11 Kasım 2016 09:27

10 Ekim Davası: Bir tutuksuz sanık daha tutuklandı

10 Ekim Ankara katliamı davasının 5. gününde savunma yapan tutuksuz sanık Yakup Yıldırım’ın tutuklanmasına karar verildi.

Paylaş

10 Ekim Ankara katliamı davasının 5. gününde savunma yapan tutuksuz sanık Yakup Yıldırım’ın tutuklanmasına karar verildi. Canlı bombaları Ankara’ya getirmekle suçlanan Hakan Şahin’in yakın arkadaşı olan ve iddianamede Halil İbrahim Durgun ve Yunus Durmaz ile irtibatlı olduğu tespiti yapılan Yıldırım savunmasında, Hakan Şahin ile bir buçuk ayda 1292 kez görüşmesini “gönül işleri” ile açıklamaya çalıştı. Yıldırım, Hakan Şahin’in önce IŞİD’i övmediğini, sonra da övdüğünü ifade etti.

‘GÖNÜL İŞİYMİŞ’

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davada tutuksuz sanık Yakup Yıldırım savunma yaptı. Daha önce alınan karar gereği, sanık savunmaları tek tek alınacağı için cezaevinden getirilen diğer sanıklar başka yerde bekletildi. Daha önce emniyet ve savcılıkta verdiği ifadede Hakan Şahin’in çocukluk arkadaşı olduğunu, Yakup Şahin’in ise sadece simasını bildiğini anlatan Yıldırım’ın Hakan Şahin ile kısa süre içerisinde yüzlerce kez telefon görüşmesi yaptığı tespit edilmişti.

Yıldırım mahkemedeki ifadesinde de, polis operasyonlarında öldükleri belirtilen katliamın kilit isimleri Halil İbrahim Durgun ve Yunus Durmaz’ı tanımadığını belirterek. “İsmini bile bilmediğim şahısların emrinde çalıştığım belirtilmektedir” diye kendini savundu. Hakan Şahin’in samimi arkadaşı olduğunu belirten Yıldırım, aralarındaki telefon trafiğine de “Teyzemin kızını seviyordum, vermediler. Hakan Şahin ile sıkıntılarımı paylaşırken, yakınlaştık" diye açıkladı.

10 EKİM DAVASI ÖZEL SAYFASI

O DA ‘POLİS YÖNLENDİRDİ’ DEDİ

Soruşturma aşamasında Hakan Şahin'in IŞİD sempatizanı olduğu yönündeki beyanını polis baskısı altında yaptığını iddia eden Yıldırım,  “Avukatımın IŞİD hakkında bilgi vermesi ve polisler ‘Zaten olayla alakan yok, kendini yakma’ diye yönlendirdiler öyle dedim” diye konuştu.

Yıldırım, Hakan Şahin’in Ankara’ya muayene için gittiğini, 10 Ekim sonrasında da Şahin’le görüştüğünü, Şahin’in kendisine olayla ilgili bir şey söylenmediğini ifade etti. 10 Ekim sonrası ne konuşulduğu sorusuna Yıldırım, “Perşembe sıra yok, Cuma günü kan vermesi gerekiyormuş. Kanı Antep'te de verebilirim diyerek çıkıp gelmiş” yanıtı verdi.

Daha önceki ifadesinde Hakan Şahin’in parasının bollaştığı yönündeki ifadeleri hatırlatılan Yıldırım, “Tam öyle demedim” dedi. Olayda kullandığı tespit edilen aracı daha önce Hakan Şahin kullanırken gördüğü yönündeki ifadesini teyit eden Yıldırım, Şahin'in günlük 350 TL harçlığı olduğunu, bu paranın kaynağını sorduğunda da "üzümü ye bağını sorma" dediği yönündeki ifadesine ilişkin “Polislerin yönlendirmesi ile öyle dedim” dedi.

10 EKİM’DE YAKIN ARKADAŞI AKLINA GELMEMİŞ (!)

Abisi İshak Yıldırım’ın kendisine telefonda “Hakan mı patlattı Ankara'yı?" diye sorması hatırlatılması üzerine sanık Yıldırım, “Şaka mahiyetinde söylemişti” dedi. Abisinin Hakan Şahin’in IŞİD sempatizanı olduğu yönündeki ifadelerine ilişkin ise “Hakan, dini konulardan bahsettiğinden öyle düşünmüş” cevabı veren Yıldırım, abisinin Hakan Şahin’le görüşmemesi yönündeki telkinlerinin gerekçesini ise “ Hakan'ı sevmiyordu. Ahlakını sevmiyordu. Hakan yaklaşık 8 senelik kapı komşumuz” diye açıkladı.

Çapraz sorguda ise Yakup Yıldırım, mahkeme heyetine verdiği ifadelerle çelişkili anlatımlarda bulundu. "Hakan Şahin de sana propaganda yapmış" sorusuna “Aynen” yanıtı veren Yıldırım, avukatların “Parasal durumdaki iyileşme nedir?” sorusuna “İyileşmeden, haftalık 300 TL olduğunu söyledim. Çekim yapıyordu” dedi. Bir avukatın “Dosya kapsamında herkes birbirini koruyup kolluyor” değerlendirmesi üzerine sanık Yıldırım, “Evet fark ettim” yanıtı verdi. 10 Ekim günü patlamadan sonra abisinin bile aklına gelirken kendisinin aklına Hakan Şahin’in nasıl gelmediği sorulması üzerine Yıldırım, “O gün döneceğinden merak etmedim” dedi. “Büyük bir patlama olmuş siz sadece hastaneyi mi konuştunuz?” denilince “Evet” diye cevapladı.

‘O ZAMAN HER ŞEY IŞİD’

Polislerin kendisini yönlendirdiği iddiasına ilişkin avukatlar “Polisler neden seni sadece Hakan ve Yakup ile ilgili yönlendirdiler” sorusuna “Bilmiyorum. Diğerlerini tanımıyorum” şeklinde yanıt verdi.

Yıldırım, “Polis mi yazdı ifadeni?” sorusunu “Ben söyledim de okutmadan imzalattılar” diye cevapladı. “Hakan, ‘IŞİD'e katıl’ dedi mi?” sorusuna ise “IŞİD'den değil de, cihatı anlatıyordu” diye yanıt veren Yıldırım, “IŞİD'i övüyor muydu Hakan?” sorusuna da bu sefer “Övüyordu” yanıtı verdi.

Abisinin Şahin’in IŞİD’i övdüğü yönündeki ifadeleri tekrar sorulan Yıldırım bu kez “O zaman günümüzdeki her şey IŞİD. Dini konular konuştuğundan” yanıtı verdi. “Dini konu mu terör propagandası mı” diye sorulunca Yıldırım, “Evet her ikisini de konuşuyorlardı” dedi.
Savcı da sanık Yakup Yıldırım'ın tutuklanması yönünde mütalaa verdi. Mahkeme heyeti Yakup Yıldırım'ın Hakan Şahin ile telefon görüşmeleri ve kaçma şüphesi nedeniyle tutuklanmasına karar verdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Af Örgütü'nden 'acil' çağrı: Gazetecileri serbest bırakın

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki HDP'lilere 6 gündür tek bir soru bile sorulmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...