11 Kasım 2016 15:01

Yeni e yola çıkıyor

Aylık kültür sanat edebiyat dergisi Yeni e, ilk sayısını İstanbul Kitap Fuarı'nda okurla buluşturuyor.

Paylaş

Köklü bir yayıncılık geleneğine dayanan Yeni e dergisi yayın hayatına başlıyor. İlk sayısını TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nda okurlarla buluşturacak olan derginin kapağında Abidin Dino'nun "El" adlı deseni var. Ayrıca, Edip Cansever'in "Her başlangıçta yeni bir anlam vardır" dizesi de yer alıyor.

Derginin "E, nerde kalmıştık?" başlıklı sunu yazısında "e" harfinin çağrıştırdıkları "edebiyat, estetik, eylem, emek, epik, evrim, ekoloji, enternasyonal, evrensel" gibi sözcüklerle sıralanıyor. Yeni e dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü'nü sinema eleştirmeni Çağdaş Günerbüyük üstleniyor.

Yeni e'nin ilk sayısında Aydın Çubukçu'dan Orhan Alkaya'ya, Adnan Özyalçıner'den Şükrü Erbaş'a pek çok imza yer alıyor. Tevfik Taş Markopaşa dergisini, Gülce Başer "edebiyat siyaset ilişkisi"ni, Ayşegül Tözeren cezaevindeki yazarları anlatıyor. Cezaevindeki yazarlar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın mektupları da dergide yerini alıyor.

Mithat Fabian Sözmen'in Madonna temsilleri, Nihat Ateş'in 'defter' kavramı, Burhan Sönmez'in "Sözün hükmü", Ulaş Başar Gezgin'in "Şeker Portakalı" uyarlamaları üzerine yazılarının da yer aldığı dergide, Mehmed Said Aydın, Dağhan Irak, Seray Genç, Hasan Cömert ve Gökhan Tok yazısıyla yer alan diğer imzalar...

ŞİİR VE ÖYKÜLER

Yeni e dergisi ilk sayısında Mahmut Temizyürek, Fergun Özelli, Sevi Emek Önder, C. Hakkı Zariç,  Yaprak Damla Yıldırım, Mehmet Özkan Şüküran, Şimal Yücel, Önder Karataş, Süreyya Aylin Antmen ve Ziya Boz'un şiirlerine yer veriyor. Ayrıca, Filistinli şair Marwan Makhoul'un bir şiiri de Neşe Yaşın çevirisiyle yayınlanıyor. Öyküler de dikkat çekici. Adnan Özyalçıner, Ahmet Büke, Behçet Çelik, Türker Ayyıldız, Mustafa Kara, İnci Aydın ve Zeynep Sönmez dergide yer alan öykücüler. Semih Poroy, Firuze Engin ve Esin Erdem ise çizgileriyle Yeni e'ye dahil oluyor.

OHAL'DE YAYINCILIK

Yeni e dergisinin ilk sayısında "OHAL'de yayıncılık" başlıklı bir soruşturma da bulunuyor. Metis Yayınları, Günışığı Yayıncılık, Dipnot Yayınları, Evrensel Basım Yayın, Mesele dergisi, Bilim ve Gelecek dergisi ve Altyazı dergisi temsilcileri, yayıncılığa yönelik baskıları ve buna karşı yapılabilecekleri tartışıyor.

Yeni e dergisi TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nda 4. Salon 4105 sayılı stantta okurlarını bekliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklanan sanık: Antep Emniyeti’nin haberi vardı

SONRAKİ HABER

Rojava Derneği: Derneğimizin kapatılması neyle izah edilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...