09 Kasım 2016 06:11

Milyarder Trump başkan oldu, tartışmalar başladı

Irkçı söylemleriyle öne çıkan Donald Trump’ın başkan olmasının ardından ABD’de tartışmalar başladı.

Paylaş

Ekim KILIÇ

New York

ABD başkanlık seçimleri sona erdi. Sabaha karşı doğudan batıya doğru eyaletlerde tek tek sandıkların kapatılarak oy sayma işleminin başlamasıyla ülkede heyecan doruğa ulaştı. Donald Trump anketlerde geride olduğu kritik eyaletleri alarak büyük bir şaşkınlık yarattı.

Politico’nun haberine göre Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, Kuzey Carolina, Ohio,  Virginya ve Wisconsin eyaletlerindeki ortalama sonuç seçimin kazanını gösterdi. Son olarak AP haber ajansı Türkiye saatiyle 9.36 itibariyle Pensilvanya da eyaletinde seçim yarışını Trump’ın kazandığını ilan etti.

HER BAŞKANI BİLEN OHIO YİNE YANILMADI

Türkiye saatiyle sabah 7 sularında son yapılan 13 seçimin kazanını gösteren Ohio eyaletinde, USA Today’e göre Trump yüzde 53 ile öndeydi. Diğer yandan Latin nüfus ağırlıklı Florida eyaletinde Trump, yüzde 49 ile sandıktan birinci çıktı.

NY TIMES: YANILDIK

New York Times gazetesinin sosyal medya hesaplarında da ilk kez Trump’ın önde olduğu resmi bir grafik paylaşıldı. New York Times’ta Paul Krugman’ın sandık sayımı sürerken yayınlanan yazısı derin bir umutsuzluk taşıyordu. Krugman Amerikan devletinin ve toplumunun “büyük ihtimalle kaybetmiş bir devlet ve toplum” olduğunu yazdı. Krugman, ırkçılıktan ve kadın düşmanlığından uzaklaşan bir ülke olduklarını düşündüğünü, ancak yanıldığını belirtiyor.

Başta Demokrat Parti Adayı Hillary Clinton’ı destekçileri olmak üzere birçok Amerikan vatandaşının canlı yayınlanan röportajlarında da umutsuz yorumlar yükseldi.

‘TIRNAK YEDİRTEN SEÇİM’

Donald Trump destekçileri tarafında ise coşku ve sevinç hakim. ‘Kutlamalara hazırlanıyoruz’ şeklinde sosyal medya paylaşımları yapılıyor. USA Today’de yayınlanan son haber ‘Tırnak yediren seçimler’ başlığı taşıyor.

Haberin içeriğinde ise Trump’ın kritik ve kendisi için bir hayli zor olan Ohio, Florida ve Kuzey Carolina eyaletlerinde seçimleri kazandığı, bütün gözlerin Michigan, Wisconsin ve Pennsylvanya’ya çevrildiği yer alıyor.

Öte yandan New York Times seçimlerinin bu haliyle Seçiciler Kurulu’nun yüzde 95 dolayında bir ihtimalle Donald Trump’ı seçeceğini yazdı.

‘TRUMP SİYASET YAPMAYANLARI SİYASETE KATTI’

Western Journalism haber sitesinin canlı yayınında ise yorumcular Trump’ın kampanyasının hayatı boyunca yürüyüşlere veya politik etkinliklere katılmamış insanları hem kampanyaya aktif olarak kattığını hem de sandığa götürdüğünü dile getiriyor.

Öte yandan Trump’ı desteklemeyen ABD vatandaşları göçmenlik başvurusuna başladı bile. Kanada’nın resmi göçmenlik sitesinin yoğunluk nedeniyle çöktüğü belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Baransu davası bugün görülüyor

SONRAKİ HABER

Kızıyla sohbet etti diye ortaokul öğrencisinin burnunu kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...