10 Kasım 2016 00:40

Yat limanı oylamasına katılım yüzde 1 bile değil

Bakırköy'deki yat limanı projesi için kamuoyu yoklaması yapıldı, ancak 200 bin nüfusluk ilçede sadece 3 bin kişi oy kullandı.

Paylaş

Alicem AYDIN
İstanbul

Bakırköy’de yat limanı için yapılacak referanduma ‘OHAL’ gerekçesiyle izin verilmedi, bunun üzerine Bakırköy Belediyesi, Özgürlük Meydanı’na kurduğu sandıklarla ‘kamuoyu araştırması’ yaptı. Yapılan kamuoyu araştırmasına Bakırköy halkından katılım yüzde1’i bile bulmazken sandıklardan projeye onay çıktı. Kamuoyu araştırması için katılımın çok düşük olduğu ve önceden bilgi verilmediği için belediyeye tepki gösteren Bakırköy Çamlık Park Forumu Üyesi Ümran Serhan yapılan kamuoyu araştırmasını samimi bulmadığını belirti.

‘SADECE 3 BİN KİŞİ OY KULLANDI’

"Kamuoyu araştırması" adı altında yapılan oylamaya Bakırköy’de faaliyet yürüten demokratik kitle örgütlerinden ve Bakırköy Mimarlar Odasından tepki geldi. 200 bin nüfusa sahip Bakırköy’de sadece 3 bin kişi oy kullandı. Oy kullanması gereken Bakırköy halkının oy kullanmaya gitmediğini söyleyen Bakırköy Kent Savunmasından İlknur Türkoğlu, “Bakırköy’de yapılan hiçbir proje için Bakırköy halkına sorulmadı. Bunlardan biri de, Ataköy sahili için yapılan dolgu alanı. Belediye bu sahilin doldurulması için halka sormadan ruhsat verdi. Belediyenin denizin doldurulmasına ruhsat vermesi mega limanına ve akabinde yapılacak ek yapılara onay vermesi anlamına gelmektedir” dedi.

Türkoğlu, “Mega yat limanı projesi’ne karşıyız, bu proje ile Bakırköy halkının denize ulaşma imkanı kalmayacaktır. Yapılacak olan ek binalar, dolgu alanının dışında bulanan yeşillik alana yapılacak. Bu sebeplerden bu projeye karşıyız” diye konuştu.

‘BELEDİYE ATAKÖY SAHİLİNE YAPILAN DOLGU ALAN İÇİN RUHSAT VERDİ’

Bakırköy Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Fazlı, yapılması planlanan mega yat limanının anlamının sahillerin halka kapatılması olduğunu vurgulayarak, “Kamu alanlarının halkın kullanım alanından çıkartılmasına, denizlerin doldurulmasına karşıyız” dedi. 

Belediyenin Ataköy sahiline yapılan dolgu alan için ruhsat verdiğini hatırlatan Fazlı, “Yapılması planlanan bir projeyi halka soracaksanız önce deniz dolgusuna ruhsat vermeden sormanız gerekiyor. Deniz dolgusu üstüne yapılacak olan liman ve ek binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onay sürecindedir. Bu süreçte halk oylamasına gidilmesinin bir anlamı bulunmamaktadır” şeklinde konuştu. Fazlı, Belediyenin ‘kamuoyu araştırması’ adı altında oylama yapmadan önce halkı bu proje hakkında bilgilendirmesi gerektiğini söyledi.

‘YAPILAN KAMUOYU ARAŞTIRMASI SAMİMİ DEĞİL’

Bakırköy Çamlık Park Platformu Üyesi Ümran Serhan,  belediye tarafından yapılan kamuoyu araştırmasını samimi bulmadıklarını söyleyerek, “Belediye kamuoyu araştırmasında samimi olsaydı bir bilgilendirme süreci başlatırdı fakat bu yapılmadı. Bakırköy sahili ilçe ile ilişkisi tamamen ortadan kaldırılmış durumdadır. Yapılan projeler sebebiyle denize ulaşma imkanımız kalmadı” dedi.

‘BELEDİYE OLARAK BU PROJENİN KARŞISINDAYIZ’

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, çoğulcu, şeffaf ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışlarının gereği olarak bu kararı aldıklarını belirterek, “Belediye olarak bu projenin karşısındayız. Hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi

NE OLMUŞTU ?

‘DATİ Holding’ tarafından başlatılan yat limanı projesi için Ataköy sahilinde 10 futbol sahası büyüklüğünde deniz doldurulmuş, Bakırköy Belediyesi inşaata hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle izin vermemişti. Holding, yasal sürenin dolmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığından inşaat ruhsatı almıştı. Bakırköy Belediyesi ise ruhsat iptali için dava açmış, mahkeme karar verilene kadar ruhsat yürütmesini durdurmuş, inşaat da mühürlenmişti.

 

ÖNCEKİ HABER

Sanık Alçay: İşin içinde olsam, kendim yapardım

SONRAKİ HABER

DBP: Ortak mücadele için imkanlarımızı seferber edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa