23 Mayıs 2012 11:23

Emekçiler başkentte hayatı durdurdu

Toplu sözleşme görüşmelerinde talepleri kabul görmeyen, yüzde 3.5 artı 4 zamla yetinmeleri istenen kamu emekçileri bütün ülkede olduğu gibi Ankara’da da işyerlerini boşaltıp alanlara çıktı. Ankara’da, başkentte hayatı durduran kamu emekçileri, ayrı ayrı alanlarda da olsa ortak talepleri dile getirdi, hük&

Emekçiler başkentte hayatı durdurdu
Paylaş

KESK ve Kamu-Sen’in aldığı grev kararı birçok işyerinde yüzde yüze yakın katılımla, başarılı bir şekilde hayata geçti. Birleşik Kamu-İş ve Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen, Ulaşım Memur-Sen’in de katıldığı grevde Ankara sokakları emekçilerin talepleri, sesleri ile çınladı.

KESK’liler dört koldan yürüyerek Kızılay Ziya Gökalp Caddesi’nde, Kamu-Sen’liler Abdi İpekçi Parkı’nda, Memur-Sen ise Güvenpark’ta toplandı. Okullar ve hastaneler başta olmak üzere kamu kurumlarının boşaldığı Ankara’da, vatandaşlar da kamu kurumlarına gitmeyerek emekçilere destek verdi. Vatandaşlar hastanelere, vergi dairelerine gitmedi, çocuklarını okullara göndermedi. Kamu-Sen’lilere polis müdahale etti.

Her ne kadar farklı konfederasyonlara bağlı sendikalar, ayrı buluşma noktaları verse de, işyerlerinde eylemler birleşti. Özellikle okullarda greve katılım yüzde yüze yakın oldu. Sözleşmeli, vekil gibi güvencesiz çalışan öğretmenler de greve katıldı. İşbaşı yapmakta ısrar eden sınırlı sayıdaki eğitimci de ders anlatacak öğrenci bulamadı.

Mamak’ta Tuzluçayır Meydanı’nda toplanan Eğitim Sen 1 Nolu Şube üyeleri, kitlesel şekilde Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti. Ankara Üniversitesi SBF önünde Eğitim Sen 5 Nolu Şube üyeleriyle buluşan eğitimciler Kolej Meydanı’na yürüdü.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI’NI İSTİFAYA ÇAĞIRDILAR

Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube üyesi, Yenimahalle Bölgesindeki eğitim emekçileri Yenimahalle Endüstri Meslek Lisesi önünde toplandı. İşyeri önüne grev pankartı da asan eğitim emekçileri, burada basın açıklaması yaptı. Buradan toplu olarak İvedik Metrosu’na alkış ve sloganlarla yürüyen emekçiler, metro ile YKM önündeki Eğitim Sen Ankara 4 No’lu Şube ve diğer 2 No’lu Şube üyeleri ile buluşan eğitim emekçileri, buradan Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüdü. 2 No’lu Şube Başkanı Dengiz Sönmez yaptığı konuşmada, kamu emekçilerinin yapılan dayatmaları kabul etmeyerek, greve gittiklerini anlattı. Eğitimdeki gerici kadrolaşma ve gerici eğitim politikalarına karşı Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i istifaya çağıran konuşmacılar, sefalet ücretine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdil. Eğitim emekçileri daha sonra Ziya Gökalp Caddesi’ne yürüyerek, diğer emekçilerle buluştu.

Batıkent’teki eğitim emekçileri de Batıkent Metrosu’nda yine aynı şekilde alkış ve sloganlarla buluştu. Davul zurna ile halayların çekildiği eylemde eğitim emekçileri taleplerini yüksek sesle dile getirdi. Emekçiler, konuşmaların ardından Kızılay YKM önüne gelerek, diğer eğitim emekçileri ile buluştu.

BİRLİKTE HALAYLAR ÇEKTİLER

KESK’e bağlı BES Ankara 1 No’lu Şube üyeleri ile Kamu-Sen’e bağlı Büro Sen üyeleri Mithatpaşa’daki SGK binası önünde bir araya gelip, ortak eylem yaptı. Memur-Sen üyesi olup eyleme katılmayan memurlara, “sendikanız yanlış yapmış olabilir, gelin birlikte mücadele yürütelim” çağrısı yapan emekçiler, birlikte sloganlar atıp, halaylar çekti. “Birleşe birleşe kazanacağız. Bugün birleştik, kazançla çıkmayı temenni ediyoruz. Arkadaşlarımıza başarılar diliyor, alanlarımıza gidiyoruz” diyerek, kendi  konfederasyonlarının toplandığı alanlara yürüdü.

Haber Sen 2 Nolu Şube üyeleri de Yenimahalle Posta İşleme Merkezi önünde toplandı. Haber Sen Ankara 1 Nolu  Şube üyeleri de TRT önünden yürüdü.

