09 Kasım 2016 00:51

Koza’ya her yol Konya!

Gülen Cemaatine yakınlığı ile bilinen İpek ailesinden alınıp TMSF’ye devredilen Koza Altın Şirketi, gemisini yürütmeye devam ediyor.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Gülen Cemaatine yakınlığı ile bilinen İpek ailesinden alınıp FETÖ operasyonları sürecinde TMSF’ye devredilen Koza Altın Şirketi, eskiden olduğu gibi gemisini yürütmeye devam ediyor. Ülkenin birçok yerinde doğayı katlederek altın işletmeciliği yapan şirkete hukuk sanki işlemiyor. Şirketin iki işletmesine daha çevre izni ve lisans belgesi verildi. 

İKİ KIYAK BİRDEN

Koza Altın’ın geçtiğimiz günlerde borsaya bildirdiği özel durum açıklamasında şirkete ait Kaymaz Altın madeninin kapasite artışı ÇED belgesinin yanı sıra Himmetdede Altın madeninin “Çevre İzin belgesi”nin verildiği dile getirildi.  ÇED Genel Müdürlüğü Koza’ya Kaymaz Altın madeninde 2020, Himmetdede madeninde ise 2021 yılına kadar geçerli Çevre izin belgesi ve lisansı vermiş durumda.

AKP-FETÖ ‘CİCİM YILLARI’NIN ÇOCUĞU

Bergama Ovacık altın madenini ABD’li Normandy’den aldıktan sonra altın madeni işine giren Koza Şirketi, AKP-Gülen Cemaati koalisyonunun “cicim yılları”nda gerçekten de altın çağlarını yaşadı. Çok kısa bir sürede Türkiye’nin en çok kâr eden şirketleri arasına giren Koza Altın, bu süreçte devletin bütün kurumlarından tam bir koruma - kollama ile çalışmalarını sürdürdü. Yaşam savunucularının uzun uğraşlarla mahkemelerden iptal ettirdiği izinlerin yerine hemen yenisini alan, altın madenlerine karşı çıkanlara şiddet uygulamaktan çekinmeyen (5 Haziran 2005 Çevre Günü saldırısı ve 2006 Dikili Panel baskını gibi) şirket birçok yeni yerde altın işletmeciliği faaliyetlerine başladı. 

BOZKIRDA VAHŞET!

Bunlardan birisi de Kayseri Nevşehir il sınırında, uluslararası kara yolun tam kenarında yer alan Himmetdede Altın madeni idi. Buğday tarlalarının ortasında, iki un fabrikası, bir çekirdek işleme tesisi ve yol üstü lokantası ile yan yana kurulan maden açık havada dünyanın en vahşi yöntemi olarak nitelenen siyanür liç yöntemi ile altın üretimine başladı. Bozkırın ortasında, tek damla suya hasret topraklarda yer altından saatte 216 bin litre su çekerek üretimine devam eden şirketin mera ve tarım arazileri için gerekli izinleri almadığı, yanı başındaki un fabrikalarını proje tanıtım dosyalarında gizlediği ortaya çıktı. Şirkete dava açan un fabrikası sahibinin dava sonrasında ÇED izni iptal edilen madene 20 gün içinde yeni ÇED belgesi verildi. Davanın Avukatı Suat Öztürk, bu yeni ÇED iznine karşı da yeni dava açtıklarını belirterek, mahkemenin verdiği bilirkişi keşfinin yapılmasını beklediklerini söyledi. Öztürk; “Tarih henüz belli değil, ama şirket bu arada üretimine devam ediyor. Mahkeme yürütmeyi durdurma talebimizi keşif sonrası değerlendirmek üzere erteledi. Keşif duruşmasında açık açık madenin bulunduğu  alanı ve buğday tarlalarını göstererek, “insanlar ekmek yemek zorunda, altın, siyanür yenmez” diyeceğim” dedi.

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının ardından AKP-FETÖ ortaklığının savaşa dönüşmesi ile devlet desteğini yitiren Koza’nın birtakım izinleri elinden alındı. Şirketin Başkanı Akın İpek’in yurt dışına kaçmasının ardından şirkete kayyım atandı. Kayyımla birlikte Koza için eski güzel günleri yeniden başladı. Yeni izinler, yeni ruhsat alanları, yeni altın madeni projeleri ardı ardına geldi. Bir süre sonra TMSF’ye geçen şirketin ilerleyen günlerde satılacağı dile getirilirken, ilk taliplisi ise AKP’ye yakınlığı ile bilinen Metro Turizm Sahibi Galip Öztürk oldu. 

GALİP ÖZTÜRK DE AKIN İPEK’İN YOLUNDA

Tasarlayarak adam öldürmekten aldığı kesinleşmiş müebbet hapis cezası “FETÖ kumpası” gerekçesiyle bozulan Öztürk, bu kararın ardından yurt dışından ülkeye döndü. Uzun zamandır altın madenlerine ilgi gösteren Öztürk, İzmir Karşıyaka’da merkeze 5 kilometre uzaklıktaki Arapdağı’nda altın madeni işletme çabaları, araya Mehmet Ağar gibi ağır topları sokmasına rağmen EGEÇEP’in açtığı dava sonrası mahkemece reddedilmişti. Öztürk, geçtiğimiz günlerde Koza Altın’ı almak için girişimlerde bulunacağını açıklarken, “Ulusun iradesini ortaya koyan bir medya şirketi düşündüğü” sözleriyle Koza’nın eski sahibi Akın İpek gibi altın madenleri ile birlikte medya sektörüne de el atacağının ipuçlarını verdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Donetsk’te Ekim Devrimi'nin 99. yıl dönümü kutlandı

SONRAKİ HABER

Kadınlar kiralık işçi olmak istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...