09 Kasım 2016 00:53

Beylikdüzü Arçelik işçisi geleceğinden endişe ediyor

Beylikdüzü'ndeki Arçelik fabrikasının Çerkezköy’e taşınması tartışmaları doğrulandı. Tüm işçiler, gelecekten endişe ediyor. 

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Türk Metal Sendikası, 18 Ekim 2016 tarihli Arçelik fabrikasına ilişkin haberimizde gündeme getirdiğimiz fabrikanın Çerkezköy’e taşınması tartışmalarını doğruladı. İstanbul Beylükdüzü’de bulunan ve 2 bin 600 işçinin çalıştığı fabrikaya gelerek açıklamalarda bulunan Türk Metal İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Murat Salar, “Böyle bir ihtimal var, ailelerinizi bu duruma hazırlayın” dedi. Taşınma halinde patronun istediği işçiyi götürüp götürmeme hakkı olduğunu söyleyen Salar, “Taşınacak arkadaşlara faizsiz kredi sağlarız” dedi. İşçiler ise bu açıklamaların ardından fabrikanın taşınma ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyor. Bazı işçiler bugünden kurulu düzenlerini nasıl bırakıp gideceklerinin endişesini yaşarken, bazı işçiler ise gitmeyeceklerini söylüyor. Ancak ne düşünürse düşünsün tüm işçiler, gelecekten endişe ediyor. 

AİLELERİNİZİ BUGÜNDEN HAZIRLAYIN

İşçiler, Şube Başkanı Salar’ın taşınmayla ilgili kendilerine şunları anlattığını aktardı: “Pek çok arkadaş fabrikanın taşınıp taşınmayacağını merak ediyormuş. Şu anda buna dair bilgimiz yok. Hem vallahi hem billahi bize kimse bir şey söylemedi. Biz de ısrarla soruyoruz ancak yönetim de ısrarla bir şey söylemiyor. Böyle bir bilgi olsa kesinlikle sizinle paylaşırız. Bizim bildiğimiz kadarıyla Çerkezköy’de bulunan Arçelik’in karşısındaki Profilo’nun yerine taşınacak. Bazı hukuksal sıkıntılar varmış şu anda. O yüzden bir belirsizlik var. Bu sıkıntılar çözüldüğünde taşınma olabilir. Hangi fabrika taşınacak henüz belli değil. Ancak küçük de olsa bir ihtimal var. Herkes kendisini buna hazırlasın. Ailelerinizle paylaşın. Şimdiden onları bu duruma hazırlayın. Yarın bir gün bu iş netleştiğinde ailelerinizle sıkıntı yaşamayın.” 

TAŞINACAK İŞÇİYE FAİZSİZ KREDİ

İşçiler, fabrikanın taşınması durumunda kimsenin mağdur olmayacağını iddia eden Salar’ın Kale Kilit örneğini verdiğini söyledi: “Bir anda olmuyor. Bir süreç işi. Muhtemelen bölüm bölüm taşıyacaklar sizi. Patronun yasal olarak herkesi götürme yükümlülüğü yok. Belli bir kilometre mesafeyi geçtikten sonra patronun taşıma sorumluluğu ortadan kalkıyor. Götürmek istediklerini götürecektir. Türk Metal İstanbul Şubesi olarak pek çok deneyimimiz oldu bu taşınma ve kapanma meselelerinde. İkitelli’de bulunan Kale Kilit fabrikası da birkaç ay önce taşındı. İnsan kaynakları müdürü ve fabrika müdürü bölümleri tek tek dolaşarak herkesi Çerkezköy’e gitmeye ikna etti. Kalifiye işçilerdi. Kalmak isteyenler kaldı. Sendikamız işverenle birlikte taşınan işçilere kolaylıklar sağladı. Taşınma masrafları için yol ücreti verildi. Kale Kilit işçiye faizsiz kredi imkanı da sundu. Uzel fabrikası kapandı. Biz orada da işçileri mağdur etmedik. Çekezköy’e taşınacak arkadaşlara fabrika aracılığı ile faizsiz kredi ayarlarız.”

BİZİM BURADA KURULU DÜZENİMİZ VAR

Fabrikanın taşınması tartışmalarına tepki gösteren işçiler, “Bizim burada kurulu bir düzenimiz var. Çoluğumuz çocuğumuz burada okuyor. Onlar da burada bir düzen kurdu. Çocuklarımız bu taşınmadan en çok etkilenenler olacak. Komşularımızla yıllardır kurulan bir düzenimiz var. Bunların hepsini nasıl bırakıp gideriz” diyor. Genç işçiler ise geleceğe dair bir plan yapmıyor. Taşınması durumunda işten çıkmayı düşünenler var. Bu işçiler, “Bizim arkadaşlarımız, her şeyimiz burada. O yüzden gitmeyiz” diyor. Öte yandan en kaygılı olanlar ise sözleşmeli işçiler. Onlar taşınma durumunda ilk olarak kendilerinin işten atılacağını düşünüyor. Pek çok işçi ise, kurulu düzenini bırakıp gitmek istemese de mecburen gideceklerini dile getiriyor. 

‘TÜRKİYE GİBİ BİR YERDE KİMSENİN İŞ GÜVENCESİ YOK’

İşçiler Türk Metal Şube Başkanı Murat Salar’ın hükümet tarafından Meclisten geçirilen Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) ilişkin de şunları söylediğini dile getirdi: “Yasayı hükümet çıkarmış artık. Buna karşı yapacak bir şeyimiz yok. Bir şekilde kesilecek o para. Devam etmek istemiyorsanız 2 ay sonra iptal edebilirsiniz. BES’ten yararlanmanız için ise 10 yıl yatması gerekiyor. Türkiye koşullarında 10 yıl sabit bir yerde çalışırsanız ancak size kârlı bir dönüşü olur. Türkiye gibi bir yerde kimsenin iş güvencesi yok. O yüzden ben çok yorum yapmıyorum. Tercihi size bırakıyorum.” 

Bir sendika şube başkanın “Kimsenin iş güvencesi yok” demesini eleştiren işçiler “Bir şube başkanı böyle diyorsa biz ne yapalım? İş güvencemiz olsun diye sendikalı olduk. İş güvencemiz sizsiniz” sözleriyle tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar kiralık işçi olmak istemiyor

SONRAKİ HABER

İntihar bombacısı üstünden kurulan iddianameyle adalet olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...