine göre. Bakanlar Kurulu’nca 7/9/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır” denildi. Kararnamede ilgili harita da paylaşıldı.

ORTAĞI MEHMET CENGİZ

CENAL Enerji, Alarko-Cengiz enerji ortaklığında Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde tüm tepkilere ve yargı kararlarına rağmen faaliyetlerine devam ediyor. CENAL’ın ortaklarından biri de kamuoyunca yakından tanınıyor. CENAL ortaklarından Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz’in 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarında da gündeme gelmişti.

 

 

ÖNCEKİ HABER

Panayır Kadın Dayanışma Derneği mühürlendi

SONRAKİ HABER

Evrensel Basım Yayın'ı Vikipedi’den silme girişimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa