23 Mayıs 2012 12:36

Masallar diyarından iki çocuk

FARKLI sosyal sınıflardan gelen, birbirlerine aşık iki kişinin birliktelikleri karşısındaki en büyük engel nedir diye sorsak ilk anda akla gelen sınıf farklılıkları olsa da, aşık tarafların her ikisinin de kadın olduğu öğrenildiğinde pek çok kişinin ağzından bir “hım” ünlemi çıkıyor olsa gerek. Arjantin’de ünl&uu

Masallar diyarından iki çocuk
Paylaş
Bahar Çelik Omur

FARKLI sosyal sınıflardan gelen, birbirlerine aşık iki kişinin birliktelikleri karşısındaki en büyük engel nedir diye sorsak ilk anda akla gelen sınıf farklılıkları olsa da, aşık tarafların her ikisinin de kadın olduğu öğrenildiğinde pek çok kişinin ağzından bir “hım” ünlemi çıkıyor olsa gerek. Arjantin’de ünlü bir yazarın kızı olan Lala, Bach çiçek terapisi ile bitki bakımı yapan annesi Sasha, madde bağımlısı abisi Pep ve hizmetçileri ile varlık içinde bir hayat sürdürmektedir. Paraguaylı hizmetçileri Guayi ile Lala arasında doğan yakınlaşma aşka dönüştüğünde ise bu ilişki kısa sürede etraftakilerin ilgisini çekmeye başlar. Beklenildiği üzere kimse bu durumdan hoşnut değildir. Hikayeyi ağzından dinlediğimiz Lala’nın biricik köpeği Serafim hariç. Tüm olanları Serafim’in gözünden izleriz. Ve görünen o ki aşık çiftimizin önlerinde pembe bir gelecek yoktur.
Lala ile Guayi’nin birlikte kurdukları hayali gerçekleştirmek için her yol mübah olacaktır. Genç aşıklar, Paraguay’a Guayi’nin doğduğu topraklara gidecek ve orada kendilerine bir yaşam kuracaklardır. Lala, sevgilisi Guayi’yi babası Brönte ile de paylaşmak zorunda olduğunu görünce “babasının iyiliği” için planlarını hızlandırmaya karar verir. Bundan sonrasında ikiliyi de zor günler beklemektedir. Yaşanan zorluklar karşısında edilgenleşen ve kendince bir teslimiyet içerisine giren Guayi’nin tersine Lala daha da bilenir ve ortak hayallerinin peşini asla bırakmaz.
Geçtiğimiz hafta Doğan Kitap tarafından yayımlanan Balık Çocuk, Arjantinli Yazar Lucia Puenzo’nun ilk romanı. İlk bakışta, en azından yaşadığımız şartlar içinde “imkansız” görünen bu aşk, Lucia’nın masalsı dilinde bambaşka bir şekilde yol alıyor. Ani iniş çıkışları, büyük sürprizleri içinde barındırmamasına rağmen oldukça etkileyici bir roman olmasında hikayenin ilginçliği kadar yazarın üslubunun büyük rolü var. Roman sonlarına doğru heyecan dozunu arttırırken Puenzo’nun sade ve akıcı dili sayesinde oldukça keyif alıyorsunuz.
Romanda, para biriktirmek için evdeki değerli eşyaları, sanat eserlerini yok paraya satan Lala sayesinde burjuva değerlerinin alaşağı edilmesine de şahit oluyoruz. Arka planda görünen Arjantin panoramasında toplumsal çürüme, cinsel istismar ve adaletsizlikler başrolü oynuyor. Ve yazarın tüm bunları ince bir alayla eleştirdiğini de görüyoruz.
Aynı zamanda yönetmen ve yapımcı olan Puenzo kitabını aynı isimle sinemaya da uyarladı. Ancak hiç bir film kitabın etkisini veremez diyenlerden biri olarak bu mor renkli masalsı anlatıyı öncelikle okumanızı öneriyorum.
[email protected]
Lucia Puenzo, Balık Çocuk, Doğan Kitap, 149 sayfa

ÖNCEKİ HABER

Bölge’de grev coşkusu

SONRAKİ HABER

Çevrecilerden Karaca’ya yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...