09 Kasım 2016 14:39

AB’den Trump’a: Derhal görüşelim

Donald Trump'ın ABD seçimlerini kazanması Avrupa'nın ve dünyanın gündemine oturdu.

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Avrupa Konseyi Başkanı Jean-Claude Juncker, ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump’a tebrik mesajı gönderdi. Mektupta en kısa sürede AB ile ABD arasında bir zirve yapılması talebinde bulunuldu.

Mektupta AB ile ABD arasındaki yakın iş birliğinin önemi vurgulanarak yapılacak görüşmelerin “AB ile ABD'nin gelecek 4 yıldaki ilişkilerinin rotasını” belirleyeceği belirtildi. Mektupta “AB ile ABD arasındaki stratejik ortaklık, ortak değerlerimiz olan özgürlük, insan hakları, demokrasi ve pazar ekonomisine inanç üzerinde temellenmiştir” hatırlatması da ihmal edilmedi.

DÜNYADEN İLK TEPKİLER: ZOR OLACAK

Trump’ın zaferine tüm dünyadan açıklamalar da gecikmedi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “Trump ile çalışmak zor olacak” dedi. Schulz, seçmenin sesine kulak verilip “hatalardan ders çıkarılması” gerektiğini savundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Twitter hesabından yaptığı ilk açıklamada, AB ve ABD arasındaki ilişkilerin “diğer tüm siyasi iktidar değişimlerinden daha karmaşık” olduğunu kaydetti. Mogherini, ABD ile “birlikte çalışmaya devam edeceğiz, Avrupa’nın dayanıklılığını yeniden keşfedeceğiz” paylaşımını yaptı.

MERKEL’DEN İŞ BİRLİĞİ AÇIKLAMASI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin’de Başbakanlık Binası’nda yaptığı açıklamada, Trump’ı kutladı. Almanya ve ABD’nin demokrasi, özgürlük, hukuka saygı, köken, ten rengi, din, cinsiyet ve cinsel yönelimlerden ve siyasi görüşlerden bağımsız olarak insanların onuru gibi değerlerle birbirine bağlı olduğunu ileri süren Merkel, Trump’a “Bu değerler temelinde sıkı bir işbirliği” önerdiğini vurguladı.

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, “Seçim heyecanının dinmesinin ardından yeni ABD hükümetinin yıllardır sürdürdüğü açık ve yapıcı biçimdeki işbirliğini devam ettireceğini umuyorum” derken; İtalya Dışileri Bakanı Paolo Gentiloni da “İtalya ABD ile dosthane ilişkileri ve işbirliğini sürdürcektir, burada bir değişiklik yoktur” dedi.

İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ise Trump’ın seçim zaferinin ardından ABD’den savaşçı politikalardan sakınmasını talep etti. Burkhalter “ABD’nin gücünü barış için kullanmasının önemli olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

‘ENDİŞE YARATTI, PİYASALAR TEDİRGİN’

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, “Seçim sonuçları sıradan insanlarda endişe yarattığı gibi piyasaları da tedirgin etti” değerlendirmesinde bulundu.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se ülke basınına yaptığı açıklamada Kuzy Kore’nin füze denemelerine atıfta bulunarak Trump’ın başkanlığında ABD’nin bölgedeki politikasının devam etmesini beklediklerinin altını çizdi.

PUTİN’DEN TRUMP’A MEKTUP

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Donald Trump’a tebrik telgrafı gönderdi. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, Rusya-ABD ilişkilerinin ‘mevcut krizli durumdan’ çıkarılması ve uluslararası gündemdeki sorunların çözümü ve küresel güvenlik tehditlerine karşı etkili yanıtlar bulunması için Trump’la ortak çalışacaklarını umduklarını belirtti.

Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir de ARD televizyon kanalına verdiği demeçte, seçimleri Trump’ın kazanmasını üzüntüyle karşıladığını ifade ederek, sonucu ‘bir şok’ olarak nitelendirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Acıbadem Hastanesi inşaatında eylem

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...