10 Kasım 2016 00:45

Gemlik’te grev, OHAL gölgesinde sürüyor

Gemlik Gübre’de Petrol-İş Sendikasına üye 335 işçinin başlattığı grev 80. gününü geride bıraktı.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Gemlik Gübre’de toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Petrol-İş Sendikasına üye 335 işçinin başlattığı grev 80. gününü geride bıraktı. Gübre satışlarının yasaklanması nedeniyle patronun greve kayıtsız kaldığını, yapmak istedikleri eylem ve etkinliklerin ise OHAL gerekçesiyle engellendiğini anlatan işçiler, patrona ve hükümete tepkili. Sendikanın da fabrika önünde nöbet tutmaktan başka bir eylem geliştirmemesini eleştiren işçiler, bu duruma son verilmesini istiyor. 

OHAL HALKI ETKİLEMEYECEK DEMİŞLERDİ

“80 gündür fabrika önünde nöbet tutuyoruz” diyen bir işçi şöyle devam etti: “Grevimizin gübre satışlarının yasaklanması dönemine denk gelmesi kötü oldu. Bu yetmezmiş gibi bir de OHAL geldi ve hiçbir şey yapamaz duruma geldik. Patron gübre satışlarının yasaklanmasını fırsata çevirip grev varmış yokmuş zaten oralı değil bunu anlatmak grevi duyurmak için eylem etkinlik yapalım diyoruz bu sefer de OHAL engeliyle karşılaşıyoruz. Şöyle bakınca işçinin hakkını araması her yerden yasak altına alınmış durumda. OHAL halkı etkilemeyecek demişlerdi şu an birebir bizim yaşamımıza etki yapıyor kim ne derse desin.” 

İŞÇİYİ DÜŞÜNENLER NEREDE?

Şartların her geçen gün daha da zorlaştığını söyleyen bir başka işçi; “Biz hakkımızı almakta sonuna kadar kararlıyız. Fakat sesimizi duyuramadan sadece fabrika önünde nöbet tutmayla bu işin zor olduğunu da görüyoruz. Sendikamız artık bir şeyler yapmalı bu konuda, grevi anlatan toplantılar etkinlikler organize edebilir” dedi. İşçi şöyle devam etti: “Artık kış da geldi daha da zorlanacağız hem maddi hem de manevi açıdan. Masraflar iki katına çıkacak. Evli ve çocuğu olanlar için bu iş bir kat daha zorlaşacak. Biz bu zorluklar içinde kararlıysak herkes de ona göre davranmalı. İlk günden beri greve destek ziyareti yapan çok kişi oldu, Meclisteki partilerin hepsi destek ziyaretine geldi. Hepsi sizin bu durumunuzu yakından takip edeceğiz düzenleme yapacağız deyip ayrıldılar. Ama aradan neredeyse üç ay geçti bu durumuzu takip edenler şimdi nerede diye sorarım. Herkes işçiyi düşünüyorum diyor ama yok sayılıyoruz. Grevi anlatacak eylem yapacağız diyoruz OHAL var yapamazsınız diyorlar. Bizi düşünenler bunu da bir düşünsün.” (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adnan Menderes Üniversitesinde gördüklerim!

SONRAKİ HABER

General Elektrik’te baskılar arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...