11 Kasım 2016 07:34

New York’taki Trump protestosundan notlar

Ekim Kılıç, New York’taki ‘Trump benim başkanım değil’ eylemine katılan ABD’lilerle konuştu.

Paylaş

Ekim KILIÇ
New York

ABD’nin birçok kentinde Donald Trump’ın başkanlık zaferi protestolarla karşılandı. On binlerce ABD’li ‘Not my president/Benim başkanım değil’ dedi.
 
New York eyleminde sosyal medya üzerinden yapılan çağrıya on bin kişi yanıt verdi. ABD saati ile 18.00’e doğru Manhattan adasındaki Union Meydanı’da toplanmaya başlayan New Yorklular, Trump kulesine doğru yürüyüşe geçti. Normalde protesto gösterilerini kaldırımlara hapseden New York polisi, dakikalar içinde kitleselleşen Trump eylemine müdahale edemedi. Eylem korteji kilometrelerce New York sokaklarını zapt etti. New Yorklular sık sık ‘Benim başkanım değil’, ‘Siyah yaşamlar önemlidir’, ‘Birleşmiş bir halkı hiçbir kuvvet yenemez’ sloganlarıyla tepkilerini dile getirdiler.

‘BİR KADIN OLARAK ARTIK GÜVENDE DEĞİLİM’

Yürüyüşe katılanlardan biri 22 yaşındaki Ortaokul Öğretmeni Sarah, neden burada olduğunu “Birincisi ben bir kadınım” diyerek yanıtlıyor: “Donald Trump açık açık kadınlara insan olarak saygı göstermediğini söyledi. O bizim birer et parçası olduğumuzu düşünüyor. Bizim insan olduğumuzu düşünmüyor. İkincisi ben bir Yahudiyim. Bugün Pensilvanya’da camlara Nazi sembolü çizildi. Bu açıkça gösteriyor ki ben bu ülkede artık güvende değilim. Trump anti-Semitik veya değil ancak kesin olan şu ki onun destekçileri anti-Semitiktir. Ve ben burada artık güvende hissetmiyorum. Ve ben ayrıca bir öğretmenim. Benim birçok Afro-Amerikan ve Latin öğrencim var. Bugün sınıfa gidip onlara geçen akşam ne olduğunu açıklamak zorunda kaldım. Kendimi bu durumu açıklayamaz bir halde buldum. Benim bazı öğrencilerimin ailelerinin göçmenlik belgeleri yok. Öğrencilerim insanların polis tarafından nasıl vurulduğunu biliyor. Ben geçen akşam yaşananları onlara nasıl açıklayacağım? Benim inandığım Amerika bu değil. Ülkemizi geri almak için buradayım.”

‘BU ADAM NEFRET DOLU’

66 yaşındaki Emekli Hemşire Clara bir Hillary Clinton taraftarı, “Hillary Clinton herkes için bir başkandı. Hangi ırktan, renkten veya toplumsal cinsiyetten olduğun önemli değildi” diyor. Trump için ise “Bu adam nefret dolu” diyerek devam ediyor: “O, Beyaz Saray için iyi değil. Bu Amerika için bir rezalet.”
 
17 yaşındaki Lise Öğrencisi Javier ise ‘ihanete uğramış’ hissettiğini söylüyor. Javier, “Hayrete düştüm. Ben bu şehirde yaşayan bir Afro-Amerikalıyım ve benim ABD için hiçbir umudum yok”. Elijah da Javier’in yaşıtı ve o da öğrenci. O seçim sonuçlarını “Hayal kırıklığına uğradım” sözleriyle özetliyor: “Fakat Malcolm X, ‘yarın bugünün hazırlıklarına bağlıdır’ demiş. Buradayım. Çünkü insanları toplayıp yarının ne getireceğine hazır olmalıyız. Bir Afro-Amerikalı olarak bana karşı önyargıların olduğunun farkındayım. Ancak benim çevremdeki herkes oldukça destekleyici. Irksal haklarda olsun, cinsiyet haklarında olsun, feminizim haklarında olsun. Bence herkesin sesi dinlenmeye değer. Ve benim olduğum çevrede herkesin canı acıdı. Biz rahatsısız. Sonuçlar bizi kızdırdı. Birlik olarak ayağa kalmamız gerekiyor”

‘KENDİ DEVRİMİM İÇİN BURADAYIM’

Tiffany (16 yaşında, lise öğrencisi):
“Ben buradayım. Çünkü benim cinsiyetim benim herhangi bir işi yapmama engel olmamalı. Bir erkek her ne yapabilirse ben onun iki katını yapabilirim. Thomas Jefferson ‘her neslin bir devrime ihtiyacı vardır’ demiş. Ve ben bu akşam kendi kavgam, kendi devrimim için buradayım. Kadın hakları için, göçmen hakları için, LGBTQ hakları için... Çünkü herkesin sesi duyulmalı.”

Susan (17 yaşında, lise öğrencisi):
“Trump’ın seçimleri kazanmasını şok edici buluyorum. O bir kadına tecavüz etmekle itham edildi. Bugün biz onu protesto etmek için buradayız. Susmamalıyız. Ben kadınların hakları ve göçmen hakları için buradayım. Göçmenler bu ülkeye geldiler ve bu ülkeyi kurdular. Trump ise bir duvar inşaa etmek istiyor. Ancak Amerika herkes için bir fırsat olmalı. Kadınlar için, göçmenler için... Buraya sadece protesto etmek için değil aynı zamanda bir çözüm bulmak için de geldik.”

Alphu (17 yaşında, lise öğrencisi):
“Ben 17 yaşındayım ve Afro-Amerikalıyım. Seçim sonuçlardan hayal kırıklığına uğradım. Azınlıkların Hillary Clinton için oy vereceğini düşünüyordum. Afro-Amerikalı ve Latin genç yetişkinlerin oy oranları hayret vericiydi. Ancak Trump daha çok 40 yaş üstü insanlardan oy aldı. Ohio, Kuzey Carolina ve Florida’da kazanması ilginçti. Ancak bir Afro-Amerikalı olarak mücadele edeceğim.”

Terry (43 yaşında, ev emekçisi kadın):
“Trump’ın kazanmasını beklemiyordum. Hillary’in kazanacağını düşünüyordum. Biliyorsun Trump Müslüman karşıtı, eşcinsel karşıtı, göçmen karşıtı bir temsiliyete sahip. Bizim yaşayacağımız ülkenin bu olmadığını söylemek için buradayız. Biz ona izin veremeyeceğiz. Biz ona karşı, onun amaçlarına ulaşmaması için mücadele edeceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

Özgür Radyo yayını internetten sürecek

SONRAKİ HABER

Türkiye'yi en çok o güldürdü: Kemal Sunal 72 yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...