10 Kasım 2016 00:54

İZBAN işçileri: En uzun hatta çalışıp düşük ücret alıyoruz

Türkiye'nin en uzun banliyö hattında çalıştıklarını ancak buna karşın en düşük ücreti aldıklarını dile getiren İZBAN işçilerinin grevi sürüyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığına ait İZBAN AŞ’de, işçilerin üye olduğu Demiryol-İş Sendikasıyla yapılan görüşmeler tıkandı ve 304 işçi greve çıktı. 110 kilometrelik hat ve 33 istasyonla Aliağa’dan Torbalı’ya İzmirlilere hizmet veren ve kent içi ulaşımın en önemli ayağı olan İZBAN’da greve katılım tam olurken, seferler grevin 2. gününde de yapılmadı.  

1734 LİRA ÜCRET İSTİYORLAR

Yüzde 24’lik artışla, en düşük net ücretin 1734 liraya yükseltilmesini isteyen işçiler, ikramiyelerin de 70 günden 90 güne çıkarılmasını talep ediyor. İşçilerin taleplerini geri çeviren Büyükşehir Belediyesi son olarak zam teklifini yüzde 12’den yüzde 15’e çektiğini duyurdu. Öte yandan belediye grevi etkisiz hale getirmek için hat boyunca ek otobüs ve vapur seferleri koydu.
Gazetemize konuşan İZBAN işçileri, çalışma şartlarını ve taleplerini anlattı. Makinist olarak çalışan İşyeri Baştemsilcisi Ahmet Güler, İzmir halkını mağdur etmemek için TİS görüşmelerinde iyi niyet gösterdiklerini belirterek “304 sendika üyesi arkadaşımızla defalarca işverenimizle görüşme yaptık ancak tüm iyi niyetimize rağmen görüşmelerimiz karşılık bulmadı. Oransal olarak yapılan ve kamuoyuna bildirilen yüzde 15’lik bir teklif olduğu söyleniyor ancak bu teklif maaşlarımızın düşük olması sebebiyle yoksulluk sınırında ücret almamız demek oluyor. 104 arkadaşımız hâlâ asgari ücret alıyor. İzmir halkını mağdur etmek istemezdik. İZBAN her geçen gün büyürken biz her geçen gün maaşlarımız eridi. 3. dönem TİS sözleşmemizi yaptık. Daha önce grev hakkımız yoktu. Anayasa Mahkemesinin kararı ile grev hakkımızı elde ettikten sonra yoksul altındaki ücrete karşı grev kararı aldık. 350 bin yolcuyu her gün biz görüyoruz, onları taşıyoruz. Maalesef bizi grev yapmaya sevk ettiler. Biz vazgeçmeyeceğiz. Aldığımız ücretler yaptığımız işe oranla çok düşük. Ne kadar sürerse biz bu işin arkasında olacağız, hiçbir zaman da pes etmeyeceğiz” dedi. 
Taleplerinin yüksek olmamasına dikkate alınmadığını dile getiren İstasyon Operatörü Kıvanç Tuncer de şunları söyledi: “3 vardiya çalışıyoruz ve durmadan saatlerimiz değiştiriliyor. 7-3, 3-11 gibi çalışmamız gerekirken amir çıkıp diyor ki bugün 11-7 gel. Değişik değişik saatler çalışmamız isteniyor. Bunlar vardiya tatillerimizde olabiliyor. Vardiya tatiline girebileceğimiz bir önceki gün olabiliyor. Bütün hayat planlarımız alt üst oluyor. Aldığımız maaş bizimle aynı işi yapan diğer işçilere yüzde 33 daha az. Maalesef kıyaslamak zorunda kalıyoruz. Kıyaslayacak başka bir yer yok İzmir’de. Bizim, İzmir halkını bu durumlara getirmek değil amacımız. Biz de ekmek kazanıyoruz, biz de yemek yiyoruz ve de taleplerimizi görmelerini duymalarını istiyoruz. Birazcık daha ılımlı yaklaşmalarını istiyoruz.” 

‘GÜNDE 350-400 KİLOMETRE YAPIYORUZ’

Demir yolu ağı üzerinde en düşük şartlarda işçi çalıştıran şirketin İZBAN olduğunu ifade eden Makinist Erhan İlkan da “Çalışma şartlarımız ağır. 3 vardiya çalışıyoruz. Günde bir vardiyada 350-400 kilometre yol yapıyoruz. Türkiye’nin en uzun banliyö hattı zaten onun için çalışma şartlarımız daha yoğun. Biz iyileştirme istiyoruz, çok fazla şey değil. 3 bin alıp da 5 bin istemiyoruz. İnsanlar da yanlış bilgiye sahipler. Bizim 3 bin 4 bin aldığımızı düşünüyorlar ama benim şu an aldığım net maaş 1485 TL. Biz İzmirlilerin bize destek vermesini istiyoruz” dedi. 
Sabit tesislerde teknik bakım elemanı olarak çalışan Canip Kuşkapan da, İZBAN çalışanlarının büyük bir kısmının borç içerisinde olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Maaşlarımız ve sosyal haklarımız diğer belediye şirketlerinin ayarına çekilsin. Biz de çok huzursuz. İnsanlar o otobüslerde rezillik içerisindeler. Birazdan biz de o otobüslere binip evimize gideceğiz, o rezilliği çekeceğiz. Ellerini vicdanlarına koyarak taleplerimize kulak vermeliler.” Yaşanır bir kentte yaşanacak duruma gelmek istediklerini de dile getiren Kuşkapan “Talebimiz, çocuğumuz bir şey istediğinde alabilme gücüne sahip olmak. İzmirlilere hizmet vermek için canhıraş çaba sarf ediyoruz. Biz de İzmirlinin bize sahip çıkmasını istiyoruz” dedi. 

‘İZMİR HALKINDAN DESTEK İSTİYORUZ’

Berkan Tartan (Araç Bakım İşçisi): İZBAN yeni kurulan bir işletme. Çok umutlu girdik, çok özverili çalıştık. Ama emeğimizin karşılığı verilmedi. Verilen zam oranı düşük. Biz iyileştirme istiyoruz ücretlerimizde. Şartlar zor. Umarımız anlaşırız. Maaş zamlarına oransal yaklaşılmamalı. İzmir halkından sağduyu ve destek istiyoruz.  
İbrahim Çevirde (Makinist): Aldığımız ücretler çok düşük. Bu da bizi greve çıkmaya mecbur etti. Bu grevin sorumlusu biz değiliz. Sorumlusu bizim işverenimiz. Bunu düzeltebilirlerdi ama gerek duymadılar. İzmir halkını böyle bir kaosun içine sürüklediler. Taleplerimizi kabul ederek bu greve son vermelerini istiyoruz. Yoksa iş uzayacak. İnsanlar mağdur olmaya devam edecek. İzmir halkı bizim yanımızda olmalı. 

ÖNCEKİ HABER

General Elektrik’te baskılar arttı

SONRAKİ HABER

Evrensel Kültür’ü bir gecede yok edemezler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...