10 Kasım 2016 06:10

Beldedeki su kuyuları arsenikli çıktı

Elazığ'ın merkeze bağlı Yurtbaşı Beldesi'ndeki su kuyularından üniversitede tez çalışması için alınan su örnekleri arsenikli çıktı.

Paylaş

Elazığ'ın merkeze bağlı Yurtbaşı Beldesi'nde üniversite tez çalışması için kuyulardan alınan su örneklerinde arseniğe rastlandı.

Yurbaşı Belediye Başkanı Mustafa Ergin, belediyeye ait 4 kuyuyu arsenik çıktığı için kapattıklarını ifade ederek, “Yazıkonak Mevkii'nde açtığımız kuyu ile beldenin su ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Elazığ'ın içme suyunu karşılayacak Hamzabey Barajı'nın tamamlanması ile beldenin de su ihtiyacı bu hattan sağlanacak” dedi.

Önceki yıllarda Yurtbaşı yöresinde arsenik kirliliğine dair duyumlar aldıklarını söyleyen Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şaşmaz ise yüksek lisans öğrencisi Gizem Uslu ile birlikte özellikle yüzey ve yeraltı sularındaki arsenik oranının boyutlarını belirlemek amacıyla bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bu çalışmanın Fırat Üniversitesi BAP birimi tarafından desteklendi ve sonuçlandığını belirten Şaşmaz, “Örneklemeleri Kanada'da bulunan laboratuvara gönderdik. Örneklemeler sonucunda çok sayıda kuyunun arsenik açısından önemli oranda kirlendiğini gördük. Bu kirlenmenin boyutları o kadar yüksek oranda ki 40 kuyunun 29'unda Dünya Sağlık Örgütü'nün vermiş olduğu 10 ppb değerinin üzerinde değerler gözlenmiştir. Özellikle bu kuyulardan 8-10 tane kuyu 400 ile 15 bin ppb gibi yüksek değerlerle belirlendi” uyarısında bulundu.

‘KUYULARIN SAĞLIK AÇISINDAN KULLANILMAMASI GEREKİR’

Kuyularda pek çok toksik metal oranının da oldukça yüksek değerlerde olduğunu söyleyen Şaşmaz, “Bu kuyularda sadece arsenik değerleri yüksek değil, beraberinde pek çok toksik metal de oldukça yüksek değerlere sahip olduğu gözlendi. Bu kuyuların bir diğer özelliği de yüksek oranda gaz içermesi. Bu kuyuların sağlık açısından kullanılmaması gerekir. İçme suyu ve sulama suyu olarak ta kullanılmaması gerekir. Çünkü, yiyecek zincirine girecek olan bu toksik ve zehirli metaller bir şekilde insan sağlığını da, çevre sağlığını da dolaylı olarak etkilemektedir” dedi.

Gaz içeren kuyuların sahiplerinin bu suları kullanmadıklarını söylediğini dile getiren Şaşmaz, “Ama kısmen de olsa hayvanları sulamada diğer tarımsal alanları sulamada ağaçları sulamada bu suyu kullandıklarına şahit oluyoruz. Dolayısıyla bunların da kesinlikle hem içme sularında hem de sulamada kullanılmaması gerekir” dedi.

‘TEHLİKE ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ARTACAK’

Yeraltı su düzeyinde aşırı düşümlere bağlı olarak bölgedeki kuyularda arsenik oranının daha da artacağı uyarısında bulunan Şaşmaz, “Bu arsenikler önümüzdeki dönemde gittikçe artarak devam edecektir. Bölgede aşırı şekilde pompajla su çekimi devam ettiği sürece bu arsenik miktarı da doğal olarak daha da artacaktır. Benim önerim kuyuların tamamıyla kapatılması. İçme ve sulama suyu olarak bu kuyuların kesinlikle kullanılmaması gerekir” dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Lodosun etkisi ile sürüklenen gemi kayalıklara çarptı

SONRAKİ HABER

İZBAN grevini kırmak için taşeron hamlesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa