10 Kasım 2016 06:03

İZBAN grevini kırmak için taşeron hamlesi

İzmir’de kent içi ulaşımın en önemli ayağı olan İZBAN’da grevin 3. gününde grevi kırmak için taşeron şirket devreye sokuldu.

Paylaş

Metahan UD
İzmir

110 kilometrelik hat ve 33 istasyonla Aliağa’dan Torbalı’ya İzmirlilere hizmet veren ve kent içi ulaşımın en önemli ayağı olan İZBAN’da grevi etkisiz hale getirmek isteyen İZBAN yönetimi, taşeron şirketi devreye soktu. 14 taşeron işçi ve makinistle Çiğli ve Aliağa arasında seferler başlatıldı. Toplam 9 durakta seferler sürüyor.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi grevi etkisiz hale getirmek için ilk günden otobüs ve vapur seferlerini arttırdı. Otobüs şoförlerinin izinleri iptal edildi ve şoförler fazla mesai ile çalıştırılıyor. 

DEMİRYOL İŞ: YÜZDE 15 RESMİ TEKLİF DEĞİL

Demiryol İş Sendikası ise işçilere yaptığı açıklama ile uygulamaya tepki gösterdi.  Alsancak Garı önünde bir araya gelen işçilere seslenen Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, "Yanyana iş yaptığımız işçi arkadaşlarımızı bize karşı kullanıyorlar. Başka girişimleri de var ama umarım başaran biz oluruz. Bizim yüzümüz güler" dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yüzde 15'lik zam önerisine de değinen Ervüz şunları söyledi: "İşveren resmi olarak yüzde 12'yi teklif etti, yüzde 3'ü de uslu çocuk primi olarak verdi. 'Hasta olmazsanız, işe geç gelmezseniz, kabahat, kusur işlemezseniz yani bir robot gibi çalışabilirseniz o zaman da yüzde 3 ek olarak veririz" dediler. Ama kamuoyuna da "Biz onlara yüzde 15 verdik, onlar yüzde 1,5 için masadan kalktı" diyorlar. Ne ikramiye talebimiz ne de orta nokta talebimiz kabul oldu. Biz şu an yüzde 22 zam talep ediyoruz. Aradaki fark yüzde 7. Biz yüzde 1,5 için grevde değiliz. Yine bir teklif olursa oturur konuşuruz. Bunu size iletiriz. Ama televizyonlarla, gazetelerle haber gidip geliyor. Bu anlayışı kabul etmiyoruz."  

İZBAN İŞÇİLERİ NE İSTİYOR?

İZBAN işçileri, aynı işi yaptıkları İzmir Metro işçileri ile aynı ücreti almak istiyor. Yüzde 24’lük artışla, en düşük net ücretin bin 734 liraya yükseltilmesini isteyen işçiler, ikramiyelerin de 70 günden 90 güne çıkarılmasını talep ediyor. İşçilerin taleplerini geri çeviren İzmir Büyükşehir Belediyesi son olarak zam teklifini yüzde 12’den yüzde 15’e çektiğini duyurdu. Demiryol-İş Sendikası’yla yapılan görüşmelerin tıkanması üzerine 304 işçi greve çıktı.

ÖNCEKİ HABER

Beldedeki su kuyuları arsenikli çıktı

SONRAKİ HABER

Simpsons, Donald Trump’ın başkanlığını 2000’de öngördü mü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...