10 Kasım 2016 09:32

Nihat Kazanhan davasında karar duruşması yarın

Polis kurşunuyla öldürülen Nihat Kazanhan davasının karar duruşması yarın görülecek. Aile ve ilgili kurumlar duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak

Cizre’de polis kurşunuyla öldürülen Nihat Kazanhan davasının karar duruşması yarın Cizre 1.Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Davanın 9. Duruşmasında savcı verdiği mütalaasında   tutuklu sanık polis için müebbet hapis cezası isterken tutuksuz yargılanan 4 sanık polis için ise kamu personeline suçu bildirmemekten ceza istedi. Yarın görülecek duruşma öncesinden Nihat Kazanhan’ın ailesinin avukatı Filiz Ölmez, Uluslararası Af Örgütü ve Gündem Çocuk Derneği diğer çocuk ölümlerindeki davalara da dikkat çekerek yarınki karar duruşmasına katılım çağrısında bulundu.

Nihat Kazanhan’ın ailesinin avukatlarından Filiz Ölmez  Nihat’ın davası ile beraber ilk defa bir yargılama sürecinin işletildiğini vurguladı. Ölmez, “Diğer çocuk ölümlerinde faillerin belli olmasına rağmen ne yazık ki cezasızlık ve  yargı muafiyeti durumu söz konusudur. Nihat Kazanhan cinayeti ise başından beri farklı bir siyasi sürecin içerisinde iken meydana gelmesi, görüntülerin ve tanık çocukların olması, kamuya mal olan bir dava olması nedeniyle delillerle birlikte sanığın aleyhine kaçınılmaz bir durum olarak sanık tutuklanmıştır” şeklinde konuştu.

Avukatlar olarak her duruşmada iddianamenin genişletilmesini istediklerini ancak bu taleplerinin karşılanmadığını vurgulayan Ölmez, daha önce yapılan duruşmalarda sanık polislerin belgede sahtecilik yapıldığını itiraf etmelerine rağmen açılan soruşturmada bir ilerleme sağlanamadığını belirtti.

‘KATİLİN YARGILANIYOR OLMASI UMUT VADEDİYOR’

Davada yargılanan sanıkların polis memurları olmasının statüleri ve mesleki kimlikleri nedeniyle yargılamayı olumsuz etkilediğini ifade eden Ölmez, kasten adam öldürmekten yargılanan sanığın polis memuru olmaması durumunda talep edilen cezanın daha yüksek olabileceğini vurgulayarak diğer sanık polisler için de aynı durumla karşı karşıya olduklarını söyledi. Ölmez,  “Diğer taraftan baktığımızda bu kadar ciddi ölümlerin yaşandığı karanlık bir dönemin olduğu faili belli olduğu cinayetlerin faillerinin yargılanmadığı bir dönemde Nihat’ın  katilinin yargılanıyor olması bizi için umut vadediyor. Her ne kadar katil hak ettiği ceza ile yargılanmıyor olsa bile yargılamayı olumlu görebiliriz” şeklinde konuştu.

‘POLİS OLMASI İSTENİLEN CEZAYI AZALTIYOR’

Yarın görülecek duruşmanın bir karar duruşması olduğunu hatırlatan Ölmez duruşmadan çıkacak kararın bundan önceki ve sonraki çocuk ölümlerindeki benzer davalarda emsal gösterileceğini kaydetti. Avukatlar olarak duruşmada bir kez daha üst sınırdan ceza talep edeceklerini belirten Ölmez, “Nihat Kazanhan davasında sanık polislere verilecek ceza diğer davalarda yargılamayı yapan hakimlerin hukuki olarak daha cesur kararlar almasına dayanak teşkil edecektir” dedi.

‘NİHAT’IN DİĞER ÇOCUKLARDAN FARKI YOK’

Davayı bölge baroları dışında Ankara, İstanbul, Bursa ve Manisa barolarının da takip ettiğini söyleyen Ölmez, “Nihat, Çankırı, Yozgat ve İzmir’deki çocuklardan farklı değil onlar da oyun oynarken ölebilirdi. Bunun için Nihat’a Cizreli Kürt kimliği ile değil bir çocuk olarak bakılmalıdır. Davada çıkacak karar cezasızlıkla sonuçlanan ya da devam eden diğer davaların da seyrini olumlu yönde etkiyebilir” dedi. Ölmez, kitle örgütlerine ve çocuk hakları savunucularına yarın görülecek davaya katılma çağrısında bulundu.

‘CEZASIZLIK SON BULMALI’

Uluslararası Af örgütü Temsilcisi Deniz Yıldız gazetemize yaptığı açıklamada  Nihat Kazanhan’ın Cizre’de vurularak öldürülmesinin ardından başlayan yargılama sürecinin ilk olarak kolluk kuvvetlerinin sebep olduğu öldürme ve yaralama vakalarındaki süreçlere oldukça benzer bir şekilde işlemeye başladığını ifade etti. Yetkililerin  önce polisin sorumlu olduğunu reddeden açıklamalar yaptıklarını  ardından ‘Bazı güvenlik güçlerinin kusurlu olabileceği’ yönünde bir başka açıklama yapıldığını hatırlatan Yıldız, olayla ilgili kamera kayıtlarının ortaya çıkmasıyla beraber sanık polisin tutuklandığını kaydetti. Mayıs 2015’ten beri devam eden yargılama sürecinin birçok kez duraksadığına dikkat çeken Yıldız, “Cizre’de defalarca ilan edilen sokağa çıkma yasaklarına bağlı olarak, davanın kimi duruşmaları görülmeksizin ertelendi. Hakimler ve savcılara yönelik soruşturmalar kapsamında da mahkeme heyeti değişti, yeni üyeler atandı. 1.5 yıldır devam eden bu süreçte avukatlar, barolar, sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucuları Nihat’ın davasını takip etmeyi bırakmadı” dedi.

‘ADALETE ERİŞİM İÇİN BU DAVA ÖNEMLİ’

“Nihat’ın öldürülmesi çocukların yaşam hakkının ihlal edilmesi açısından önemlidir bu nedenle davayı ilk günden itibaren takip ediyoruz” diyen Gündem Çocuk Derneği Yöneticisi Ezgi Koman aynı dönemde Cizre’de yaşanan başka çocuk ölümlerinin de olduğunu hatırlatarak onların da açığa çıkması için Nihat’ın davasının önemli olduğunu vurguladı. Koman, “Türkiye’de genel olarak bir cezasızlık durumu var onunla mücadele ve adalete erişim için bu dava çok önemli. Çocuğu öldüren polise savcının müebbet istemesini olumlu karşılıyoruz. Ancak biz soruşturmanın genişletilmesini istedik yarın da aynı taleple duruşmada olacağız” şeklinde konuştu. Koman, son olarak çocuk ölümlerinin cezasız kalmaması için bütün insan hakları ve çocuk hakları örgütlerini yarınki duruşmayı izlemeye davet etti.

ÖNCEKİ HABER

SES Eş Genel Başkanları dahil 6 gözaltı

SONRAKİ HABER

DTK Eş Başkanı Güven: DTK, barış ve çözümün adresidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...