11 Kasım 2016 10:39

'Kimse kusura bakmasın, kömürü sonuna kadar kullanacağız'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da '1.Kömür Eylem Planı Çalıştayı'na katıldı.

Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da '1.Kömür Eylem Planı Çalıştayı'na katıldı.

Çalıştaya Bakan Albayrak'ın yanı sıra Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, bakanlık bürokratları, sektör temsilcileri ve işadamları katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Berat Albayrak, "Türkiye'nin yerli kömürden elektrik üretimi kapasitesinin potansiyeline inandıklarını" söyledi. 2015 itibariyle kömürün elektrik üretim portföyündeki payını yüzde 12'lerden yüzde 16'ya çıkardıklarını belirten Bakan Albayrak, "Neredeyse 3'te 1 oranında artmış. Ancak yeterli değil. Hedeflerimiz daha yukarılarda. Yerli kömürde biz, hem ithalata hem istihdama hem de yerli kalkınmaya çok önemli bir katkı yapıyoruz, yapacağız" diye konuştu.

'KİMİN NE DEDİĞİ PEK FAZLA ÖNEMLİ DEĞİL'

Albayrak, "Bugün 10 binlerde olan kurulu güç kapasitesi şu rezervlerle ki, yeni bulacaklarımızı bir kenara koyuyorum; önümüzdeki dönem çok daha güzel, verimli rezervleri sondajlarla keşfedeceğiz. Bu çerçevede bakıldığında kimin ne dediği pek fazla önemli değil" dedi.

"Burada kömür sektörünün paydaşları olarak kömürün öneminin farkındayız" diyen Berat Albayrak şunları söyledi:

"Ancak bir de anti kömürcülük yapmaya çalışan, anti kömür lobiciliği yapmaya çalışan birileri var. Çok da önemli değil, çok da kafamıza takmayacağız. Hele hele dünyanın gelişmiş ülkeleri başta olmak üzere kömürden bu kadar faydalanıldığı, yararlanıldığı bir atmosferde onların çok dediklerine bakmayacağız. Avrupa'ya bakıldığında yüzde 84 kömürden üretiyor elektriğini. Amerika yüzde 45, İngiltere yüzde 39...Dünya ortalaması yüzde 40'ın üzerinde, ancak Türkiye'de yerli kömürü yüzde 12'lerden 16'lara çıkardık kıyamet kopuyor. Kimse kusura bakmasın, biz bu kaynağımızı sonuna kadar kullanacağız."

KÖMÜR VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 2016 RAPORU

 İklim ve Enerji Uzmanı Önder Algedik tarafından hazırlanan “Kömür ve İklim Değişikliği 2016 Raporu” ise Paris İklim Değişikliği Anlaşmasını imzalayan Türkiye’nin, imzanın aksine kömür ve diğer fosil yakıtlarına bağımlılığını sürekli arttırmaya devam ettiğini ortaya koymuştu. Rapora göre Türkiye'de kömür ithalatı, 1990 yılına göre 2014 yılında 6 kat arttı.

Raporu hazırlayan Önder Algedik resmi yetkililerin açıklamalarının aksine verilerin Türkiye’nin hem ithal kömür hem de yerli kömürü kullanımına yönelik arzusunu ortaya koyduğunu belirterek, “Üstelik, öncelik ithal kömüre verilmiş durumda. Türkiye’de kurulmak istenilen ithal kömürlü termik santrallerin kapasitesi, planlanan yerli kömürlü termik santrallerin 6 katı. 2002’den beri AKP döneminde her geçen gün kömüre bağımlı hale geliyor” dedi.

Rapor Türkiye’nin atmosfere saldığı sera gazı emisyonundaki önemli artışın kaynağının da enerji politikalarını olduğunu ortaya koyuyor.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Varto Belediyesine kayyım atandı

SONRAKİ HABER

Yıldırım: Bahçeli ile başkanlığı getireceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...