10 Kasım 2016 12:14

Dink davasında soruşturmanın genişletilmesi talep edildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada soruşturmanın genişletilmesi istendi.

Paylaş

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı 2’si tutuklu 35 sanıklı davaya devam edildi. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ailesi avukatları, soruşturmanın genişletilmesi için mahkemeye dilekçe verdi.

Daha önceki duruşmalarda, Trabzon’da yasa dışı bir suç örgütü olan ‘Başkanlar’ grubuyla Yasin Hayal’in ilişkisi olduğu sık sık gündeme gelmişti. Avukatlar, Trabzon Emniyet Müdürlüğünden Başkanlar grubuyla ilgili ellerindeki bütün evrakların istenmesini talep etti. Başkanlar grubuyla Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlileri Yüzbaşı Metin Yıldız, Binbaşı Ali Oğuz Çağlar ve Akçaabat İlçe Jandarma Komutanlığı Görevlisi Sadi Akman’ın irtibatı olduğu iddia edilmişti. Dink ailesi avukatları, bu konuda da Trabzon Emniyetinin yaptığı işlemlerin sorulmasını istedi.

Dink cinayetiyle ilgili olarak daha önce Devlet Denetleme Kurulu tarafından yapılan inceleme sırasında, 2005 yılında Yazar Orhan Pamuk’a koruma verilmesi süreci de incelenmişti. Dink ailesi avukatları, Pamuk’a koruma verilmesine ilişkin İstanbul Emniyeti ve MİT Bölge Başkanlığının ilgili yazılarının, İstanbul Valiliğinden istenmesini talep etti.

Pamuk’a koruma verilmesi sürecinde, Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı, MİT, Trabzon ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü arasındaki yazışmaların da istenmesi talep edildi. Dink davasının önceki duruşmalarında, sanık olarak yargılanan dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevlisi polis memurları, Trabzon Valisi başkanlığında düzenli olarak il asayiş toplantıları yapıldığını söylemişti.

Dink ailesi avukatları, özellikle Rahip Santoro’nun 5 Şubat 2006’da öldürülmesinin ardından dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’nun da katıldığı toplantıya ilişkin bilgilerin ve Trabzon’da daha sonra yapılan il asayiş toplantılarına ilişkin bilgilerin toplanmasını istendi.

Ayrıca, Trabzon Emniyet İstihbaratında kaç muhbirin çalıştırıldığı, Trabzon Emniyet İstihbaratı, MİT Bölge Başkanlığı ve Jandarma Bölge Komutanlığıyla bilgi paylaşılıp paylaşılmadığının araştırılması da istendi.

‘DİNK DAVASI SALKIMIN SAPI GİBİDİR’

Duruşmada, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Sabri Uzun’un çapraz sorgusuna da devam edildi.

Uzun, sorgusunda Trabzon’un İstanbul’a gönderdiği yazının görev vermediğini belirterek, “Şube müdürleri birbirlerinden bilgi isteyebilir ama idari görev vermez. Arşiv inceleme tahkikat yapın diyebilir, şu şahsı hedefe alın diyebilir fakat idari işlem yaptıramaz. Trabzon Şube Müdürlüğü il emniyet müdürü imzasıyla İstanbul il emniyetine yazı yazıp idari görev verdirebilir” dedi.

Uzun; Dink, Rahip Santoro ve Zirve Yayınevi cinayetlerinin arkasında da Cemaatin olduğunu iddia ederek “Dink davası salkımın sapı gibidir. Bunun altına diğerlerini de ekleyecekler ve Dink cinayetine hiç gerek kalmayacaktı bana göre. Dink, Santoro ve Zirve cinayetinin arkasında Türkiye’deki yasa dışı Kemalistler ve milliyetçiler var izlenimi yaratmak için bu düzeni kurdular” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Katliam, 13. ayında 10.04’te Ankara garı önünde anıldı

SONRAKİ HABER

Bursa'dan 'demokrasi ve barış' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...