VEZNELER BOŞALDI

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara 1 No’lu Şube ile Kamu Sen’e bağlı Türk Büro-Sen üyesi büro emekçileri, Dikimevi’nde toplandı. Emekçiler burada, “Grevli ve toplu sözleşmeli sendika hakkımızı içeren yasa istiyoruz” dedi. En yoğun iş yükünün olduğu veznelerin önleri, Dikimevi Vergi Dairesi’nde bomboştu. İşyeri önünde açıklama yapan BES İşyeri temsilcisi Serpil Karahan, hükümetin teklifine karşı tüm emekçilerin bir arada ve omuz omuza alanlarda olduklarını söyledi. Sendikalara yönelik baskıların son bulmasını ve insanca yaşanacak bir ücret istediklerini ifade eden Karahan, hükümetten beklenti içinde olan tutumların da karşısında olduklarını söyledi. Tamamen boşalan işyerinin önünde halaylar çekilerek, sloganlar atıldı, emekçiler daha sonra toplanma yerine hareket etti.

BES 2 Nolu Şube üyeleri de, işyerlerinden çıkarak Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı önünde toplanarak Ulus Meydanı üzerinden yürüdü.

BELEDİYELERDE GÜÇLÜ KATILIM

Çankaya Belediyesi ve diğer belediyelerde çalışan Tüm Bel-Sen üyeleri Kolej Meydanı’nda toplandı. DİSK’e bağlı Genel-İş üyeleri de dayanışma grevi yaptı. Taşeron temizlik işçileri de “kadrolu çalışma” talebiyle iş bırakarak kamu emekçilerinin eylemine katıldı. Burada alkış ve sloganlarla taleplerini dile getiren belediye emekçileri, Cebeci üzerinden yürüyen Eğitim Sen üyeleriyle birleşip, Kızılay’a KESK’in toplanma alanına geldi.

AKADEMİSYENLER DE ALANDA

ODTÜ’de Eğitim Sen 5 Nolu Şube’nin çağrısıyla bir araya gelen akademisyenlere öğrenciler ve Tez Koop-İş üyeleri de destek verdi. Buradan Togo işçilerini de alarak yürüyen emekçiler, Eskişehir yolu üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne gelip, ESM, Yapı Yol-Sen ve BES üyeleri ile buluştu.

SANATÇILAR DA GREVDE

AKP hükümetinin tiyatrolar özelinde sanat alanını özelleştirme çabalarına ve sanatçılara yönelik sert tutumuna tepki gösteren Kültür Sanat -Sen üyesi sanatçılar ve sahne emekçileri de grevdeydi. Ulus Opera önünde buluşan Kültü Sanat-Sen üyesi sanatçılar alkış ve sloganlarıyla, taleplerini yansıttıkları döviz ve pankartlarıyla Kızılay’a yürüyüp, diğer emekçilerle buluştu.

ALANDAN TAŞTILAR

Kızılay’da Ziya Gökalp Caddesi üzerinde buluşan KESK’liler hükümete tepkilerini sloganlarla gösterdi. Halkların Demokratik Kongresi, Emek Partisi, TKP, ÖDP, TMMOB üyeleri de alana gelerek kamu emekçilerine destek verdi. Emek Partisi Eski Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ile Musa Çam ve İzzet Çetin’in de aralarında bulunduğu milletvekilleri alana geldi. DİSK Genel Başkan Yardımcısı Metin Ebetürk, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu da birer konuşmayla kamu emekçileriyle birlikte olduklarını söyledi.

EMEKÇİLERİN BİRLEŞİK GÜCÜ

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Türkiye’nin dört bir yanında zulmün kayalarına çarpmaya başlayan grev dalgalarının, emekçilerin birleşik gücünün önünü açtığını söyledi. “Bugün grev önlüğü giyip halaya duranlar yarın tüm ülkeyi bayram yerine çevireceklerinin müjdesini veriyor” diyen Tombul, “Çekin artık elinizi ekmeğimizden, aşımızdan” diyen milyonların, önlerindeki her engeli kararlılıkla aşmaya hazırlandığının altını çizdi. KESK’in  bu onurlu mücadelede yerini almaya hazır olduğunu belirten Tombul, “KESK, kamu emekçilerinin taleplerini ve iradelerini yok sayan, geleceğini ipotek altına almaya çalışanların oyununu bozmaya kararlıdır” diye konuştu. Tek teminatı şiddet, baskı ve daha fazla yoksulluk olanlara karşı teminatlarının fiili meşru mücadele geleneği olmaya devam edeceğini kaydeden Tombul, tüm emekçileri, işçileri, halkı yoksulluğun, sefaletin, baskıların karanlık dünyasına karşı mücadele içinde birleşmeye ve geleceğine hep birlikte sahip çıkmaya çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)


Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen üyeleri de Güvenpark’ta toplandı. Memur-Sen’e bağlı diğer sendikaların temsilcileri de bu alana geldi. Birlik Haber-Sen üyesi postacılar eyleme üniformalarıyla katıldı. Burada konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 1992 yılında kurulan sendikalarının ilk kez greve çıkmak zorunda kaldığını belirtti. Hükümetin “bütçe disiplini, mali disiplin” açıklamalarına tepki gösteren Gündoğdu, “Kamu İşveren Heyeti’nin yanlış bakışı ve cimri yaklaşımı nedeniyle ilk toplusözleşme akamete uğramıştır” dedi. Hak-İş yöneticileri de Güvenpark’a giderek, Memur-Sen’lilere destek verdi.

ÖNCEKİ HABER

Emekçiler Diyarbakır’da barikatları yıktı

SONRAKİ HABER

Kamu-Sen’lilere polis saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...