09 Kasım 2016 07:22

Üniversite yurdunda Evrensel’e ‘uç yayın’ yasağı

Pamukkale Üniversitesi yurdunda, Evrensel gazetesine 'yasak yayın’ denilerek el konuldu. Yurt yönetimi ‘yasak demedik,uç dedik' diye kendini savundu.

Paylaş

Yoldaş TAŞ
Denizli

Denizli Pamukkale Üniversitesi yurdu yönetimi, gazetemiz Evrensel’i ve gazetenin Ekmek ve Gül kadın dergisini ‘yasaklı’ yayın diyerek yurda almadı. Gazeteyi okuyan öğrencilerin de ailesini arayarak yurttan atmakla tehdit etti. Yurt yönetimi ise güvenliği sağladıklarını iddia ederek, “Yasaklı demedik, uç gazete dedik” diyerek kendini savundu.

‘ÖĞRENCİLER ATILMAKLA TEHDİT EDİLDİ’ İDDİASI

Önceki gün Denizli’de bulunan Pamukkale Kredi ve Yurtlar Kurumunda (KYK) kalan öğrenciler, yurda giriş yaptığı sırada yurdun güvenliği ellerindeki Evrensel gazetesi ve Ekmek ve Gül dergisine “yasaklı yayın” diyerek el koydu. Yurt yöneticileri Evrensel ile yurda giriş yapmak isteyen öğrenciye “Bunun yasaklı olduğunu biliyor muydun? Yoksa kasıtlı olarak mı yaptın?” gibi sorular sordu. Konu ile ilgili tutanak tutacaklarını söyleyen yurt yönetimi, olayın tekrarlanması halinde öğrenciyi yurttan atmakla tehdit etti. Yurt yönetimi ayrıca öğrencinin ailesini arayarak, “Kızınız yasaklı bir yayın okuyor, arkadaşları tarafından kandırılmak isteniyor. Kızınız ile görüşün bu dergiyi okumayı bıraksın, olayı tekrarlarsa yurttan atmak zorunda kalacağız” dedi.

‘YASAK DEĞİL, UÇ GAZETE DEDİK’

Konuyla ilgili ulaştığımız yurt müdürlüğü iddiaları yalanlayarak; “Yurtta güvenliği sağlamak için bloklar arası geçişe bile izin vermiyoruz ve yurda sokulmak istenen gazete, dergi vb. gibi şeyleri muhakkak kontrol ediyoruz. Öğrenciye ‘yasaklı yayın’ demedik, okuma özgürlüğü olduğunu fakat böyle “uç bir gazeteyi” yurtta güvenlik gerekçesiyle okumaması gerektiğini söyledik” diye konuştu.

'EVEREST YAYINLARI İLE KARIŞTIRDIK'

Yurt yönetimi daha sonra ise başka bir açıklama yaparak gazetenin adını Everest yayınları ile karıştırdıklarını iddia ederek, "Elimizdeki listeden kaynaklı bir problemin sonucu. Öğrencilerimiz Evrensel ve Ekmek ve Gül’ü okuyabilir” açıklamasında bulundu.

‘KYK’NIN İLK VUKUATI DEĞİL’

Pamukkale Üniversitesi öğrencileri ise yaşananların KYK yurt müdürlüğünün tek vukuatı olmadığını söyledi. Daha önce de yurtta gazetemiz Evrensel ve gazetenin ekleri olan Genç Hayat ile Ekmek ve Gül dergilerinin okunması ve dağıtılması karşısında bir çok öğrenciye soruşturma açıldığını belirten üniversite öğrencileri, yayınlarımızı okuyan öğrencilere uyarı cezaları verildiğini aktardı.
 

‘SESİMİZİ TÜM GENÇ KADINLARA DUYURACAĞIZ’

Konuyla ilgili açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi Ekmek ve Gül Kadın Çalışmaları Atölyesi “Denizli KYK Yurt Müdürlüğünün, Ekmek ve Gül dergisi üzerinden genç kadınlara karşı bir başka saldırısı ile karşı karşıyayız. Daha önce dergiyi yurtta okuyanları çeşitli nedenlerle tehdit eden yurt müdürlüğü işin boyutunu bir adım daha ilerleterek öğrencilerin ailelerini arayarak yurttan atmak ile tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.
Yurt müdürlüğünün bu cesareti AKP’nin politikalarından aldığını belirten Ekmek ve Gül Kadın Çalışmaları Atölyesi açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Yurt müdürlüğü güvenliği bu kadar önemli görüyorsa Denizli Bağbaşı yurdunda araba ile kaçırılan arkadaşımızın güvenliğini sağlasın. Ekmek ve Gül dergisi tüm kadınların sorunlarını paylaştığı, çözüm yollarını tartıştığı bir dergidir. Konu ile ilgili olarak yurt müdürlüğüne gerekli girişimleri yaparak öğrenciden ve ailesinden özür dilenmesi gerektiğini ve konuya dair bir açıklama yapmasını istedik. Tüm bu baskı ve yasaklamalara karşı Ekmek ve Gül dergimizi, sesimizi tüm genç kadınlara duyuracağız. Yaşamak için ekmek, ruhumuz için gül istemeye her alanda devam edeceğiz.” 

ÖNCEKİ HABER

ABD Başkanı Trump: Amerika’yı yeniden inşa edeceğiz

SONRAKİ HABER

15 Temmuz’dan sonra mülteci göçü arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...