11 Kasım 2016 00:00

Hizmet-İş Envitec sözleşmesini yine YHK’de bağıtladı

Hizmet-İş ile Envitec adlı taşeron firma bünyesinde çalışan 400 temizlik işçisi adına imzalanan ikinci sözleşme de YHK tarafından bağıtlandı.

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

 
Hizmet-İş ile Envitec adlı taşeron firma bünyesinde çalışan 400 temizlik işçisi adına imzalanan ikinci sözleşme de Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlandı. Sendikacılar ilk sözleşmede olduğu gibi ikinci sözleşmede de işçileri “Greve hayır” oyu kullanmaya yönlendirmişti.

Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen ücret zammı ise şöyle: İlk yıl için yüzde 4, ikinci yılın ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için ise yine yüzde 4 zam. YHK’nin belirlediği zam oranında enflasyon farkı ise yer almıyor. Sözleşmeyle ücret zammı dışında, sosyal haklarda bazı iyileştirmeler ve yılda 1 ikramiye alındı.

Hizmet-İş’in ilk imzaladığı toplusözleşme ile alınan zam, 2016 yılında belirlenen asgari ücretin altında kalmıştı. İşçiler o dönem “Sendikalıyız ve toplusözleşmemiz var ama çıplak ücretlerimiz 1300 lirayla asgari ücretin de altında” diye tepki göstermişlerdi. İkinci TİS ile birlikte işçilerin çıplak ücretleri 1500-1550 lira civarına yükseldi.

‘HÜKÜMET GREVİMİZİ ERTELEYEBİLİR’

İmzalanan TİS ile ilgili görüştüğümüz Hizmet-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Yetim, sözleşmeyle eski sözleşmede olmayan bazı haklar elde edildiğini belirterek “Çocuk parası iki çocuktan üç çocuğa çıkarıldı. Çocuk başı 25 lira ücret alınacak. Yemek parası daha önce yoktu yeni sözleşme ile birlikte günlük 5 lira olacak. Yol parası yine yoktu günlük 3.5 lira oldu. Ramazan ve Kurban Bayramı parası 75’er lira yapıldı. Ayrıca işçinin birinci derece yakını öldüğünde 1000 lira ölüm parası alınacak. Şoför ve operatörlere 2 lira sorumluluk zammı alındı” dedi. İşçilerin ücretlerinin geç ödendiğini, eski sözleşmeden doğan yarım ikramiyelerinin içeride olduğunu anlatan Yetim, bununla ilgili Envitec ve belediye yönetimiyle görüştüklerini ama sorunun çözülmediğini söyledi. Hatay Valiliğine ve Çalışma Bakanlığına şikayetlerde bulunduklarını hatırlatan Yetim, bu ayın ücretinin de henüz ödenmediğini aktardı. Yetim, Sözleşmenin YKH’ye götürülmesine ilişkin ise şunları söyledi: “Biz greve gitsek iki üç gün içinde her tarafta çöp dağları oluşur. Şehir merkezleri çöplerle dolup taşar. Bu halkın sağlığı için bir tehdit oluşturduğu gibi tepkilerin üzerimize çekilmesine de yol açar. Ayrıca ‘Halkın sağlığı tehdit ediliyor’ diye ya da ‘milli güvenlik’ gerekçesiyle grevimizi hükümet erteleyebilir. Biz de işyerinin ve işçilerin işlerinin devamı için grev oylamasında hayır kullanın dedik.”

ÖNCEKİ HABER

'Yeni Türkiye' vurgusu Nutuk'ta da varmış!

SONRAKİ HABER

Üsküp'te IŞİD'le bağlantılı 2 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...