11 Kasım 2016 00:20

Paşabahçe’de protokole uyulmayacak kaygısı var

Kapatma kararı verilen Mersin Paşabahçe'de işçiler, fabrika yönetiminin sendikayla imzaladığı protokole uymayacağı endişesini taşıyor.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Kapatma kararı verilen Mersin Paşabahçe fabrikasında emekliliğine 10 yıldan fazla kalan bir işçinin de diğer fabrikalara geçişinin yapılmayacağının söylenmesi, işçiler arasında fabrika yönetimi ile Kristal-İş yönetimi arasında imzalanan protokole uyulmayacağı endişesi doğurdu. Kristal-İş ise, emekliliğe 1, 2 ve 3 yıl kalan işçiler ile sürekli iş göremez ödeneğine hak kazanmış işçiler dışındakilerin işten çıkarılmayacağı iddiasını yineledi.

Şişecam Topluluğunun Mersin Paşabahçe fabrikasını kapatma kararı almasının ardından Kristal-İş yönetimi ile imzaladığı protokolle şu kararlara imza atmıştı: “Fabrikada çalışan sendika üyelerinden 2016 yılı sonuna kadar emeklilik hakkı kazanacak olanlara yasal kıdem tazminatlarının yüzde 14’ü, 2017 yılı içinde emekliliğe hak kazanacaklara yasal kıdem tazminatlarının yüzde 18’i,  2018 yılı içinde emekliliğe hak kazanacaklara yasal kıdem tazminatlarının yüzde 20’si, 2019 yılında ve sonrasında emekliliğe hak kazanacak olanlara da yasal kıdem tazminatlarının yüzde 26’sı oranında teşvik ödemesi yapılacak. Teşvikten yararlanacak bu işçilerin sözleşmeleri ise 2 Ocak 2017 tarihi itibariyle sona erecek.”

Ancak protokolün hemen ardından emekliliğine 10 yıldan fazla kalan işçilerin Paşabahçe fabrikası yönetimi tarafından aranarak “Götüreceklerimiz arasında sen yoksun, gel dilekçeni imzala, yoksa çıkışını biz vereceğiz” denmesi ise işçilerde protokole uyulmayacak kaygısını yarattı.

‘96 İŞÇİ FAZLAMIZ VAR’ DUYUMU

Fabrika yönetiminin “96 işçi fazlamız var” dediği duyumu aldıklarını belirten işçiler, “Hani Mersin’de kimsenin burnu kanamadan sorun çözülmüştü. Hani herkese yatay geçiş yapma hakkı tanınmıştı? Hani emekliliğine 1-2-3 yılı kalanlar dışında herkes dağıtılacaktı?” diyerek Kristal-İş yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz yıl daralma gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, “Bizim çıkışlarımız da böyle olmuştu. Fabrikanın işine yaramayan, sık sık rapor alan işçilerin hepsi çıkarıldı. Elinde yüzde 40 engelli raporu olanlara siz emekli olabiliyorsunuz denilerek bir çok arkadaşımız istemediği halde işten çıkarılmıştı” diyerek protokol dışındaki işten atmalara tepki gösterdi. İşverenin en verimli işçileri seçtiğini ifade eden işçiler şunları söyledi: “İşveren engelli işçilere insanı yönden bakmıyor. Yasal zorunluluk olarak bakıyor. Engelli işçilerin ne olacağı umurunda değil.”

Emekliliğine 2 yıl kalan bir işçinin insan kaynakları müdürüne “Diyelim ki 100 kişi teşvike başvurdu o zaman bizim yatay geçiş hakkımız olacak mı?” sorusuna da müdürün cevabının, “100 değil 200 de olsa sizi götürmeyeceğiz” olduğunu aktardı. İşten çıkarmalara sendika yönetimine muhalif olan işçilerden başlanacağını düşünen işçilerden biri ise sosyal medya üzerinden şu yorumu yaptı: “Ben kendim o listelerde olduğumu bildiğim için sıramı bekliyorum. Daha 2012 yılında verdiler mesajı işten attırmanın yolunu arıyoruz diye mesaj gelmişti. Ne hikmetse 4 yıldır bulamadılar. Dövmeye geldiler, korkutamadılar, özelden yazdılar, olmadı. Genel kurulu denediler, olmadı. Şimdi savcılığa vermişler.”

KRİSTAL-İŞ: GİTMEK İSTEYEN HERKES GİTMİŞ OLACAK

Sendika adına gazetemize konuşan TİS Uzmanı Caner Güneş ise, “Sürekli iş göremez ödeneğine hak kazanmış olan arkadaşlar var. Çağırılan işçiler bu arkadaşlardan olabilir. Bunlar zaten gelir bağlanacak arkadaşlar” diyerek  emekliliğe 1, 2 ve 3 yıl kalan işçiler ile sürekli iş göremez ödeneğine hak kazanmış işçiler dışında kimsenin istemediği halde işten çıkarılmayacağını ileri sürdü. Güneş, “1, 2 ve 3 yıl kalan işçilerin teşvik alarak ayrılması zaten var olan bir uygulama, sadece burada var olan bir uygulama değil. Ancak bunlar dışında da teşvik alarak gitmek istemeyenler olabilir. Bu başvurular yapıldıktan sonra ortaya çıkan sayı kaç olursa o kadar insan gidecek. Yani gitmek isteyen herkes gitmiş olacak” dedi. Protokolde gidecek kişilere ilişkin yer alan 130 sayısının ustalık gerektiren bazı işlerde çalışacak belli bir kadro için geçerli olduğunu ifade eden Güneş, “Buradan giden makineler var. Bu giden makinelerden bir kısmı ustalık gerektiren işler. Bu 130 kişi onlar için. Onun dışındaki işçiler ise ihtiyaçlar doğrultusunda özlük haklarıyla birlikte diğer fabrikalarda çalışacaklar. Yani orada yazan işçi sayısı götüreceği işçi sayısı değil” dedi. Teşvik almak için başvuran işçi sayısının henüz belli olmadığını belirten Güneş, işçilerin bu sayı belli olduktan sonra kura çekilerek Kırklareli ve Eskişehir fabrikalarına gönderileceğini ifade etti. “Sendika fabrika önünde kurban keserek kutlama yaptı” haberlerine ilişkin de konuşan Güneş şunları söyledi: “Kurbanı orada birkaç arkadaş almışlar. Haberimiz yoktu. Yani sendika fabrika kapanıyor diye kurban kesip kutlama yapmadı.”

ÖNCEKİ HABER

İşçilerin talepleri kabul edilsin mağduriyetimiz son bulsun

SONRAKİ HABER

İşlediğimiz konular hep 15 Temmuz’a dayalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa